PROPOSTA CULTURAL
Cultura 23/11/2017

BaRockBallet fusiona la música barroca amb el rock a la Fàbrica Ramis d’Inca

A més, música, espectacles, tertúlies, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
12 min

BaRockBallet / Dansa

Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / Dia 24 a les 20 h

BaRockBallet.

BaRockBallet és una nova creació de dansa dissenyada per la coreògrafa mallorquina Laura Macías Martínez, directora artística de la companyia de dansa Pasodos, amb seu a Palma des de 2003. La producció fusiona la música barroca amb el rock. La mescla de diferents estils coreogràfics, com la dansa contemporània, el clàssic i el neoclàssic, és un punt innovador d'aquest espectacle de nova creació. Musicalment les coreografies se centren en l'època Barroca, encara que fem un recorregut des de la música del Renaixement, el Barroc, el Classicisme, el Romanticisme, i la música del Segle XX, fins a arribar a la música pop, centrant-nos en el rock barrejat amb el moviment Beat.

'La vida misteriosa' / Garridihistòries

Carpe Diem del Teatre de Mar (Llucmajor, 90. Palma) / Dia 24 a les 21 h

'La vida misteriosa'.

La vida misteriosa: coses que ens passen a tots però que som incapaços d'explicar; casualitats sorprenents, presentiments, somnis que es fan realitat... Aquest és el tema de la segona entrega de les Garridihistòries. Tot un món suggerent en el qual en Carlos s'endinsa. Només amb la veu, les històries i una guitarra.

‘Mayumana’ / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 24 a les 20.30 h

‘Mayumana’.

Mayumana és el grup de percussió, ritme i dansa més important del món. En el nou espectacle, ‘Rumba!’, ha elegit la música d’Estopa com a banda sonora i fil narratiu per oferir un espectacle desbordant, interpretat per un extraordinari elenc d’artistes que canten, ballen i toquen tots els instruments.

‘L’ésser solar’ / Tertúlia literària

Llibreria Lluna (General Riera, 68. Palma) / Dia 24 a les 19 h

‘L’ésser solar’.

L'entusiasme de la poeta Anna Gual arrossega a un lirisme afectuós envers el que ella anomena ‘L'ésser solar’, un cant a l'amor, a la companyonia, que caldrà llegir sobretot en els espais blancs. ‘L'ésser solar’ és un llibre que posa en relleu, amb belles metàfores, que estimar amb tot el cos equival a llibertat i compromís, i que viure no és més que una recerca apassionada de tot el que pugui donar sentit a una vida més plena.

Negre i 3 colors / Música

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 91. Palma) / Dia 24 a les 21 h

Negre i 3 colors.

Amb experiència anterior en diferents grups illencs i americans, el grup està format per Jaume Bergas (veu, guitarra acústica i piano); Xavier Orestes (guitarra elèctrica, melòdica, ukelele i harmònica); Rafel Gallent (baix); Miquel Marquès (bateria), i Biel Fiol (violoncel). Negre i 3colors és un grup de música que es defineix com “pop intimista (i alquimista) amb pinzellades dels ’80 fet al s. XXI. Pop mediterrani".

Dani Bou / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 24 a les 20.30 h

Dani Bou.

Dani Bou és el projecte en solitari d'aquest músic i compositor amb 15 anys de trajectòria en diversos grups com a bateria, baixista i guitarrista. Presentarà el seu projecte en solitari amb cançons pròpies de pop-rock amb influències de M-Clan, Pereza.

A Contrapelo / Fesjajá

Teatre Xesc Forteza (pl. Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 24 a les 21 h

A Contrapelo.

Un xou sense etiquetes de cap tipus. Loulogio en estat pur, amb tots els vicis i virtuts, fidel com sempre al seu inconfusible estil.

‘Acorats, crònica d'un fenomen' / Documental

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / Dia 24 a les 19 h

acorats

Si aquests darrers anys hi ha hagut un fenomen teatral, tant a les Illes Balears com a Catalunya, aquest ha estat Acorar, l’obra escrita i interpretada per Toni Gomila i dirigida per Rafel Duran. Es va estrenar el 2011 i ha estat premiada en diverses ocasions. El documental de Joan Martí Mir, artífex de la direcció, el guió i el muntatge d’aquest reportatge, analitza l’origen de l’obra, què la motivà i què en provocà l’èxit tan indiscutible a través del testimoni de gent de l’entorn de Gomila, del públic i altres entrevistats.

BAFTA shorts 2017 / Cinema

Aljub d’Es Baluard (Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Dia 24 a les 19 h

BAFTA shorts 2017.

Es Baluard presenta una nova edició dels BAFTA Shorts dins la seva programació ‘Tardor audiovisual’. El British Council, com a soci cultural de la British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), torna a col·laborar amb els BAFTA short film 2017. Nominees és un programa dedicat a la promoció dels millors curtmetratges britànics. El Regne Unit té una llarga tradició en la producció de curtmetratges i tant el British Council com BAFTA són conscients de la importància de buscar nous públics per donar suport a la diversitat i el talent dels realitzadors britànics. La projecció és gratuïta i oberta al públic. Els curts es presenten amb subtítols en castellà i no són aptes per a menors de 16 anys.

El programa està compost pels següents títols:

‘The party’: Andrea Harkin, Farah Abushwesha, Emmet Fleming i Conor MacNeill.

‘Mouth of Hell: Samir Mehanovic, Michael Wilson, Bart Gavigan i Ailie Smith.

‘Tough’: Jennifer Zheng.

‘Standby’: Charlotte Regan i Jack Hannon.

‘Consumed’: Richard John Seymour.

‘The Alan Dimension’: Jac Clinch, Millie Marsh i Jonathan Harbottle.

‘A love story’: Anushka Kishani Naanayakkara, Khaled Gad i Elena Ruscombe-King.

‘Home’: Daniel Mulloy, Scott O’Donnell, Afolabi Kuti i Shpat Deda.

‘Amb nom de dona’ / Concert poètic

Auditori Ferreries (av. Son Morera, 2) / Dia 24 a les 21 h

‘Amb nom de dona’.

Recital íntim i poètic dedicat a la dona, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència cap a les dones. Cançons que duen per títol el nom d´una dona i que amaguen, cada una d´elles, una història, una vida femenina.

'La bella y la bestia' / Musical

Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 24 a les 21 h

'La bella y la bestia'.

Això era una vegada, en una terra molt llunyana, la història d’una noia diferent: aventurera, llesta i valenta. I la història d’un príncep encantat que, de tant de temps que feia que ho estava, hi havia coses que ja ni recordava. En ajuntar-se ambdues històries va passar que, allò que semblava terrible va resultar ser tendre i amable, ja que el que aquest conte ens relata és que: ‘No és or tot el que llueix’ Ai, no!, que no era això.... No, no, no, espera, no m’ho diguis... ‘Els diners no donen la felicitat’, ‘No jutgis un llibre per la seva portada’... Doncs no, el que aquesta història ens relata és que ‘La Bellesa és a l’interior’.

‘Un món de mil dimonis’ / Exposició

Casa de Cultura Ses Cases Noves (Santanyí) / Fins al 15 de desembre

Imatge d''Un món de mil dimonis'.

L’exposició ‘Mil Dimonis’ creix i incorpora nous elements i recursos per mostrar la diversitat de representacions de dimonis al món. A la mostra de Juan José Luna Potti 'Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca', s’hi incorporen expressions culturals d’arreu del planeta, a través d’una selecció de les imatges dels fotògrafs Friso Spoelstra (sèrie ‘Devils & Angels’, 2016) i Charles Fréger (sèries ‘Wilder Maan’, 2012, i ‘Yokainoshima’, 2015). L’exposició incorpora també un mapamundi de dimonis, que recull i ubica 50 representacions de dimonis arreu del món, a través d’il·lustracions creades per Melicotó. La selecció, basada en la recerca de l’antropòleg Francesc Sureda Alemany, ens permet descobrir expressions universals i ancestrals que ens connecten i alhora ens singularitzen.

‘FluPlu’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 31 de gener

‘FluPlu’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició de Keila Alaver (Paraná, Brasil, 1970), qui a decidir quedar-se a Alaró fins a finals de desembre després de la seva residència el passat mes de Setembre a Addaya Centre d’Art Contemporani. L'artista Brasilera investiga objectes representatius de la cultura on ella es trobi que hagin desaparegut a poc a poc del mercat, sigui per la falta d'interès dels consumidors, sigui per l'alteració en la cadena de producció local, sigui perquè han estat reemplaçats per objectes provinents del sistema de producció a gran escala, essent el seu valor de mercat més econòmic i, a més, no tenen connexió amb les peculiaritats del lloc. Keila reprèn, doncs, la qualitat dels objectes escollits, utilitzant l'apropiació com a procediment per a la creació del seu propi treball.

‘Quan l’art restaura la memòria’ / Exposició

La Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 15 de desembre

Escultura en forma de pinya i autoretrats d'Andreu Maimó a la mostra 'Quan l’art restaura la memòria'.

El contacte amb la terra, foravila, la pagesia, la naturalesa de Felanitx vista per Andreu Maimó es mostra ara en una exposició. "Un artista amb una trajectòria consolidada i de qualitat", ha destacat el comissari de l'exposició i escriptor Guillem Frontera, qui també ha alabat la capacitat de Maimó "d'explicar sempre el mateix sense repetir-se mai". "Un artista únic, singular, un treballador constant que es manifesta amb totes les eines que té a l'abast", ha recalcat el també col·laborador de l'ARA Balears. Formen la mostra una vuitantena d'obres de l'artista felanitxer creades des de l'any 2010 fins a l'actualitat i amb diferents suports: obra gràfica, litografia, xilografia, gravat i escultura ceràmica. Té totes les eines a les seves mans.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma) / Fins al 31 de desembre
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats