PROPOSTA CULTURAL
Cultura 03/01/2018

Homenatge a Aurora Picornell i les roges del Molinar al Teatre del Mar

A més, música, dansa, espectacle, teatre, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

Homenatge a Aurora Picornell i a les roges del Molinar

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. El Molinar. Palma) / Dia 4 a les 20 h

Aurora Picornell.

Homenatge a Aurora Picornell i a les roges del Molinar, un homenatge popular per reivindicar l’exemple de lluita d’aquestes dones que han esdevingut un símbol del moviment feminista i un exemple de la lluita per la dignitat. Com cada any, el Grup Blanquerna i Es Molinar en Moviment homenatgen les veïnes Aurora, Maria, Catalina, Antònia i Belarmina, que foren assassinades la nit de Reis del 1937 a mans d'un grup de feixistes. Enguany hi intervindran Margalida Capellà (exdiputada de MÉS per Mallorca) i Mireia Boya (exdiputada de la CUP Països Catalans) per parlar de les iniciatives de memòria històrica que dugueren a terme als respectius parlaments. També hi intervindrà Carme Gomila en nom de la campanya Mallorca Lliure. Així mateix, la cantautora de les Garrigues Meritxell Gené hi cantarà unes cançons.

Ensemble Tramuntana / Música

Basílica de Sant Francesc (plaça de Sant Francesc, 7. Palma) / Dia 4 a les 20 h

Ensemble Tramuntana.

Concert d’Ensemble Tramuntana amb la direcció de Barry Sargent i amb Pablo Moreno com a solista al contrabaix. Interpretaran obres de Telemann, Händel, Bottesini, Holst i Copland.

Cor del Teatre Principal / Música

Auditori municipal de Porreres (carrer d’en Cerdà, 21) / Dia 4 a les 20 h

Cor del Teatre Principal.

El Cor del teatre Principal de Palma és una formació lírica única a Mallorca amb una llarga trajectòria musical a tots els escenaris mallorquins. Amb motiu del seu aniversari, han programat una sèrie de concerts de Nadal, en què interpretaran un variat repertori de piano amb un petit tast de molts de gèneres: òpera, sarsuela, cançó tradicional i, com no podia ser d’altra manera per les dates, interpretaran un repertori nadalenc.

‘Música Magestro’ / Música

Llar de Calvià / Dia 4 a les 16.30 h

‘Música Magestro’.

En el segle XVIII el geni musical Domenico Cimarosa descriu una escena metamusical en què un director d’orquestra discuteix amb els instruments al mateix temps que toquen i que ell els dirigeix. No sabem si per error o per fer-li la punyeta, els instruments no acaben de fer el que diu la partitura... Els esforços del pobre director finalment seran recompensats i podrà reconduir els instruments cap a l’harmonia. En aquesta posada en escena, pensada per dur l’òpera a l’escola, els instruments apareixen en una projecció animada, i són meitat instrument meitat animal. Per això el seu comportament té a veure amb la personalitat del seu so i del seu animal, cosa que dóna una eina diferent per treballar les famílies d’instruments.

‘Vents! Véns?’ / Música

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Dia 4 a les 11.30 i a les 18 h

‘Vents! Véns?’.

Estàs preparat per escoltar el vent? I per percebre'n el moviment? L'Orquestra Simfònica Camera Musicae, amb vuit solistes de vent dalt de l'escenari, convida a un viatge sensorial a través de l'audició de diverses obres de Mozart, Beethoven, Hummel, Krommer i Cornudella, amb la voluntat d'experimentar la sensació que els diferents tipus de vent, la seva velocitat i la seva força evoquen en cadascú de nosaltres.

Concert de Nadal / Música

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Dia 4 a les 19 h

Concert de Nadal.

40 Aula Musical s'ubica a la comarca de Llevant, té una orquestra d'uns 70 membres formada per alumnes de totes les edats, els més jovenets dels quals tenen 5 anys. Violins, clarinets, saxos, flautes, pianos i percussió són els instruments que formen l'orquestra. A més a més, hi participa un cor d'uns 70 alumnes.

‘El trencanous’ / Dansa

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 4 a les 18 h

'El trencanous' / DIANA ZEHETNER

El trencanous és un ballet-conte de fades en dos actes i tres escenes del compositor rus Piotr Llich Txaikovski (1840-1893), qui va posar música a l'adaptació que Alexandre Dumas (pare) va fer del conte El trencanous i el rei dels ratolins, d'Ernest Hoffmann. Actuen com a solistes Cristina Terentiev i Alexei Terentiev. Fundat per Timur Fayziev en 1989, el Ballet de Moscou va ser l'únic de tota Rússia convidat a participar el 1991 en l'última gira per Anglaterra, Noruega i Suècia del llegendari ballarí i coreògraf Rudolf Nureyev.

‘La màgia d’en Cotonet’ / Espectacle

Sa Congregació (carrer del Rosari, 25. Sa Pobla) / Dia 4 a les 18 h

La Fada Despistada presentarà 'La màgia d’en Cotonet' els 29 i 30 de desembre a les 12 h al Teatre Xesc Forteza

La Fada Despistada i els Somiatruites explicaran com es varen conèixer la Fada i en Cotonet, un nigul petit i poruc que plora amb facilitat. Es fan amics malgrat les seves diferències gràcies a la música i a la fantasia. Per a infants de 0 a 9 anys. E

‘La flor romanial’ / Teatre

Claustre de Sant Bonaventura de Llucmajor / Dia 4 a les 18 h

‘La flor romanial’.

Amb aquesta nova versió de la coneguda rondalla La flor romanial, els infants podran conèixer i escoltar alguns dels instruments tradicionals de les Illes. Tots aquests instruments fusionats amb l’encant i amb les aventures d’en Bernadet cercant la flor que ha de curar son pare, el rei, els transportaran a un lloc i a un temps on tot és possible. Els infants hi participaran cantant.

‘Moixonies per créixer’ / Espectacle

Centre Cap Vermell (Capdepera) / Dia 4 a les 17 h

‘Moixonies per créixer’.

Espectacle musical i sensorial per a infants de 0 a 4 anys amb Maia Planas, Arantxa Riera i Carol Doménech. Què són les moixonies? Són carícies, moltes vegades acompanyades de cantarelles i jocs. Són petites experiències plaents que tenen unes grans conseqüències: estimar i sentir-se estimat és el més gran. I és dins aquest context que un creix.

‘Cantant animalades’ / Espectacle

Espai 36 (carrer Major, 36. Sant Llorenç des Cardassar) / Dia 4 a les 11 h

‘Cantant animalades’

Espectacle de teatre musical en què els protagonistes contaran les seves aventures i desventures i convidaran a participar i a cantar amb ells les cançons, a càrrec de Centiments Teatre. La Doctora Butxaca i l’Oca són a París a la gran final del concurs de ball. Han deixat la consulta en mans del seu amic Tiretes, un infermer molt especial, que serà l’encarregat de resoldre tots els embolics que sorgeixin a fi que els animals puguin viure sans, forts i tranquils.

‘Quin embolic d’emocions’ / Espectacle

Auditori de Santa Margalida / Dia 4 a les 17.30 h

'Quin embolic d’emocions!'

Les emocions han fugit de l’armari i na Carme i na Clara, per poder tornar a dormir, les hi hauran de tornar a posar. Aquest espectacle d’actrius i titelles és de Disset Teatre.

‘El bosc de Haquivaqui’ / Cinema

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n) / Dia 4 a les 16 h

‘El bosc de Haquivaqui’.

El bosc de Haquivaqui és un bon lloc per viure, però els animals petits han de vigilar que els més grossos no se’ls cruspeixin. Claus, el ratolí trapella, i els seus amics tenen por de la guineu Marvin i d’altres depredadors. Però el que fa vessar el got de la paciència és que un bon dia l’eriçó Horaci intenta menjar-se l’àvia ratolineta. És aleshores quan Morten, el ratolí més assenyat, arriba a la conclusió que és l’hora de redactar una nova llei per al bosc. A partir d’ara tots els habitants del bosc seran amics i ningú podrà menjar a cap altre. El cas és que la guineu Marvin encara té gana…

‘El Mag d’Oz’ / Musical

Espai Cultural Can Ventosa (carrer d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 4 a les 17 i a les 19.30 h

‘El Mag d’Oz’.

Dorothy viu avorrida a Kansas amb la seva tia Emma i acompanyada dels seus amics Hunk, Leo i Oliver, que treballen a la granja familiar. Somia DE sortir d'aquí i explorar el món darrere de l'Arc de Sant Martí. El que no imaginava era que un cicló se l’enduria molt lluny fins al fantàstic món d'Oz, un lloc ple de fantasia, color, i música. Allà, coneix un divertit Espantaocells sense cervell, un fred home de Llauna sense cor i un macarra Lleó covard. Junts, aniran a veure el Mag d'Oz.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

‘La veu de la Sibil·la’ .

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta)

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’.

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats