Cultura 22/04/2012

Les propostes de l'ARA per a Sant Jordi: 5 clàssics universals

Nicolai V. Gogol, Charles Dickens, Alexandres Dumas, François Rabaleis i Marcel Proust

Ara
2 min
Coberta de 'Les ànimes mortes'

BarcelonaLes ànimes mortes. Nikolai V. Gogol. Marbot

L'Editorial Marbot recupera, trenta anys després, la traducció al català que Josep Maria Güell va fer de 'Les ànimes mortes', el satíric poema èpic en prosa que Nikolai V. Gógol (1809-1852) va publicar el 1848. La novel·la, un dels cims de la literatura russa del segle XIX, explica el periple de Txítxikov per aconseguir una posició social respectable a partir de la compra i la venda de les ànimes dels serfs, un impost que els terratinents han de seguir pagant després de la seva mort. Gógol descriu una Rússia immòbil i angoixant per la via saludable de la sàtira. En tenia prevista una segona part, però la va acabar cremant poc abans de morir.

Als papers pòstums del Club Pickwick. Charles Dickens. A Contravent

Amb motiu del segon centenari del naixement de l'escriptor anglès Charles Dickens (1812-1870), l'editorial A Contravent presenta una nova traducció, feta per Miquel Casacuberta, d'una de les seves novel·les més importants, 'Els papers pòstums del Club Pickwick', carregada d'humor i amistat. És un Dickens lluminós i vitalista.

La dama de les Camèlies. Alexandre Dumas. Adesiara

La història de la relació entre Marguerite Gautier, la prostituta de luxe tísica, i el jove burgès Armand Duval s'ha convertit en un monument a l'amor impossible que fins i tot va inspirar l'òpera La Traviata de Verdi. Però sobretot és una novel·la apassionant i moderna escrita el 1848 pel novel·lista francès Alexandre Dumas (1824-1895), fill de l'autor d'Els tres mosqueters.

Gargantua y Pantagruel. François Rabelais. Acantilado

Acantilado aplega en un sol volum les cinc novel·les de François Rabelais (1494-1553) protagonitzades pels gegants Gargantúa i Pantagruel. El prefaci de Guy Demerson i la traducció de Gabriel Hormaechea ajuden a contextualitzar aquest cim de l'humanisme farcit de sàtira, humor, ironia i enginy. Un clàssic universal de la literatura francesa.

A l'ombra de les noies en flor, I. Marcel Proust. Viena

A l'ombra de les noies en flor és la segona novel·la del cicle d'A la recerca del temps perdut' de Marcel Proust (1871-1922). Publicada el 1919, va guanyar el premi Goncourt. L'escriptor francès relata amb precisió i subtilesa l'educació sentimental del narrador, amb descobriments i desenganys, durant els primers anys de l'adolescència, al París de la Belle Époque.

stats