PROPOSTA CULTURAL
Cultura 27/12/2017

El CC Sa Nostra acull la presentació del documental ‘#Di_Capacitados: ¿Y si te dijeran que tú puedes? I si et diguessin que tu pots?’

A més, teatre, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
10 min

‘#Di_Capacitados: ¿Y si te dijeran que tú puedes? I si et diguessin que tu pots?’ / Documental

CC Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 28 a les 19 h

‘#Di_Capacitados: ¿Y si te dijeran que tu puedes? I si et diguessin que tu pots?’

El documental ‘#Di_Capacitados: ¿Y si te dijeran que tú puedes? I si et diguessin que tu pots?’ ha estat realitzat per l’equip del programa de televisió ‘Al filo de lo imposible’ i patrocinat per Janssen. Un grup de prestigiosos alpinistes liderats per Sebastián Álvaro es proposaren el repte de demostrar que si a un grup de persones amb problemes de salut mental li plantejaven un repte que els l'il·lusionàs, l'entrenaven i l'acompanyaven, era capaç d’aconseguir-lo.

‘Y no quedará ninguno’ / Teatre

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 28 a les 21 h

‘Y no quedará ninguno’.

Deu persones tancades a l’illa del Pirata, víctimes o assassins?, una incògnita que ha de resoldre l’espectador en l’obra ‘Y no quedará ninguno’, una nova versió actualitzada de la famosa novel·la d’Agatha Christie, ‘Diez Negritos’. L’autor hi revela aquesta doble moral en la qual es mostren, a través d’un cert sentit d’humor i d’un macabre escenari criminal, els defectes ocults de cada personatge i en què l’espectador no deixarà de demanar-se qui és l’assassí. Un misteri que haurà de resoldre en aquesta adaptació realitzada pel director Ricard Reguant i el dramaturg italià Gianluca Ramazzoti, i que el públic no haurà de revelar mai, tret que vulgui rebre una invitació per a una breu estada a l’illa del Pirata.

Agustín el Casta / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 28 a les 21 h

Agustín el Casta.

L’humorista Agustín el Casta és tot un clàssic de la cartellera nadalenca a Mallorca i torna a l’emblemàtic escenari de l’Auditòria de Palma amb un espectacle molt esperat carregat d’humor.

‘Eliminado’ / Teatre

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 28 a les 19, 20 i 21 h

‘Eliminado’.

K-TA3 presenta ‘Eliminado’, de Matt Praticis, una obra de teatre breu interpretada per Xisco Rubí, Aymará Santiago Barceló, Juan Jesús González i Sophie Mono. Quatre integrants d’un grup es reuneixen mensualment al soterrani d’una casa de Madrid per practicar un joc una mica tètric. Tanmateix, la cosa es complica quan un d’ells decideix posar fi al joc, fet que implica l’eliminació d’un d’ells.

‘Mickey en busca de la Magia Perdida’ / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 28 a les 18 h

‘Mickey en busca de la Magia Perdida’.

Una nova aventura màgica de Mickey, Minnie, Donald i Goofy. Il·lusions Teatre presenta aquest musical infantil màgic en el qual el públic ajudarà en Mickey, na Minnie, en Donald i en Goofy a aconseguir salvar el Regne de la Fantasia abans que Maléfica i els éssers malvats dels contes n’obtinguin el poder.

‘Miratges’ / Espectacle

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 28 a les 20.30 h

‘Miratges’.

Una nova producció de l’il·lusionista Màgic Albert, fresca i jove que delectarà petits i grans amb magnífics números d’il·lusionisme combinats amb la simpatia i l’humor.

‘El llibre de la selva’ / Teatre

Club Pollença (plaça Major, 10) / Dia 28 a les 11.30 h

‘El llibre de la selva’.

Després de ser abandonat a la selva, una família de llops cria al cadell humà Mowgli, però amb l’arribada del tigre més perillós: Shere Khan, Mowgli corre perill ja que el temible tigre ha promès eliminar tota amenaça humana.

‘Records Màgics’ / Espectacle

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 28 a les 19 h

‘Records Màgics’.

Un viatge al passat ple de fantasies i il·lusions en què els personatges de dibuixos animats, contes infantil, còmics i pel·lícules de la infància del mag Fèlix omples l’escenari de molta màgia i diversió. Es podrà veure dimecres, dijous i divendres a les 19 h al teatre Mar i Terra de Palma.

‘Contant rondalletes’ / Espectacle

Teatre Escènic (carrer del Nord, 28. Campos) / Dia 28 a les 18 h

‘Contant rondalletes’

És un espectacle literari, musical i visual creat pel músic mallorquí Joan Bibiloni a partir de la lectura i la interpretació de les rondalles de mossèn Alcover. Joan Bibiloni ofereix la possibilitat d’endinsar-se en aquests contes populars de manera dinàmica i amb la participació dels infants amb la projecció d'il·lustracions i dibuixos de Pere Pascual que donen a conèixer la figura de l'autor de les Rondelles. També es canten i es ballen peces musicals compostes expressament per a aquest espectacle destinat a mostrar la tradició i la cultura popular mallorquina.

‘Viatge a la font de xocolata’ / Espectacle

Sala de Cultura (Sant Francesc Xavier. Formentera) / Dia 28 a les 17.30 h

Viatge a la font de xocolata

Aquesta obra mescla interpretació, teresetes, màscares i altres elements visuals per fer més propera la història de na Cleta, una nina que viatja arreu en bicicleta i que és la receptora de mil i una històries que li conten: què és el petroli, d’on ve, en quins productes es troba, els mals usos que se’n fa, etc. La narració passarà per ports i països, on la forta presència d’aquesta matèria no sempre hi aporta elements positius. És un espectacle no només destinat als més menuts, sinó que també als pares, ja que es pretén que també ells se sentin atrets per la història.

‘La veu de la Sibil·la’ / Exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Fins al 20 de gener

‘La veu de la Sibil·la’ .

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta)

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’.

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats