PROPOSTA CULTURAL

Dia de Sant Antoni amb les beneïdes com a protagonistes

A més, música, cinema, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Sant Antoni a sa Pobla

10.00: Cercavila.

11.00: Missa solemne.

12.30: Ball de caparrots a la plaça Major.

15.30: Tradicionals beneïdes davant l’Església.

16.00: Desfilada de carrosses i comparses.

18.00: Davant la casa consistorial, lliurament dels premis de la desfilada de carrosses.

18.30: Sorteig caparrots 2019 a l’Ajuntament.

Sant Antoni a Manacor

9.30: Trobada dels participants de les beneïdes a l’avinguda de Baix del Cos.

10.30: Lliurament dels premis de fogueros i de la VII Mostra de dibuix infantil i dels premis Sant Antoni 2018.

11.00: Beneïdes a l’avinguda de Baix del Cos.

16.00: Visita dels dimonis a l’hipòdrom.

20.00: Darrer ball dels dimonis a la plaça de la Bassa.

20.30: Missa a la parròquia.

Sant Antoni a Muro

10.30: Amollada de coets i plantada de gegants davant l’Ajuntament.

11.00: Ofici solemne amb cants de la Coral Miquel Tortell de Muro.

15.00: Repicada general de campanes.

15.30: Tradicionals beneïdes de Sant Antoni.

Sant Antoni a Alaró

16.00: Tradicionals beneïdes de Sant Antoni dels animals. Com ja és tradició, en finalitzar les beneïdes es Convidaran a ‘borregos’ tots els assistents. Ho organitza l’Obreria de Sant Antoni.

Sant Antoni a Son Servera

8.30: Capta tradicional de Sant Antoni a la plaça de Sant Joan. El dimoni, l’Obreria i la Banda de Música local recorreran l’itinerari acostumat, fora so.

12.00: Missa solemne en honor de Sant Antoni a l’església de Sant Joan.

15.30: Visita de sant Antoni a sant Pau i davallada del corb a la plaça Nova. Una repicada de campanes anunciarà la sortida de sant Antoni i del dimoni, que es dirigiran cap a la plaça Nova.

16.00: Beneïdes. Tots els participants rebran un present de l’Ajuntament, a més de les joies recaptades de les cases comercials.

Sant Antoni a Artà

8.30: Començament de la cavalcada.

11.00: Aplegament al Coll de n’Abrines i sortida de l’acompanyada per anar a beneir. Mentrestant, el Club columbòfil Artanenc amollarà coloms missatgers. Seguidament, al temple parroquial, ofici solemne amb el bisbe. Es ballarà l’Oferta I, a continuació, refresc oferit per l’Obreria, a la casa d’Es Trull, on es cantarà l’Argument compost per la glosadora Joana Aina Ginard Brunet Butlera.

19.30: Ball obert a la nova pista del poliesportiu. Obriran la ballada popular els dimonis.

Sant Antoni a Sant Llorenç

15.30: Beneïdes de Sant Antoni. Concentració de les carrosses al carrer Major.

18.00: Demostració infantil de ball de bot a càrrec de Va de jota.

19.00: Missa solemne. En acabar, es cantaran  els goigs de Sant Antoni.

19.30: Ballada popular i torrada a la plaça de l’Església amb el grup Es Revetllers. Es farà el darrer ball dels dimonis per començar la ballada.

Diada del poble de Menorca

09.00: Mercat de Sant Antoni de dàtils i taronges a la plaça de Sant Antoni, Ciutadella.

11.00: Missa solemne a la Catedral de Ciutadella i inici processó dels Tres Tocs.

11.45: Sortida de la processó a Maó.

12.30: Beneïda d’animals a Maó.

19.00: Ple Diada al Consell amb la conferència ‘La perspectiva científica de la reserva de la biosfera’, a càrrec de Jeroni Marquès.

21.00: Concert amb el Quartet de Benito Cabrera al teatre Principal de Maó.

Miguel Marín / Música       

Centre Cultural Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma) / Dia 17 a les 20 h

Aquest recital es vertebra al voltant de dues temàtiques clarament contrastants en les dues parts. La primera està centrada en el compositor polonès Alenxandre Tansman, l’estil del qual es caracteritza per la recerca de la profunditat i la intensitat musical de la guitarra. En la segona, agafen protagonisme els dos compositors més representatius del classicisme espanyol de la guitarra, Fernando Sor i Dionisio Aguado.

Highlands Project / Música

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 17 a les 20 h

La música de Highlands Project és la fusió de diversos estils com el jazz, soul, funk i el rythm & blues. Els seus treballs discogràfics són ‘Skalanes’ i ‘Live at Alquímia Records’.

‘Ombres, la presó de Bellver’ i ‘Desconeguts: Mascle Ros’ / Documentals

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma) / Dia 17 a les 20 h

Dins el cicle ‘Palma documentada’, projeccions de ‘Ombres, la presó de Bellver’, de Cesc Mulet, i ‘Desconeguts: Mascle Ros’, de Lluís Prieto i Toni García.

‘Ombres, la presó de Bellver’: Som a l’any 1714; Andreo Bernal és un presoner tancat a la torre major del castell de Bellver. Mata el temps grafiant vaixells a les parets. Enfebrat i malalt, als seus deliris sent veus i retalls de vida d’altres presoners, que també veuran les mateixes parets: Alexandre Jaume, Holzing, Rossetti i Jovellanos.

‘Desconeguts: Mascle Ros’: De la sèrie ‘Desconeguts’, la història de Jordi Martí Rosselló i la revista ‘Foch i Fum’, l’autor popular més punyent del primer terç de segle XX a Mallorca, Mascle Ros.

‘Els animals de Sant Antoni i el dimoni’ / Teatre familiar

Centre parroquial de Santa Eugènia / Dia 17 a les 17 h

Sant Antoni viu a una cova amb alguns animals i s’avorreix com una soca. El dimoni el tempta i l’ataca per torrar-se una ovella entre d’altres coses, però Sant Antoni aguanta. Fan un concurs de gloses, juguen al 31… finalment el dimoni se’n va amb la coa entre les cames. Una història divertida i tradicional, on s’intercalen contes d’animals, cançons i participació del públic.

  

Laura Ramis / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 31 de març

Primera exposició individual a l'illa de l'artista mallorquina Laura Ramis de l'obra realitzada durant la seva estada com a artista resident a Addaya Centre d'art contemporani. Laura Ramis va estudiar Belles Arts a Salamanca. Actualment viu i treballa a Madrid. Ha exposat de manera individual A Espacio Experimental (Universitat de Salamanca, 2012); DÓNA2 Centre d'Art de Salamanca (2012); Art Santander (2013); ArtMadrid (2014); Estampa (2016); Galeria Rafael Pérez Hernando (2014 i 2017). Ha participat en convocatòries com a Obra Oberta (Caixa d'Extremadura); mulier, mulieris o Jóvenes Pintores (Fundación La Gaseta) i mostres col·lectives a Madrid, Castella i Lleó i Mallorca. Recentment ha participat en la fira Artissima juntament amb Rafael Pérez Hernando, galeria amb la qual col·labora de manera habitual.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta) 

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF