Art patrimoni
Cultura 19/05/2012

10 propostes per a la Nit dels Museus

Els museus d'arreu de Catalanya se sumen als 3.000 centres de 40 països que participen en la Nit dels Museus. Obriran fins a la matinada i molts oferiran activitats especials

3 min
10 propostes per a la Nit dels Museus

Televisió, cinema i fotoperiodisme

El Centre de Cultura Contemporània obre fins a la matinada les portes de les exposicions que actualment té en cartell, Pantalla global i Més fotoperiodisme (formada per imatges del festival Visa pour l'Image) i dels seus arxius, el del CCCB i el de l'Xcèntric, el programa de cinema alternatiu que el centre desenvolupa des del 2002. Per celebrar la Nit dels Museus, el centre proposa una Vetllada Xcèntric, que clourà, a més, la programació d'enguany. Amb el títol de Black liberation es podran veure tres films - Afrique 50 , Genet parle d'Angela Davis i Black liberation- que clamen contra la brutalitat del colonialisme, la censura i la repressió i a favor de la resistència i la llibertat. Al vestíbul es projectarà un espectacle cinematogràfic i musical a càrrec de l'artista britànic Scanner.

Ciceró, Juli Cèsar i Plutarc, a escena

El Museu Nacional d'Arqueologia de Tarragona dedica la primera part de la seva Nit dels Museus a la natura i el paisatge de Tarraco amb un itinerari que subratlla els elements naturals i paisatgístics que contenen algunes peces de la seva col·lecció permanent. A mitjanit, el col·lectiu de teatre popular TeclaSmit estrenarà el muntatge teatral Clàssics a escena. La imprevista , concebut a partir dels textos del cònsol Ciceró, el general Juli Cèsar i l'historiador Plutarc.

Les teles indianes de Barcelona

Indianes 1736-1847. L'origen de la Barcelona industrial , la nova exposició temporal del Museu d'Història de Barcelona, està formada per 124 peces originals que expliquen la història i la tècnica de les indianes. Aquestes teles de cotó estampades van convertir Barcelona en una de les ciutats manufactureres més importants de l'Europa de finals del segle XVIII i van suposar una revolució perquè van canviar la manera de vestir de la gent i la decoració de les cases. Aquest nit el museu ofereix, a més, un taller d'estampació per observar com es feien.

Del romànic al vídeo en 3D

Un concert d'Andrea Motis & Joan Chamorro Grup a la Sala Oval, la incorporació de dues grans pintures de Tàpies a les sales -abans eren al restaurant del museu-, un vídeo en 3D de Marco Brambilla del festival Screen from Barcelona i comentaris a peu d'obra centren l'oferta del museu per a aquesta nit.

Una exposició sobre els museus

El centre d'art de l'Hospitalet acull la reflexió sobre els museus que vuit artistes nacionals i internacionals proposen dins l'exposició El museu com a pretext . Aquesta mostra va ser concebuda al Museu de l'Empordà i ja s'ha pogut veure arreu de Catalunya.

Antoni Tàpies per a petits i grans

La fundació presenta des de fa poques setmanes una nova selecció d'obres de l'artista i aquesta nit, a més, ofereix un joc de pistes perquè els més petits descobreixin com treballava Tàpies al seu taller i els elements més significatius del seu univers creatiu. Les obres exposades recorren la trajectòria d'Antoni Tàpies des dels anys 40 del segle passat fins a la primera dècada de l'actual. Com a colofó de la mostra, es projecta el documental del fotògraf i cineasta francès Clovis Prévost, Tàpies , fet el 1969.

L'aqüeducte que abastia Barcino

El centre participa per primera vegada en la Nit dels Museus i ho fa explicant l'abastiment d'aigua a la Barcino romana amb una visita guiada des de la plaça Vuit de Març fins a la Casa de l'Ardiaca, seu de l'arxiu. En aquest edifici es conserva part de l'estructura de l'aqüeducte que donava servei a la ciutat romana.

L'obra i la biografia d'Ángeles Santos

Ángeles Santos va néixer a Portbou el 1911 i als anys 30 va revolucionar el panorama artístic de l'Estat amb l'obra Un món , actualment propietat del Museu Reina Sofia. La Terra , una altra pintura d'aquells anys, pertany al Museu de l'Empordà -l'hi va donar l'artista- i es pot veure a Ángeles Santos. Pintura, l'exposició formada per prop de 40 pintures, fotografies i documents de tota la seva trajectòria que li dedica aquest mateix museu. A la tarda, Anna Capell, la directora del centre i comissària de la mostra, ofereix una visita guiada.

La capa mortuòria del rei Pere el Gran

Els tallers del museu obriran les portes de manera excepcional per mostrar la capa mortuòria de Pere II el Gran que s'hi està restaurant per encàrrec del Museu d'Història de Catalunya. També es podrà veure un audiovisual sobre la recent recuperació del coixí del mateix sepulcre reial del monestir de Santes Creus.

Un menú lleidatà de visites guiades

El Museu de Lleida celebra la Nit dels Museus amb tres visites guiades diferents sobre els seus fons dedicades a la crònica social de la història de Lleida, la història de la dieta mediterrània i el llegat romà a la ciutat.

stats