PROPOSTA CULTURAL
Cultura 26/10/2017

25 anys de la companyia Yllana a l’Auditori d’Alcúdia

A més, música, teatre, tertúlies, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
14 min

‘Yllana 25’ / Teatre

Auditori d’Alcúdia / Dia 27 a les 20 h

‘Yllana 25’.

És un xou explosiu que repassa sobre l’escenari els grans moments de la trajectòria de la companyia durant aquest quart de segle amb una selecció dels millors esquetxos fent realitat el desig de tots els seus fans.

Cris Juanico / Música

Can Jordi (carretera de Sant Josep km 7,7. Sant Josep de sa Talaia) / Dia 27 a les 21 h

Cris Juanico

Cris Juanico presenta la Gira13 a l'illa d'Eivissa amb una formació de quartet de rock per a fer una lectura enèrgica i elèctrica de les cançons més emblemàtiques que estan incloses en el seu recopilatori "13".

Donallop / Música

La casa del poble de la Mola (Formentera) / Dia 27 a les 19 h

Joana Pol i Pere Bestard, de Donallop, aquest dijous a la festa presentació del nou disc a la llibreria Rata Corner, a Palma.

El duo Donallop presenta el disc ‘Misteris de sa vida’ (Mésdemil, 2016). Pere Bestard i Joana Pol s’acompanyen en aquesta ocasió d’una banda (Juanjo Monserrat i Pedro Moyà) per dur a l’escenari totes les possibilitats sonores amb les quals han eixamplat la seva música en aquest nou àlbum. La intensitat, les harmonies vocals i la intimitat són transportades a una nova forma d’expressió mitjançant guitarres elèctriques, baix, bateria, percussions, sintetitzadors i una gran densitat d’emocions a flor de pell. Aquest concert donarà el tret de sortida d’un nou camí per a Donallop.

‘Francofonia’ / Cinema

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 27 a les 19 h

‘Francofonia’.

Al París ocupat del 1940, Jacques Jaujard i el comte Franz Wolff-Metternich lluiten per protegir el tresor que alberga el Louvre mentre els grans exèrcits s'enfronten al cor de la civilització, escampant mort i destrucció. El documental fa un viatge per la història de la cultura europea per analitzar i comprendre les diferents ideologies que han governat al llarg dels segles.

‘Escolta, descobreix i crea la teva música’ / Música

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 27 a les 19 h

‘Escolta, descobreix i crea la teva música’.

Aquest concert és la mostra del resultat del treball fet als tallers Escolta, descobreix i crea la teva música, destinats a persones que conviuen amb algun tipus de discapacitat.

‘Nòmades’ / Tertúlia de poesia

Llibreria Lluna (General Riera, 68. Palma) / Dia 27 a les 19 h

‘Nòmades’.

Tertúlia de poesia amb l'obra de Joan Josep Barceló i Bauçà, ‘Nòmades’, que ha aconseguit el premi Rosa d'Or de la Pau de Castellitx. Joan és un poeta prolífic, amb diverses publicacions poètiques , traductor i també creador en llengua italiana, país en el qual ha conreat premis i guardons. A ‘Nòmades’, quàntums de llum i partícules subatòmiques s'entreteixeixen de forma poètica cercant un cau on quedar com a bons viatgers.

‘Overbooking’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Pac, s/n) / Dia 27 a les 18 h

‘Overbooking’.

Toto i Toribio arriben a un aeroport. Estan convençuts dels efectes meravellosos del viatge turístic per a la salut física i emocional de les persones. Aviat descobriran que un aeroport té les seves normes, peculiaritats i exigències. Incombustibles al desànim, els dos amics faran l'impossible per aconseguir el seu objectiu.

‘Refugiats: Ahmed. Ahme. Ahm. Ah. A.’, ‘El diari d’Hamir’ i ‘Finlàndia’ / Microteatre

Teatre de Manacor (av. del Pac, s/n) / Dia 27 a les 19.30 h

‘Refugiats: Ahmed. Ahme. Ahm. Ah. A.’

‘Ahmed. Ahme. Ahm. Ah. A.’: A n'Ahmed li agrada dibuixar, passar temps amb el seu germà i jugar amb els amics. Això és el que feia abans de la guerra, abans de deixar Síria, abans de convertir-se en un dels deu mil menors no acompanyats arribats a Europa en 2016 a qui s'ha perdut la pista.

‘El Diari d'Hamir’: Aquesta és la història d'Hamir, un nin de Síria, però podria ser la vida de molts nins, innocents que els ha tocat néixer a llocs on uns monstres han vetat la vida en nom de religions, geoestratègies i interessos econòmics. Així i tot la vida és caparruda, i la història d'Hamir ho demostra.

‘Finlàndia’: La guerra al meu poble començà amb unes botes negres, unes botes que removien la pols i les pors. Després va venir la fugida i el trànsit, i el viatge a les preguntes sense resposta. I a la fi un destí, molt més al nord que el meu poble... tanmateix, massa llumy del paradís'.

‘La classe’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / Dia 27 a les 21 h

‘La classe’.

En Ramon i en Lluís passen la major part de la seva vida plegats. Són amics de la infància. Han anat a la mateixa classe des de nins, han conviscut els millors anys de la seva adolescència, han crescut en vides paral·leles. Ho comparteixen tot, fins i tot el que no es pot compartir. En Lluís entra a la presó. En Ramon és l'advocat d'en Lluís durant els seus anys de presó. En Ramon es converteix en el seu confessor. En Lluís és el company d'en Ramon en els darrers moments de la seva vida. En Lluís es converteix en el seu confessor. Tota una vida junts.

Pau Vallvé / Música

Teatre Municipal Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 27 a les 21 h

A Pau Vallvé li dura la inspiració. Al seu nou disc, ‘Abisme cavall hivern primavera i tornar’, li arriba per omplir quatre cares de solcs amples o prims, afegir a les seves habituals destreses musicals els sons desinhibits de trombons i trompetes, i entregar la seva veu boirosa a infinitat d’estats d’ànim. A partir d’un títol dilatat i grandiloqüent, l’artista busca raons de ser a través d’un cançoner que representa en ordre cronològic 22 episodis de vida.

Germans Tanner / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 1.8 Palma) / Dia 27 a les 20.30 h

25 anys de la companyia Yllana a l’Auditori d’Alcúdia

Presenten el nou treball ‘Automòbils per camins daurats’, un pas en l’evolució musical dels Germans Tanner, que incorpora nous elements instrumentals i rítmics, amb una producció brillant i equilibrada, destacant la importància de les veus i, sobretot dels textos que Joan Carles Palou, tal com va fer en el seu anterior disc, escriu en català.

Bridgend Male Choir / Música

Catedral de Mallorca (Palma) / Dia 27 a les 19.30 h

Andrey Yaroshinsky actua al Centre de Cultura Sa Nostra de Palma

Concert benèfic a càrrec de Bridgend Male Choir, de Gal·les. Aquest cor és la primera vegada que canta a Mallorca i aquesta setmana ja hi ha fet dos concerts. Els doblers que s’hi recaptin van destinats a Aspaym, Aspanob, Anglesa Anglicana i Àrea d'Oncologia i Musicoterapia Infantil de Son Espases. Al final del concert cantaran una cançó amb la coral S'Alzinar.

‘La Divina Comedia’ / Teatre

Teatres Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 27 a les 20.30 h

‘La Divina Comedia’.

‘La Divina Comedia’ ens ha provocat i empès a recórrer camins de creació. Aquesta perspectiva oberta suggereix la comunió de cada un dels mons que conflueixen en la proposta: un dels textos més importants de la història de la literatura; la música, interpretada en directe, oberta i poderosa, capaç de engendrar sensacions i passions i tancant el cercle la contemplació del món imaginat pel gran Gustavo Doré al voltant de l’obra de Dante; dibuixos que inspiren i que s’omplen de notes musicals per conduir una obra cabdal de la literatura universal.

‘Idiota’ / Teatre

Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 27 a les 21.30 h

‘Idiota’.

Un home es presenta a unes proves psicològiques remunerades. El que aparenta ser una manera senzilla per aconseguir els diners que necessita i resoldre els seus problemes econòmics es convertirà en un autèntic malson de la mà d’una atractiva psicòloga, qui, a través de preguntes i enigmes, l’obligarà a donar el millor de si mateix si vol evitar un fatal final.

Juan Manuel Cañizares i la Simfònica / Música

Palau de Congressos (Santa Eulària) / Dia 27 a les 20 h

L'Orquestra Simfònica de les Illes Balears en un anterior concert.

‘Àries i danses antigues, Suite núm.3’ d'O. Respighi; ‘Concerto d’Aranjuez’ de J. Rodrigo i la ‘Simfonia núm. 36, k. 425 ‘Linz’ de W.A. Mozart seran les obres que s'interpretaran en aquest concert. Serà un programa dirigit pel mestre Joji Hattori, que comptarà amb el gran guitarrista Juan Manuel Cañizares. El concert s'iniciarà amb música italiana amb l'obra d'O. Respighi, un dels compositors italians més importants, gran musicòleg que estudià en profunditat la música italiana dels segles XVI i XVIII, i va ser capaç de traduir l'essència de l'època barroca i unir-la amb el modernisme. Una simbiosi equilibrada on mostra tota la seva musicalitat i expressió.

‘Pirates a la banyera’ / Contacontes

Biblioteca de Ferreries / Dia 27 a les 18 h

‘Pirates a la banyera’.

L’hora del conte amb Núria Clemares. Berta voldria ser pirata! Amb la seva imaginació inventa les històries que més li agraden a ella, les de pirates!, i totes passen en un mar tan petit tan petit que hi cap dintre de casa. Però el mar té molts perills i Berta haurà de salvar els seus estimats amics del naufragi segur. A l’abordatge!

‘Les darreres paraules’ / Teatre

Teatre Principal (Maó) / Dia 27 a les 21 h

‘Les darreres paraules’.

L’escriptora i acadèmica Carme Riera s’endinsa per primera vegada als escenaris donant veu i cos a un dels seus personatges fetitxes, l’arxiduc Lluís Salvador. Presenta l’il·lustre personatge allunyat dels tòpics que l’han acompanyat en les darreres dècades. En aquest muntatge, l’arxiduc Lluís Salvador dicta al seu darrer secretari unes confessions personals, que rubricarà davant notari i que no es podran fer públiques fins 25 anys després de la seva mort.

'Anglada-Camarasa. Racons predilectes' / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 2 de setembre de 2018

Anglada-Camarasa. Racons predilectes.

Anglada-Camarasa va fer del paisatge de Mallorca un dels seus motius predilectes. Tot i que ja l’havia cultivat en la seva època d’aprenentatge a Catalunya (1886-1894) i puntualment en un viatge a la Bretanya el 1904, la llum mediterrània i l’orografia de Pollença li ofereixen un nou escenari, que aprofitarà amb escreix i en el qual trobarà nous camins per a la seva pintura. Tal com havia fet a París amb altres temes, Anglada continua treballant amb el seu rigorós procediment: observar detingudament el seu entorn, trobar l’objecte, captar-ne l’essència en una nota ràpida i, un cop al taller, donar forma a l’obra definitiva, més complexa. És un procediment llarg, que li exigeix temps i concentració. Vigila amb cura tots els detalls, des de la composició fins a la presentació del tema, des de la llum fins a la sensació de matèria i el color, superposant capes successives de pintura que ha de deixar assecar per obtenir l’efecte desitjat. Espera dies, de vegades mesos, per tornar a viure l’instant adequat o trobar l’efecte precís de llum que incideixi sobre el tema prèviament escollit.

‘Promontoris i murades’ / Exposició

Sala municipal d’exposicions el Roser (Ciutadella) / Fins al 18 de novembre

‘Promontoris i murades’.

L'exposició mostra els resultats de les diferents campanyes d'excavació duites a terme pels membres de l'equip Entre Illes als jaciments costaners de Cala Morell (Ciutadella) i de sa Ferradura (Mallorca). Inauguració dia 6 d'octubre a les 20 h.

'La notícia dibuixada' / Exposició

Capella del centre cultural la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4. Palma) / Fins al 29 d'octubre

'La notícia dibuixada'.

El periodisme i la il·lustració sempre han anat molt lligats, els fets noticiables agafen un altre caire quan es plantegen des de l'humor, la sàtira o les cròniques dibuixades. Periodistes dibuixants i dibuixants que expliquen històries i notícies. Quina és la diferència i on és el límit? A l'exposició es presenten dos vessants del mateix fet, els personatges de còmic que són periodistes i com s'ha utilitzat en el periodisme real el llenguatge de la il·lustració.

'Experiment any 2100. Què ens espera a la Terra del futur?' / Exposició

CaixaFòrum de Palma (pl. Weyler, 3) / Fins al 7 de gener de 2018

Cartell de l'exposició.

La preocupació pel temps futur ha estat una constant durant tota la història de la humanitat. En l'actualitat es disposa dels coneixements i dels mètodes necessaris per poder fer prediccions raonables sobre com pot ser el demà. La tècnica que es fa servir, basada en el mètode científic, s'anomena prospectiva. Així, en aquesta mostra, a través de grans obres literàries i cinematogràfiques de ciència-ficció, es podrà descobrir en què consisteix i com treballa la prospectiva, i s'analitzaran les anomenades megatendències, és a dir, els grans canvis que es van conformant lentament, que influeixen de manera decisiva en la societat i en determinen l'evolució. Concretament, la mostra se centra en les prediccions que fan els analistes sobre com pot evolucionar el món en els àmbits socials, mediambientals i tecnològics al llarg del segle XXI. L'exposició es basa en el document 'The European Environtment. State and outlook 2010 Assessment of global Megatrends', de l'European Environtment Agency. Després de la inauguració, Jordi Aloy, el coordinador de la mostra, hi oferirà una visita guiada.

‘Eva Kircz’ / Exposició

Can Prunera Museu Modernista (carrer de la Lluna, 86 i 90. Sóller) / Fins al 28 de gener

‘Eva Kircz’.

Eva Nina Kircz (Amsterdam 1950) ha treballat com a pintora des de 1971 i ha viscut en el petit poble de Sóller des de 1976. Des de 1987 fins avui, passa tres mesos cada any viatjant per l’Índia i altres països asiàtics a la recerca de diferents indrets que la puguin inspirar. En el seu llenguatge plàstic, la llum hi té un significat primordial. Tant en la pintura com en la fotografia, hi plasma les partícules de llum en constant moviment, com si es tractés d’una dansa. A més, Eva, queda encisada per la refractació de la llum a la natura, i sobretot, a l’aigua, on el seu constant moviment fa que la llum es transformi en infinitats de colors com veiem a les seves fotografies.

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener
‘Miró mai vist’ .

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre
Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat. ©Jacqueline Picasso

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)
Una de les obres de la mostra 'Apòcrifs. El diocesà il·lustrat', aquesta de Margalida Vinyes sobre la crucificació.

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d'art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

stats