PROPOSTA CULTURAL
Cultura 07/12/2017

Arriba la final del Certamen de dansa contemporània Art Jove 2017 amb tres finalistes

A més, música, espectacles, teatre, cinema, presentacions de llibre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

Final del Certamen de dansa contemporània Art Jove 2017

Teatre Xesc Forteza (pl. Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 8 a les 19.30 h

Certamen de dansa contemporània Art Jove 2017.

Arriba la final del Certamen de dansa contemporània de l’Ajuntament de Palma amb les tres obres finalistes:

‘Hell-o’

Companyia: Kse & Me

Coreografia: Carlos Martos, Atik H. Eba, Ksenia Guinea & Neus Cortès

Intèrprets: Neus Cortès

Música: "Clown and Sunset Records, NY"

Autor música: Grabiel Marcel

‘Elements’

Companyia: 9 Espai Escenic

Coreografia: Mireia Sans

Intèrprets: Elisabert Verger, Marta Otero,

Andrea Cuervo i Mar Fiol

Música: ‘Elements (Deluxe)’

Autor música: Ludovico Einaudi

‘1'28’

Companyia: Raquel Klein

Coreografia: Raquel Klein

Intèrprets: Raquel Klein

Música: Composició pròpia

Autor música: Adrià Juan i Albert Tarrants

Hanna Paulsberg Concept / Música

Església del Convent (Pollença) / Dia 8 a les 20.30 h

Hanna Paulsberg Concept.

La saxofonista i compositora Hanna Paulsberg (Rygge, 1987) lidera aquest quartet, que irromp el 2010 amb força a l’escena jazz noruega. Crea la banda al costat de tres joves músics amb el propòsit de partir de la tradició jazz afroamericana cap a noves direccions. Els seus dos primers discos –‘Waltz for Lili’ (2012) i ‘Song for Josia’ (2014) obtenen una resposta positiva per part de la crítica noruega i internacional. El 2016 publiquen ‘Eastern Smiles’, el seu tercer àlbum, amb el qual s’embarquen en una llarga gira que els porta als escenaris de grans sales i festivals europeus.

Minimal Tempo / Música

Casa Planas (avinguda Sant Ferran, 21. Palma) / Dia 8 a les 20 h

Minimal Tempo.

Banda de música que interpreta cançons d’autors contemporanis com Ludovico Enaudi, Yann Tiersen…

Ensemble Horák Conexion / Música

Fundació ACA (Búger) / Dia 8 a les 20 h

Cartell del XXXVIII Encontre Internacional de Compositors.

Peces de butxaca (2011) per a viola i piano encarregada per FondsvoorPodiumkunsten i escrita per MikhailZemtsov per la compositora d'origen cubà Keyla Orozco. Són una sèrie de quatre petites peces amb una clara influència de la música popular llatinoamericana, tant en els seus ritmes com en les seves melodies, trac tades amb un exquisit coneixement de les tècniques compositives actuals. En aquesta ocasió s'interpretaran les dues darreres: ‘Cançó de bressol’ i ‘Sis per esquerre’. Set maneres de demanar perdó (2013) de l'espanyol Sebastián Mariné és la primera obra per al trio Horák Conexion.

‘He nacido para verte sonreír’ / Teatre

Auditori de Peguera (carrer dels Pins, 17. Calvià) / Dia 8 a les 19.30 h

‘He nacido para verte sonreír’.

Una mare s’acomiada del seu fill mentre esperen el pare, que vindrà a cercar-los tot d’una per partir a fer un llarg viatge. De qualque manera el fill ja se’n va anar fa temps: es va tancar en si mateix, en una càpsula d’hermetisme. El pare l’ha de dur a un hospital i l’hi ha de deixar internat perquè es curi del seu trastorn mental. En aquest temps d’espera, la mare cerca paraules per acomiadar-se, sense rebre cap resposta de part del jove. Els records la colpegen, insistents, evocant així davant seu i davant el públic la història d’una dona desesperada, una dona que ha nascut únicament per veure somriure el seu fill. Un fill que no només no somriu, sinó que roman absent, fuit, o que potser habita un món inaccessible per als altres humans.

‘L’home més fascinant del món’ / Espectacle

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 8 a les 22 h

'L'home més fascinant del món'.

Marino e Marini presenten el primer cinema ambulant en 4 dimensions de la història, una revolució tecnològica que ha impressionat els espectadors d'arreu del món. Després de sorprendre el públic mundial amb el seu espectacle de cançons italoamericanes, presenten ara un nou invent que ja ha estat classificat dins "la nova era del cinema". ‘L'home més fascinant del món’ és el títol de la primera pel·lícula produïda per Marino e Marini i projectada en 4D, que repassa la vida de Jimmo Crocetti, la figura més influent del segle XX, un ésser humà extraordinari que va marcar per sempre l’esdevenir de la humanitat. Va ser un geni capaç no només de cantar en més de cent idiomes sinó de fer-ho alhora, un home de qui s'assegura que va participar a les 24 hores de Le Mans i les va guanyar en només 16 hores! Però... qui era ell? Què li va passar? Per què n'hi ha molts que no n'havien sentit a parlar? Ara la humanitat té l'oportunitat de conèixer la seva fascinant història i experimentar per primera vegada la impactant Quarta Dimensió. Els espectadors podran viure sensacions fins ara desconegudes mentre són transportats a moments històrics de suma transcendència.

‘Abans que arribi l’alemany’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89-91. Palma) / Dia 8 a les 20 h

'Abans que arribi l'alemany'.

Júlia, una dona d’una seixantena d’anys, acaba de ser diagnosticada d’alzhèimer. La imminència del desenvolupament de la malaltia, així com les reaccions de la família i dels coneguts, la conduirà, després del terrabastall emocional, a prendre una sèrie de decisions per viure plenament el temps de consciència que li resti. Una obra de la companyia En Blanc.

‘La Bella i la Bèstia’ / Musical

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 8 a les 19 h

‘La Bella i la Bèstia’.

Adaptació teatral musical del conte tradicional francès i de la pel·lícula que en va fer Disney. L’espectacle relata la història d’un jove príncep, que és transformat en una horrible bèstia com a càstig pel seu comportament cruel i egoista, i una bella jove que el monstre tanca al seu castell a canvi de l’alliberament de son pare. Per tornar a ser humà, el príncep s’haurà de guanyar l’amor d’ella abans que sigui massa tard. Aquesta obra inclou vuit cançons més que la pel·lícula.

‘Coco’ / Cinema

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 8 a les 17 h

‘Coco’.

Miguel és un jove amb el somni de convertir-se en llegenda de la música, tot i la prohibició de la seva família. La seva passió el durà a endinsar-se a la Terra dels Morts per conèixer el seu vertader llegat familiar.

‘Asesinato en el Orient Express’ / Cinema

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 8 a les 19 h

‘Asesinato en el Orient Express’.

Durant un viatge en el llegendari tren Orient Express, el detectiu belga Hercules Poirot investiga un assassinat comès en el trajecte, del qual tots els passatgers del tren són sospitosos.

‘Mirades compromeses. Articles d’arquitectura i urbanisme (1993-2017)’ / Presentació de llibre

Associació de Veïns del Castell (carrer de Can Victori, 52) / Dia 8 a les 20 h

‘Mirades compromeses. Articles d’arquitectura i urbanisme (1993-2017)’.

Aquest llibre és una selecció de més de seixanta articles publicats a la premsa insular al llarg de les darreres dècades. Des de l'ofici de l'arquitectura, l'autor proposa maneres d'afrontar la millora dels barris, pobles i territoris dins l'àmbit menorquí i balear. També ens ofereix la seva opinió sobre temes diversos, com l'arquitectura i l'urbanisme de certes ciutats europees, la problemàtica del transport aeri a les illes i altres assumptes de l'actualitat, plantejats des de la prespectiva d'una recerca per la qualitat de vida, que és al centre del debat social de Menorca.

‘Prelude’ / Exposició

Rata Croner (carrer Hostals, 17. Palma) / Fins al 13 de desembre

‘Prelude’.

Exposició de l’artista Carles G.O’D. on presenta fragments del macroprojecte en el qual està immers des de fa més d’un any. ‘Heaven is a Town much like Shagaluf’ és un gran i intrincat dibuix que, seguint l’estela que deixà el ‘Projecte Úter’, es basa en el treball de camp per elaborar una imatge narrativa. Aquesta vegada, el fil conductor és la indústria turística; concretament al barri calvianer de Magaluf. Inspirat pel treball d’artistes clàssics com el Bosch i obres literàries com la ‘Divina Comèdia’ de Dante i el cartoon, aquest dibuix és la primera part d’un díptic que retrata Magaluf i Londres com el cel i l’infern, respectivament. Aquesta exposició serveix de preludi d’una gran òpera visual en la qual trobam serigrafies i fragments del dibuix original resignificats, a més d’obra recent de l’artista i alguna sorpresa més.

‘Un món de mil dimonis’ / Exposició

Casa de Cultura Ses Cases Noves (Santanyí) / Fins al 15 de desembre

Imatge d''Un món de mil dimonis'.

L’exposició ‘Mil Dimonis’ creix i incorpora nous elements i recursos per mostrar la diversitat de representacions de dimonis al món. A la mostra de Juan José Luna Potti 'Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca', s’hi incorporen expressions culturals d’arreu del planeta, a través d’una selecció de les imatges dels fotògrafs Friso Spoelstra (sèrie ‘Devils & Angels’, 2016) i Charles Fréger (sèries ‘Wilder Maan’, 2012, i ‘Yokainoshima’, 2015). L’exposició incorpora també un mapamundi de dimonis, que recull i ubica 50 representacions de dimonis arreu del món, a través d’il·lustracions creades per Melicotó. La selecció, basada en la recerca de l’antropòleg Francesc Sureda Alemany, ens permet descobrir expressions universals i ancestrals que ens connecten i alhora ens singularitzen.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

‘Quan l’art restaura la memòria’ / Exposició

La Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 15 de desembre

Escultura en forma de pinya i autoretrats d'Andreu Maimó a la mostra 'Quan l’art restaura la memòria'.

El contacte amb la terra, foravila, la pagesia, la naturalesa de Felanitx vista per Andreu Maimó es mostra ara en una exposició. "Un artista amb una trajectòria consolidada i de qualitat", ha destacat el comissari de l'exposició i escriptor Guillem Frontera, qui també ha alabat la capacitat de Maimó "d'explicar sempre el mateix sense repetir-se mai". "Un artista únic, singular, un treballador constant que es manifesta amb totes les eines que té a l'abast", ha recalcat el també col·laborador de l'ARA Balears. Formen la mostra una vuitantena d'obres de l'artista felanitxer creades des de l'any 2010 fins a l'actualitat i amb diferents suports: obra gràfica, litografia, xilografia, gravat i escultura ceràmica. Té totes les eines a les seves mans.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats