Publicitat
Publicitat

PROPOSTA CULTURAL

'L'illa, el far, el vent' es presenta a Vilafranca

A més, documentals, espectacles, música, recorreguts dramatitzats, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

'L'illa, el far, el vent' / Presentació llibre i tertúlia

Pati de la Rectoria de Vilafranca de Bonany / Dia 27 a les 21 h

Josep Manuel Vidal-Illanes presenta la seva darrera obra, 'L'illa, el far, el vent'. L'obra està formada per una sèrie de vint relats i dos epílegs precedits cadascun d'ells per frases de diferents autors. El conjunt presenta el testimoni social d'històries quotidianes (o no tant) de la crisi o les crisis personals derivades de la fractura social, dels oblidats, de personatges peculiars, de maníacs, de marginats, de pares, de mares, d'infants, de records, de desesperança, d'esperança. Les vides anònimes són així, fins que un dia s'obren pas a les pàgines de successos... A banda de la presentació, tindrà lloc una xerrada amb el títol 'Dels retalls de diaris als relats narratius', en la qual intervindran Antoni Riera Vives, periodista, llicenciat en Filologia Catalana i professor de Secundària; Catalina Bover, mestra i vilafranquera; Cati Eva Canyellas 'Sollerica', glosadora, i J. M. Vidal-Illanes, l'autor. Gratuït.


'Pedraules II' / Presentació llibre

Pati de Can Victorí, seu de l'IME (camí del Castell, 28. Maó) / Dia 27 a les 20 h

L'Institut Menorquí d'Estudis ha editat el llibre 'Pedraules II', de Joan Pons, qui en farà la presentació amb la col·laboració de Jaume Mascaró, antropòleg i membre de la Secció de Ciències Socials de l'IME. Aquest volum fa part de la col·lecció Petit Format, 31. Gratuït.


'2 Sons of Catalonia: Josep Lluís Sert & Joan Miró' / Documental

Fundació Pilar i Joan Miró (c/ Joan de Saridakis, 29. Palma) / Dia 27 a les 21 h

Prossegueixen els actes per commemorar els 25 anys d'existència de la Fundació Pilar i Joan Miró. En aquesta ocasió, s'hi projectarà el documental '2 Sons of Catalonia: Josep Lluís Sert & Joan Miró'. És un treball inèdit de Robert Gardner que es va rodar el 1977. I només s'ha mostrat al públic un pic: a l'Athens Film Festival d'Ohio (EUA) el 2013. Aquesta cinta reflecteix la relació personal entre el pintor Joan Miró, el fotògraf Josep Planas i Montanyà i l'arquitecte Josep Lluís Sert. Les inquietuds comunes entre Miró i Sert els feren col·laborar professionalment diverses vegades. La projecció és per a un públic limitat de 90 persones. Es durà a terme una presentació inicial i, després de veure el film, hi haurà un col·loqui.


'L’hora d’en Patrick King' / Espectacle

Casal de Cultura Can Gelabert (c/ de la Portella, s/n. Binissalem) / Dia 27 a les 21 h

Per passar millor les caloroses vetlades d'estiu, l'Ajuntament de Binissalem organitza les Nits a la fresca. Els proptagonistes de la d'aquest dijous són els fabulosos Marino e Marini, que deixen de banda les cançons italianes dels anys cinquanta per muntar 'L’hora d’en Patrick King', un xou  radiofònic en directe en el qual actuarà també la Banda de Música de Binissalem, dirigida per Emili Vivas. Gratuït.

Barcelona Gospel Messengers / Música

Teatre Principal de Maó (costa d'en Deia, 40) / Dia 27 a les 21 h

Teatre Principal de Maó (costa d'en Deia, 40) / Dia 27 a les 21 h

El pianista i compositor Ramon Escalé dirigeix aquesta formació vocal, sorgida a Barcelona arran de l'auge del gospel. Aquest grup celebra el desè aniversari amb la gira #10anysdescalços. A més, enguany han guanyat el premi Enderrock al millor disc de jazz 2016 pel seu treball 'Be HereNow: Un tribut a George Harrison'. Concert solidari (entrada: a partir de 15 euros).

'Nautae' / Espectacle

Sala de Cultura Cinema (av. de Portossalè, s/n. Sant Francesc Xavier. Formentera) / Dia 27 a les 21 h

El text de Vicent Ferrer és posat en escena per Miquel Costa. Les intervencions musicals són a càrrec de Xènia Fuertes, mentre que les físiques les executa Manolo Oya. Les pintures, les hi posa Helena Belzer; i la fotografia i el vídeo, Pilar Aldea. Funció recomanada per a majors de 18 anys. 15 euros.

Muchachito i la Banda del Jiro / Música

Mercat Las Dalias (ctra. de Sant Carles, 2. Santa Eulària des Riu. Eivissa) / Dia 27 a les 21 h

Aquest músic de Santa Coloma de Gramenet durà la rumba i el rock a aquest emblemàtic mercat hippy eivissenc. Estarà acompanyat per La Banda del Jiro, integrada per les guitarres de Diego Pozo 'el Ratón'; Javier Geras al baix i moog; Daniel Lillo a l'electrònica; Marcos Crespo al trombó i als teclats; Álex Serrano a la trompeta i als teclats, amb el complement de les pintures en viu de Santos de Veracruz. 18 euros.

Suzanne Bradbury and Friends / Festival Internacional de Música de Deià

Casa Museu de Son Marroig (ctra. de Valldemossa a Deià, s/n. Deià) / Dia 27 a les 21 h

La pianista Suzanne Bradbury torna a la seva cita anual amb el certamen musical deianenc, en aquesta ocasió amb l'acompanyament d'Eilidh Martin al violoncel. El repertori que oferiran està integrat per peces de Beethoven, Schumann, Debussy i Bohuslav Martinu. A partir de 10 euros.

'Via fora!' / Visita dramatitzada

Alcúdia / Dia 27 a les 21 h

Si voleu conèixer la història del centre antic d'Alcúdia, aquesta n'és una bona manera. L'espectacle itinerant és dirigit per Carles Pujol i la música és original de Jaume García. Hi prenen part set actors, sis músics i catorze figurants i voluntaris vestits de l'època corresponent. El recorregut està format per cinc escenes. La primera recull la construcció de les murades el segle XIV (porta del Moll); la segona, les Germanies, al segle XVI (església de Sant Jaume, portal dels Homes); la tercera, l'ambaixada Tenshö visita Alcúdia el 1585 (porta de Sant Sebastià); la quarta, el cavaller d’Asfeld arriba a Alcúdia l’any 1715 (camí de Ronda, carrer del Progrés), i, finalment, la cinquena s'ubica en els anys 60 i se centra en l’arribada de turistes i la reconstrucció de les murades (pont de la Vila Roja).

‘El rito’ / Exposició

Galeria Horrach Moyà (carrer de Catalunya, 4. Palma) / Fins al 16 de setembre

La Galeria Horrach Moyà acull la fase inicial de l’obra ‘El rito’, un dibuix amb carbó de 10 metres de longitud per 1,50 d’alt, realitzat ‘in situ’ en una de les sales d’Horrach Moyà, que probablement és el dibuix més gros presentat mai en una galeria de les Illes. Aquesta obra és la peça central de la tercera proposta del cicle d’exposicions ‘Picutres de Girben’.

‘Jutipiris’ / Exposició

Museu Can Planes (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 15 d’agost

Exposició de ceràmica de Jaume Poma esgrafiada damunt suport de fang, pintada amb òxids naturals i terra blanca. Aquesta exposició s'emmarca dins els actes de celebració dels 25 anys de la revista ‘Sa Plaça’.

‘AES+F: The Feast of Trimachio’ / Exposició

Aljub d’Es Baluard (plaça de la porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 17 de setembre

Com cada estiu, Es Baluard convida un artista internacional a presentar un projecte temàtic a l’Aljub; així, després de l’artista suís Thomas Hirschhorn, el 2017, un any en què es centren en corrents i transformacions del fenomen del turisme, és el col·lectiu rus AES+F, format per Tatiana Arzamasova (1955), Lev Evzovich (1958), Evgeny Svyatsky (1957) i Vladimir Fridkes (1956), qui aproxima a Mallorca una de les seves obres més complexes, entre l’hiperrealisme i el fantàstic, entre allò seductor i allò crític: The Feast of Trimalchio.

‘Ephemeral. La retina de l’experiència’ / Exposició

Sa Nostra Sala (carrer Aragó, 17. Eivissa) / Fins al 18 d’agost

‘Ephemeral’ és una obra conjunta de l'artista Suso33 en col·laboració amb el fotògraf Vitorino i el director d'art Javier Gómez, i que consisteix en una sèrie de 12 fotografies que retraten intervencions artístiques efímeres fetes a través de la llum en diversos punts de l'illa d'Eivissa. Així, els tres artistes han realitzat unes peces site-especific -és a dir, fetes específicament per a una localització en particular, de manera que la interrelació única amb l'espai del seu entorn sigui el que dona sentit a la instal·lació- en el qual s'utilitza la llum com una ferramenta per dibuixar diferents presències o absències. El resultat és una intervenció artística que retrata diversos espais illencs d'una bellesa molt particular, acompanyats d’una intervenció que, en el seu moment, va ser invisible a l'ull humà i efímera, però que van ser captades per la retina de la càmera i han pogut ser congelades en el temps.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d'Exposicions del Claustre del Carme (claustre del Carme, 1r pis. Maó) / Fins al 28 d’agost

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca.

‘Sea’ / Exposició

Centre Melis Cursach (carrer del Centre, 9. Capdepera) / Fins al 31 de juliol

L’artista Marta Matamalas mostra les seves obres recents, del darrer any, en les quals retroba de nou un tema reiterant a la seva obra, els peixos. Comenta que aquesta vegada ha provat una nova tècnica mixta, en la qual pinta damunt paper, com són mapes i cartes nàutiques, i que a partir de guardar aquests papers li han tornat a sorgir els peixos. Diu que sempre li han atret, pel color i el moviment. En aquesta exposició, com diu Matamalas, s’ha dedicat a pintar “mierls de peixos”. L’exposició es podrà veure durant tot el mes de juliol de 19 a 21 h, dilluns tancat.

‘Blind date’ / Exposició

CCA Andratx (carrer de l’Estanyera, 2) / Fins al 17 de setembre

Una cita a cegues és una trobada casual entre dues parts conjurada per una tercera part, que imagina com serà la unió d’aquelles dues i què podrà sorgir-ne. Això és el que han experimentat els artistes Troels Sandegård i Absalon Kirkeby, ja que no estaven familiaritzats amb les pràctiques de l’altre abans de trobar-se al CCA Andratx. La seva exposició, però, a diferència de la cita a cegues, que sol ser breu i interlocutòria, es concep més aviat com una convivència dins un mateix espai. Comparteixen una devoció comuna envers els seus propis mitjans, gairebé una obstinació per participar en els seus propis processos. La llum, l’aire, la forma i la reflexió assumeixen diferents rols en les múltiples capes de moments, dades, píxels, metalls i minerals, ja que les imatges i les escultures es converteixen en contenidores de la vida enregistrada. Hi ha una ressonància en la densitat d’informació emmagatzemada en els dos cossos de treball. Sandegård té un procés preestablert que ha de seguir i a través del qual sovint revela la presència de quelcom invisible, traduint-lo en quelcom físic. Per exemple, la respiració en un cub de llautó. El procés de Kirkeby captura les complexitats de l’automatització de l’observació, recopilant-les i transformant-les en una imatge. Mentre que Sandegård dona forma al buit, Kirkeby oculta i transforma allò present en estrats de realitats. D’aquesta manera comparteixen un enfocament reductiu i alhora acumulatiu.

 

‘Els tapissos flamencs de la Seu’ / Exposició

Catedral de Mallorca (Palma) / Fins al 12 d’agost

Es podran veure al temple quatre tapissos d’aquesta col·lecció del segon terç del segle XVI, que n’inclou un total de 12. Les quatre peces, que han estat restaurades a un taller de Madrid, s’ubiquen habitualment als murs de la Capella Reial. La inauguració inclourà la presència de la directora del taller, Pepa Garrido, de Madrid; el responsable de Patrimoni de la Seu, Gabriel Amengual, i el president del Capítol de la Seu, Joan Bauzà.

 

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d' art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ /  Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.