PROPOSTA CULTURAL

La Part Forana de Mallorca i Menorca viu la revetla de Sant Antoni

A més, música, cinema, activitats infantils, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Revetla de Sant Antoni a sa Pobla

9.00: A la placeta de l’Església, enramellada i pujada de l’arc amb l’Obreria de Sant Antoni.

10.00: A Sa Llebre a cercar llenya.

14.30: Cercavila.

18.45: Davant l’Ajuntament, cerimonial de la sanció històrica a càrrec d’Arrels Teatre.

19.45: Desfilada de dimonis i caparrots.

20.00: Completes solemnes amb el bisbe.

21.15: A la plaça Major, balls dels dimonis.

21.30: A la plaça Major, XXI Piromusical.

22.15: Trobada de cantadors i ximbombers a la plaça Major i a les 00.30 h ximbombada.

Revetla de Sant Antoni a Manacor

14.15:Sortida dels dimonis de Cas Baciner.

14.30: Repicada i ball davant la Sala.

17.30: Visita del sant, dimonis i sonadors a la residència de de majors.

19.00: Colcada des de la Sala.

19.30: Cant de completes i dels goigs a la parròquia de la Mare de Déu dels Dolors.

20.00: Encesa del primer fogueró davant la rectoria.

21.30: Ball de bot amb el grup Galivança a la plaça de Ramon Llull.

Revetla de Sant Antoni a Muro

9.00: Visita de sant Antoni i els dimonis dels Tres Tombs a les escoles amb Es Reguinyol.

17.00: Concurs de foguerons.

19.45: Sortida dels dimonis i sant Antoni, acompanyats per la Banda de Música Unió Artística Murera de la plaça del Convent.

20.15: Balls dels dimonis i sant Antoni a l’esplanada davant l’ajuntament.

20.30: Encesa de foguerons i correfoc.

22.30: Música al local de la tercera edat.

23.00: Música amb Revetla d’Algebelí i Germans Martorell davant l’Ajuntament.

00.00: Festa Jove amb les actuacions d’Islanders i DJ Serrano a la plaça Sant Martí.

Revetla de Sant Antoni a Alaró

17.30: Someriues, com cada any, donarà la benvinguda a les festes des de la plaça de la Vila.

17.45: Cercavila a la plaça de la Vila amb el ball de dimonis infantil, na Marranxeta, Someriues i sa Somera.

18.15: Es començarà l’encesa dels diversos foguerons.

21.30: Gloses de Sant Antoni al fogueró de l’Associació de Dimonis d’Alaró, a la plaça de la Vila.

22.30: Correfoc amb ball dels Dimonis d’Alaró i na Marranxa de l’avinguda de la Constitució a la plaça de la Vila. L’organitzen els Dimonis d’Alaró.

Revetla de Sant Antoni a Son Servera

16.00: Sortida de la carrossa de la plaça de Sant Joan.

19.30: Completes en honor de sant Antoni a l’església de Sant Joan.

20.00: Encesa de foguerons a la plaça de Sant Joan.

Revetla de Sant Antoni a Artà

9.00: Tradicional acapte pel poble. Sortida de la casa d’Es Trull, que enguany serà a ca l’Obrer Pere Pep Gil, al carrer Sorteta, amb l’acompanyament de la música i els dimonis.

19.00: Completes. Sortida de Ca l’Obrer per assistir a la celebració a la capella de Sant Antoni. En sortir hi haurà la repicada de campanes i al final es tiraran coets.

19.30: Encesa de tots els foguerons

Revetla de Sant Antoni a Sant Llorenç

8.30: Berenar Santantonier al bar Nou.

10.30: Primer ball del dimonis davant la rectoria.

12.30: Encesa del fogueró de l’escola i torrada. A l’escola Mestre Guillem Galmés.

17.00: Sortida dels dimonis i volta pel centre.

19.30: Lectura de l’argument i cant dels goigs a la rectoria. Tro d’encesa de foguerons. Seguidament, els dimonis visitaran els foguerons acompanyats per la Banda de música de Sant Llorenç.

Sant Honorat a Algaida

20.00: Missa de festa, cantada per l’Orfeó de Castellitx. Els Cossiers també ballaran el tradicional ball de l’Oferta.

A la sortida de missa, davant l’església, danses dels Cossiers. En acabar el ball dels Cossiers, hi haurà refresc per a tothom davant la Casa de la vila.

Acte institucional de la Diada del poble de Menorca

Saló Gòtic de l’Ajuntament de Ciutadella / Dia 16 a les 19 h

Acte institucional amb motiu de la Diada de Sant Antoni: obertura de l’acte per l’alcaldessa i conferència a càrrec d'Antoni Bonet Bosch ‘Temps eren temps i ara som un altre temps’.

Cris Juanico / Música

Sala Albert Camús (carrer de Sant Lluís, 58. Sant Lluís) / Dia 16 a les 21.30 h

Dins dels actes de la Diada de Sant Antoni a Sant Lluís, Cris Juanico presenta la Gira13 amb una formació de quartet de rock per fer una lectura enèrgica i elèctrica de les cançons més emblemàtiques que estan incloses en el seu recopilatori ‘13 - Tretze cançons desordenades + Tretze peces retrobades’, de tretze anys sobre els escenaris.

‘Viva Zapata’ / Cinema

Edifici la Riera (carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma) / Dia 16 a les 19.30 h

Dins el cicle dedicat a les revolucions ‘vigents’: Mèxic, Cuba i Nicaragua, biografia d'Emiliano Zapata (1879-1919), un dels més famosos revolucionaris mexicans, que va aixecar el país contra el govern dictatorial del president Porfirio Díaz. Explicació de les causes que condueixen a l'esclat del conflicte camperol i evolució posterior del lideratge en arribar a ostentar el poder.

‘Rigoletto’ / Projecció d’òpera

Cinesa Festival Park (Marratxí) / Dia 16 a les 20.15 h

Giuseppe Verdi va aconseguir amb la seva 'trilogia popular', formada per ‘Rigoletto’ (1851), ‘Il Trovatore’ (1853) i ‘La Traviata’ (1853), assentar una maduresa com a compositor estrella del romanticisme italià operístic mai superat. Amb el bufó Rigoletto com a deforme i amoral protagonista, Verdi aconsegueix crear una òpera de melodies inoblidables, amb la famosa ària ‘La donna è mobile’ com a icònica peça de tenor, segurament la més famosa de la història, però també amb miracles musicals com el famós quartet ‘Bella figlia dell'amore’, una escena en la qual cada personatge canta una melodia i junts creen una atmosfera única, lloada pel mateix Víctor Hugo, autor de la novel·la sobre la qual es va basar el llibret de l'òpera. La robustesa vocal del baríton grec Dmitri Platanias, la delicadesa de la soprano anglesa Lucy Crowe i el carisma i calidesa del cant de Michael Fabiano asseguren un repartiment solvent i equilibrat.

                         

‘Conta’m el món’ / Activitat infantil

Biblioteca de Sant Ferran de Formentera / Dia 16 a les 17 h

Un espectacle de contacontes ple d’humor, música i teatre gestual que farà viatjar per diferents països del món recollint històries tradicionals plenes de valors universals. Així, a través de la màgia dels contes, acostaran la multiculturalitat i les infinites maneres d’entendre la vida.

 

Laura Ramis / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 31 de març

Primera exposició individual a l'illa de l'artista mallorquina Laura Ramis de l'obra realitzada durant la seva estada com a artista resident a Addaya Centre d'art contemporani. Laura Ramis va estudiar Belles Arts a Salamanca. Actualment viu i treballa a Madrid. Ha exposat de manera individual A Espacio Experimental (Universitat de Salamanca, 2012); DÓNA2 Centre d'Art de Salamanca (2012); Art Santander (2013); ArtMadrid (2014); Estampa (2016); Galeria Rafael Pérez Hernando (2014 i 2017). Ha participat en convocatòries com a Obra Oberta (Caixa d'Extremadura); mulier, mulieris o Jóvenes Pintores (Fundación La Gaseta) i mostres col·lectives a Madrid, Castella i Lleó i Mallorca. Recentment ha participat en la fira Artissima juntament amb Rafael Pérez Hernando, galeria amb la qual col·labora de manera habitual.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta) 

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF