PROPOSTA CULTURAL
Cultura 01/11/2017

Eva Piquer inaugura la XXVIII Setmana del Llibre en Català

A més, música, teatre, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

Setmana del llibre en català

Esplanada del parc de les Estacions / Dia 2 a partir de les 10 h

Setmana del llibre en català.

La fira inclou la participació de nou llibreries: Lluna, Quart Creixent, Drac Màgic, Embat, La Biblioteca de Babel, Jaume de Montsó, Abacus, Llibres Ramon Llull i Literanta, que obriran les casetes de 10 a 21 hores amb descomptes del 5% en tots els llibres. En aquesta edició es continuarà la potenciació de les activitats de foment de la lectura en el marc de la fira amb presentacions de llibres, lectures, contacontes, tallers i concerts.

10-14 h: Slam Poetry Jove: taller d’impacte per a infants i joves a càrrec de Raquel Gelabert, Xisco Ródenas i Tomeu Ripoll.

19 h: Pregó inaugural a càrrec d’Eva Piquer i Vinent

20 h: Festa d’inauguració: concert a càrrec de Marga Rotger, Gaspar Àngel Palou i Jaume Sibole, que presentaran cançons del seu darrer disc ‘Utopia’, a més d'algunes versions de Sílvia Pérez Cruz i alguna altra versió adaptada al català.

'Who is me Pasolini. Poeta de las cenizas' / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 2 a les 19 i a les 21.30

'Who is me Pasolini. Poeta de las cenizas'.

El més internacional dels directors espanyols, Àlex Rigola, ‘ressuscita’ Pasolini. Només 30 persones en cada sessió seran testimonis de la seva confessió. Així ho vol ell, íntim, dins d'un contenidor habitació on ens rebrà el mateix Pasolini per interactuar amb nosaltres. Ho fa a partir del seu poema confessional ‘Poeta de les cendres’, en què el cineasta i escriptor italià evoca algunes qüestions cabdals de la seva agitada biografia: la seva infantesa en el Friüli, l'amor incondicional cap a sa mare, les seves primeres publicacions, els processos judicials que el van assetjar… També reflexiona sobre la seva relació amb la poesia i el cinema, sobretot a partir de la seva pel·lícula ‘Teorema’. El seu brutal assassinat a la platja d’Ostia, en fosques circumstàncies, li va impedir rematar aquest autoretrat que, malgrat que no està conclòs, ofereix la veritat més radical i íntima d'una figura clau en el mapa intel·lectual del segle XX.

‘Meditant darrera Quetzalcoalt’ / Presentació del llibre

Tertúlia Cafè Teatre (carrer d’Ausiàs March, 19. Palma) / Dia 2 a les 20 h

‘Meditant darrera Quetzalcoalt’.

El 21 del 12 de 2012 va ser una data clau per a moltes persones del planeta. S'anunciava un canvi de consciència generalitzat en la humanitat. Van ser moltes les persones que van sentir la crida a aquest canvi i ho van deixar tot per seguir els dictàmens del seu cor. Aquesta obra ens transporta al canvi de consciència d'una persona que sense ser espiritual, es va deixar portar pels impulsos del seu cor. A finals de 2011 va aprendre a meditar, va sentir la crida del despertar i va viatjar des de Mallorca fins al Perú. A Lima es va iniciar al reiki, a Pucallpa va connectar amb la mare terra amb l'Ayahuasca, i va tornar a Mallorca als tres mesos, sabent al seu interior que el 21 del 12 de 2012 havia d'estar a MachuPicchu sense saber el que li esperava. Passat l'estiu a Deià i sentint la crida dels maia, va viatjar sense res des de Mèxic fins a MachuPiccu en un viatge ple d'aventures i meditacions i va culminar així un increïble viatge de creixement personal el 21 del 12 de 2012.

‘La Celestina’ / Teatre

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 2 a les 20 h

‘La Celestina’.

A ‘La Celestina’ es mostren els tràgics amors de Calixto i Melibea i les males arts que utilitza Celestina perquè s’enamorin. Calixto, jove noble, coneix la bellíssima Melibea i se n’enamora. A la ciutat, prop de l’església, li comunica els seus sentiments, però ella l’acomiada irritada. Entrestit, Calixto confessa el seu amor al seu criat Sempronio, que li proposa que utilitzi Celestina com intermediària.

‘Astral’ /Documental

Cinemes Canal Salat (carrer de Sant Antoni M. Claret, s/n. Ciutadella) / Dia 2 a les 20.30 h

‘Astral’.

Projecció del documental ‘Astral’ amb la intervenció d'un dels seus tripulants, Fernando Pujol Agostini, de l'ONG Proactiva Open Arms. ‘Astral’ segueix la trajectòria del vaixell des que arriba a les mans de Proactiva Open Arms fins que arrenca les seves primeres missions a la costa de Líbia. Des d’allà la pel·lícula reflecteix l’absència de polítiques i actuacions de la Unió Europea, com també la falta de recursos amb la qual s’enfronten els voluntaris de salvament. El film mostra com el degoteig de llanxes inflables que queden surant al mar plenes de refugiats és constant i que, en més d’una ocasió, als equips de rescat els falten mans i ajudes.

‘Roma’ / Cinema d’autor

Casa del Poble (Formentera) / Dia 2 a les 19 h

‘Roma’.

Durant la construcció del metro de Roma, les excavacions deixen al descobert una vella casa plena de pintures murals. Una representa una vella dama de l’aristocràcia romana, que organitza a ca seva unes desfilades de moda molt originals. La pel·lícula reocrre les cases de tolerància de l’època i els espectacles de la nit romana. Poc després, és Fellini qui rocorda els seus anys d’escolar, entre llatines que evocaves Juli Cèsar i Neró.

Think up culture

Centre Bit Menorca (avinguda del Camp Verd, P37-46. Alaior) / Dia 2 a partir de les 10.20 h

Think up culture.

10.20 h: ‘Noves tecnologies aplicades al patrimoni i als recursos culturals’ amb Libe Fernández Torróntegui

11.40 h: ‘#Uniqueness ½ què fa única Menorca?’ Construcció d’una infografia sobre les singularitats de Menorca com a destinació de turisme cultural (1/2) – Dinàmica participativa amb els assistents dirigida per Cristina Gómez i il·lustració per Tonina Matamalas.

15 h: ‘Usos i aplicacions de la realitat virtual i altres tecnologies de continguts als recursos culturals’ amb Xisco Bergas.

15.30 h: ‘Storytelling aplicat als territores’ amb Miguel Payeras.

16 h: ‘Turisme i VR’ amb Silvia Lobo.

‘Quan l’art restaura la memòria’ / Exposició

La Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Dia 2 a les 20 h. Fins al 15 de desembre

Escultura en forma de pinya i autoretrats d'Andreu Maimó a la mostra 'Quan l’art restaura la memòria'.

El contacte amb la terra, foravila, la pagesia, la naturalesa de Felanitx vista per Andreu Maimó es mostra ara en una exposició. "Un artista amb una trajectòria consolidada i de qualitat", ha destacat el comissari de l'exposició i escriptor Guillem Frontera, qui també ha alabat la capacitat de Maimó "d'explicar sempre el mateix sense repetir-se mai". "Un artista únic, singular, un treballador constant que es manifesta amb totes les eines que té a l'abast", ha recalcat el també col·laborador de l'ARA Balears. Formen la mostra una vuitantena d'obres de l'artista felanitxer creades des de l'any 2010 fins a l'actualitat i amb diferents suports: obra gràfica, litografia, xilografia, gravat i escultura ceràmica. Té totes les eines a les seves mans.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

‘Promontoris i murades’ / Exposició

Sala municipal d’exposicions el Roser (Ciutadella) / Fins al 18 de novembre

‘Promontoris i murades’.

L'exposició mostra els resultats de les diferents campanyes d'excavació duites a terme pels membres de l'equip Entre Illes als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Mallorca). Inauguració dia 6 d'octubre a les 20 h.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats