PROPOSTA CULTURAL
Cultura 21/12/2017

Concha Buika torna a Palma, aquesta vegada al Trui Teatre

Més música, espectacles, teatre, literatura, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
12 min

Concha Buika / Música

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 22 a les 21 h

Concha Buika.

Concha Buika ofereix aquest concert dins la gira ‘Para mi world tour 2017’. La de la veu sensual pot arribar a qualsevol cor ardent. Parlar de Buika és parlar d’una cantant, lletrista, compositora, productora musical, escriptora, poetessa i guanyadora d’un Latin Grammy. Ha mesclat una selectiva varietat d’estils musicals, tots meticulosament escollits.

Cap Pela / Música

Port de Portals (Portals Nous. Calvià) / Dia 22 a les 19.30 h

Cap pela.

Salut i molts d'anys és una manera molt nostra de desitjar les Bones Festes. Al concert d'enguany s’inclouran temes d’ells, cançons pròpies que volen compartir amb un públic que ja consideren família perquè fa 10 anys que passam junts Nadal.

‘La poètica del piano’ / Música

Fundació ACA (Son Bieli, s/n. Búger) / Dia 22 a les 20 h

‘La poètica del piano’.

‘La poètica del piano’ està creat en diferents escenes enmarcades amb la sonoritat de la veu i el piano. És una declaració d'elogis i afirmacions de les sales de piano, que en aquest cas explora distints racons del lloc on es realitza: la sala del piano de la Fundació ACA.

‘L’ànima de la sibil·la’ / Espectacle musical

Convent de Sant Bonaventura (Llucmajor) / Dia 22 a les 20.30 h

‘L’ànima de la sibil·la’.

Concert divulgatiu amb Xavier Villanueva al pròleg, Carme Jaime a la veu, Hernán Livolsi al didgeridoo i hang drum i Biyi Amez al theremin.

Donallop / Música

Centre d’Investigació Escènica (carrer de Son Torrens, 9. Sineu) / Dia 22 a les 20 h

Donallop.

Després de gairebé un any girant el ‘Misteris de sa vida’, ha arribat el moment de posar-hi un punt i seguit. Han passat per més de 30 ciutats amb aquest disc i consieren que és el moment de tornar als inicis abans que no acabi l'any. Per això, han triat Sineu, un bressol per a ells gràcies a les nombroses nits de concert que hi han passat temps enrere, al cor de Mallorca. Serà un concert molt especial, el primer d'ençà de fa més d'un any a duet. Per a aquells que us ha agradat sempre la nuesa primigènia del grup, aquesta és la vostra vetllada. Serà un punt al ‘Misteris de sa vida Tour 1.0’ i un inici de festes.

‘Els mallorquins (1967-2017). Homenatge popular a Josep Melià’ / Música

Can Alcover (Sant Alonso, 24. Palma) / Dia 22 a les 19.30 h

‘Els mallorquins (1967-2017). Homenatge popular a Josep Melià’.

L'any 1967, l'intel·lectual i polític Josep Melià va publicar la primera edició del llibre ‘Els mallorquins’, tot i que molta gent en coneix més la posterior revisió amb títol ‘La nació dels mallorquins’. El llibre, l'equivalent illenc al ‘Nosaltres els valencians’ de Joan Fuster (1962), va ser tot un revulsiu per al mallorquinisme, tant cultural com polític, tant d'esquerres com de dretes, ja que per primera vegada després del tall que va suposar la Guerra Civil es feia una revisió completa de tota la història de Mallorca i les Illes Balears, servint de base per a l'inici d'un debat transversal sobre quin havia de ser el futur del poble mallorquí. Aquest 2017, en el cinquantè aniversari de la publicació de l'obra, i davant els pocs actes commemoratius, un grup de persones han decidit impulsar un petit homenatge en dates pròximes a la Diada del 31 de desembre.

O’Veus / Música

Església Sant Francesc (Inca) / Dia 22 a les 20.30 h

O’Veus.

O'veus és un projecte en què les seves veus són els instruments que els ajuden a interpretar de manera original i creativa cançons que els agraden. El projecte neix de la inquietud de voler fer, d'un grup d'amics cantaires, un grup musical en què les veus tinguessin tots els papers: melodia, harmonia i ritme.

‘Contra el armisticio’ / Presentació de llibre

Literanta (Can Fortuny, 4. Palma) / Dia 22 a les 20 h

‘Contra el armisticio’.

L’escriptor Miguel Martorell presenta el darrer llibre ‘Contra el armisticio’ acompanyat de la periodista Aina Riera. El tercer poemari de Miguel Martorell és una mirada a les entranyes de la llar, dins blocs i ossos, on s’escriuen amb lletres grosses les històries petites.

‘Sentinel’ / Espectacle

Sala Gran del teatre Principal (carrer de la Riera, 2A. Palma) / Dia 22 a les 20 h

‘Sentinel’.

La progressió artística de la companyia mallorquina Circ Bover i la qualitat dels seus espectacles han fet que arribin per dret propi a la sala Gran del teatre Principal amb el que serà el seu primer gran espectacle de sala coincidint amb la temporada nadalenca. Ho fan amb una proposta escènica innovadora i arriscada, acompanyada de la música en directe d’una de les bandes més suggerents, Highland Project, amb altres músics convidats. Tots plegats presentaran ‘Sentinel’, una petita illa on viu una tribu que no té influències de la nostra civilització. Una comunitat hostil amb els externs, que viu amb un gran vincle amb la natura que els envolta. Un espectacle de circ contemporani que experimenta amb estructures construïdes amb bambú i corda, basades en el principi de la Tensegritat.

Teatre de Barra

Bar Matamales, cafè Gran Via, bar del Club de la tercera edat i bar del Teatre (Artà) / Dia 22 a les 21, 21.35, 22.10 i 22.45 h

Teatre de Barra.

Aquest divendres 22, com a aperitiu nadalenc, el Teatre de Barra torna als bars d’Artà amb un divertit programa que inclou quatre de les comèdies més divertides del seu repertori. ‘Vells temps’, ‘El cap de la poma’, ‘El cap de la fava’ i ‘L’home que va vendre el món’ garanteixen una vetllada de rialles i bon teatre.

‘La gran aventura de Jaume I’ / Teatre

Sala de Plens del Consell de Mallorca / Dia 22 a les 19 h

‘La gran aventura de Jaume I’.

‘La gran aventura de Jaume I’ mostra un rei que pateix, que dubta, que es veu obligat a actuar en contra de la seva voluntat. Orgullós i providencialista. Més partidari del pacte que de la violència. Un home profundament humà que va resumir la seva personalitat en la seva primera gran gesta: la conquesta de Mallorca. Rodo Gener protagonitza aquest monòleg, que inclou la música de Mariona Forteza. A poc a poc, el públic va coneixent, de la boca del mateix rei, la seva història. L’espectacle està adaptat i dirigit per Carlos Garrido i la il·luminació és a càrrec de Dominic Hull.

El dia més curt / La festa del curmetratge

Aljub d’Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Dia 22 de 18 a 21 h

El dia més curt.

Es Baluard torna a acollir el Dia més curt, la festa del curtmetratge. Organitzada per l’associació Mèdit i aprofitant que el 21 de desembre és el solstici d’hivern i, per tant, el dia més curt de l’any, el festival ofereix dues jornades de projecció de curtmetratges dividides en blocs.

18 h ‘ACIB ara’, selecció de curts actuals (2016-2017) de l’ACIB (Associació de Cineastes de les Illes Balears).

20 h ‘Curt Mèdit7’, selecció de curtmetratges mediterranis de la darrera edició de Mèdit, Festival de cine mediterrani de Menorca.

21.15 h Fire!!, selecció de curtmetratges de la darrera edició de Fire!!, Mostra de cinema gai i lèsbic de Barcelona.

‘Cançoner popular de Menorca I’ / Presentació de llibre

Ajuntament de Ferreries / Dia 22 a les 20.30 h

‘Cançoner popular de Menorca I’.

Presentació del ‘Cançoner popular de Menorca I’, escrit per Bep Cardona Truyol i editat per l'Institut Menorquí d'Estudis dins la col·lecció Capcer. La presentació serà a càrrec de Bep Cardona Truyol, autor del llibre, i Jaume Mascaró Pons, prologuista.

‘La veu de la Sibil·la’ / Inauguració de l’exposició

Catedral de Mallorca (plaça de l’Almudaina, s/n. Palma) / Dia 22 a les 19 h. Fins al 20 de gener

‘La veu de la Sibil·la’ .

El Capítol de la Catedral de Mallorca presenta la instal·lació ‘La veu de la Sibil·la’ a càrrec de l’artista Marta Blasco i comissariada per Fernando Castro, crític d’art, i Catalina Mas, conservadora de patrimoni de la Catedral. La instal·lació consisteix en l’exposició de neules, col·locades a la trona de l’Evangeli, concebudes i dissenyades específicament per a la Seu. En total, s’hi instal·laran set peces realitzades en coure fotogravat, pigment i vernís. La idea del projecte planteja noves possibilitats de relació i convivència entre l’art contemporani i l’art sacre. A més, es tracta de la primera instal·lació artística que es realitza a la Seu, com també la primera inclusió de la iconografia de la Sibil·la en la imatgeria catedralícia. Les neules seran l’anunci i invitació de les festes del naixement de Jesucrist.

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’ / Exposició

Sa Mina (Reis Catòlics, 32. Lloseta)

‘Marcos Vidal. Escultures 2011-2017’.

Marcos Vidal Font (Vitoria-Gasteiz 1967) viu i treballa a Sineu. Aquesta exposició serveix a l'artista per fer una revisió dels darrers sis anys de treballs d'escultura i instal·lació. Es complementa amb l'edició d'un catàleg amb textos del regidor de Cultura, Francesc Abolafio Moyà, i del comisari d'art, Fernando Gomez de la Cuesta. Aquesta revisió inclou treballs realitzats a diferents espais expositius, residències i espais públics, com la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, el Casal Solleric de Palma, la galeria Addaya a Alaró, el CCA d'Andratx, l'Institut Cervantes de Sofia a Bulgària, la residència Lichtemberg Studios a Berlín i la fundació privada Hilvaria Studios a Holanda, entre d'altres.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats