PROPOSTA CULTURAL

L’Atlàntida Film Fest s’enceta amb un homenatge a Guy Hamilton

A més, música,contacontes, tallers infantils, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Homenatge a Guy Hamilton i actuació de Chamber Film Orchestra / Atlàntida Film Fest

Castell de Bellver (carrer Camilo José Cela, s/n. Palma) / Dia 27 a les 20.30 h

La setena edició de l’Atlàntida Film Fest comença amb un homenatge al difunt director britànic Guy Hamilton, conegut per les seves pel·lícules de James Bond i altres clàssics del cinema. El cineasta va rodar, es va enamorar i es va retirar a l’illa. La gala inclourà un homenatge al cineasta en imatges i un concert en directe de la Chamber Film Orchestra, que interpretarà alguna de les bandes sonores de pel·lícules dirigides pel Sr. Hamilton. A més, a les 22 h es projectarà ‘Vida i mort d’un arquitecte’, dirigida per Miguel EeK, amb la presència del director i l’equip tècnic. Al febrer del 1968 un dels arquitectes més importants de la història de Mallorca, Josep Ferragut, va ser trobat mort enmig del camp. Aquest documental d’investigació analitza el cas d’un dels assassinats més sòrdids de l’Espanya franquista.

 

‘Dia de l’orgull LGTB: Sóc la Jazz’ / Contacontes

Biblioteca Son Ferriol (carrer de Sant Joan de la Creu, 43. Palma) / Dia 27 a les 17.30 h

Contacontes per a totes les edats per conscienciar sobre la diversitat de gènere. La Jazz va saber de sempre que era diferent de les altres nines i dels altres nins de la seva edat. Des de ben jove, va ser conscient d’un fort sentiment, de ser una nina, i va lluitar perquè el seu entorn la reconegués i l’acceptàs. Des dels dos anys, la Jazz sabia que era una nina, tot i que, en néixer, la van considerar un nin. Li encantava el color rosa, disfressar-se de sirena i no estava còmoda amb roba de nin. Això sumia la seva família en la confusió, fins que van entendre que la Jazz era trans i van decidir donar-li suport.

 

Jeløy Kirke / Música

Parròquia de Sant Nicolau (Palma) / Dia 27 a les 18.30 h

Aquest cor, considerat un dels més grans i millors cors femenins de Noruega, s’emmarca dins un projecte de corals format per tres grups: el cor d’aspirants (7-9 anys) amb 40 cantaires, el cor júnior (10-12 anys) amb 16 cantaires i el cor juvenil (13-30 anys), que és el grup que ens visita, format per 22 cantaires. Tant el cor com el seu director treballen contínuament per mantenir un alt nivell en les seves interpretacions i presentar un interessant repertori al públic. Han realitzat actuacions a Suècia, Dinamarca, Anglaterra, Alemanya, Polònia, Itàlia, la República Txeca, Hongria, Àustria, USA, Irlanda, Escòcia… El concert serà dirigit pel seu titular, Trond Egil Oftung i els acompanyarà a l’orgue el mallorquí Bartomeu Manresa. Presenten un programa en el qual no faltaran els autors noruecs ni els clàssics com Mozart, Vivaldi, Fauré, Rutter...

 

‘Ca els Bennàssar’ / Taller infantil

Col·legi Oficial d’Arquitectes de les Illes Balears (carrer Portella, 14. Palma) / Dia 27 a les 11 h

El Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears ( COAIB) i el gabinet Arquidetectives (Cristina Llorente i Pablo Amor) organitzar un taller d'arquitectura per a infants en què s'estudiaran els diferents aspectes que intervenen en el disseny d'un habitatge. L'activitat, sota el títol de ' ca els Bennàsar', va dirigit a infants de 6 a 12 anys. Amor assenyala que l'objectiu principal és que els infants s'adonin que "les formes dels habitatges no són aleatòries, sinó que s'adapten a les condicions de l'entorn i l'època". Els arquitectes realitzaran un ràpid recorregut per l'evolució de l'habitatge des de la prehistòria fins als nostres dies per abordar, posteriorment, aspectes de l'edificació com els espais, les proporcions o la il·luminació.

 

‘Capitán Calzoncillos’ / Cinema

Teatre de Capdepera (Col·legi, 18) / Dia 27 a les 18 h

Jorge i Berto són dos nins de Primària, bastant entremaliats i obsessionats amb els còmics. Els agrada dibuixar les seves pròpies historietes, el protagonista de les quals és l’Increïble Capità Calçotets, un superheroi amo d’uns calçons amb poders superelàstics que s’enfronta a perversos vilans. Les malifetes de Jorge i Berto crispen el senyor Carrasquilla, director del col·legi, i un dia, de manera accidental, l’hipnotitzen i provoquen que es transformi en el mateix Capità Calçotets.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Guy Hamilton, una vida de cinema’ / Inauguració de l’exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Dia 27 a les 11.30 h. Fins al 10 de juliol

En aquesta mostra, organitzada per la Mallorca Film Comission, es podran veure imatges del realitzador dirigint els seus actors en el rodatge o descansant després de les gravacions. Aquestes fotografies, més de 40, que formaran l'exposició han estat cedides per la família Hamilton, la Metro-Goldwyn Mayer Studios (MGM) i EON Prodcutions (la productora de James Bond).

 

‘Miró mai vist’ / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (c. de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 28 de gener

‘Miró mai vist’ commemora el 25è aniversari de l’obertura al públic de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca i, com la mateixa col·lecció, se centra en el darrer període de creació de l’artista a l’illa, des que s’hi instal·la el 1956 fins a la seva mort, el 1983. L’exposició reuneix una singular selecció d’obres mai exposades a la Fundació, algunes d’inèdites i fins i tot sense catalogar, que es mostren ara sota una perspectiva insòlita. Les 95 obres que s’hi exposen varen sortir del Taller Sert i Son Boter entre els anys 60 i 70, i passaren després a mans d’amics, institucions de renom i col·leccionistes privats; es dispersaren per llocs diversos. ‘Miró mai vist’ aconsegueix reunir aquestes peces úniques al lloc on varen ser concebudes, el territori de la fundació que Miró va fer possible, en un camí de tornada que celebra el regal de l’artista a la ciutat.

'Magic Poison' / Exposició

Casal Son Tugores (clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 22 de juliol

L'artista visual Amadeo Orellana ens proposa una nova mirada sobre les fotografies de persones, en què mescla realitat i ficció, a partir d'una tasca d'introspecció. Ens situa en una frontera capciosa i plena de paranys i ens demana quina és la imatge real, la que es veu a primera vista, o el que hi ha al seu interior. L'artista imagina, juga, cerca i experimenta amb les fotografies. La seva intervenció manipulada, amb la tècnica del collage bàsicament, converteix les figures i el seu entorn en icones d'una nova realitat. L'exposició ‘Magic Poison’ és una instal·lació composta per 20 imatges inèdites, intervingudes per l'artista per a l'ocasió i en les quals ha estat treballant un any. És la primera vegada que l'obra d'Amadeo Orellana pot veure's en un concepte museològic, ja que la seva feina s'ha centrat fins ara en revistes, murals, aparadors i en la intervenció d'espais interiors. La seva obra no es pot definir dins un estil artístic concret, ja que fusiona totes les tendències, amb punts com el surrealisme, el pop, l'abstracció i molts d'altres.

‘Ventana rota’ / Exposició

Galeria Maior  (carrer de Can Sales, 10. Palma)

   

La galeria Maior presenta a Palma ‘Ventana rota’; la primera exposició individual de l’artista Vicky Uslé (Santander, 1981) a Mallorca, en el programa Art Palma Summer. El moviment es revela com una clau a l’interior del llenguatge pictòric de Vicky Uslé. Les seves obres tenen espontaneïtat, dinamisme, llibertat, fluïdesa i lleugeresa. Segons l’artista, no hi ha quadres, hi ha puntura en moviment, tots formen part d’un.

‘Almon s’està com aquí. Menorca i el turisme 1911-2017’ / Exposició

Sala d’exposicions El Roser (carrer del Roser, 11. Ciutadella) / Fins dia 1 de juliol

El turisme actual és el resultat d’un procés de maduració de més d’un segle, durant el qual ha esdevingut un dels sectors més puixants de l’economia menorquina, fet que ja justificaria l’organització d’una exposició dedicada a aquesta activitat. Tanmateix, la interacció entre visitants i locals té multitud d’altres facetes, que aquesta mostra intenta explorar: cultural, social, històrica, arquitectònica, urbanística, paisatgística... Així mateix, s’hi veurà com el turisme, des dels seus orígens, fa un ús intensiu de la il·lustració i la fotografia per crear una imatge de l’illa, que s’ha anat transformant al llarg del temps. En definitiva, es vol mostrar com s’ha format i què significa el turisme per a Menorca. A la inauguració de l’exposició hi intervindran Maite Salord, presidenta del Consell Insular de Menorca; Joana Gomila, batlessa de l'Ajuntament de Ciutadella; Miquel À. Limón, president del Consell Científic de l'IME, i Alfons Méndez, comissari de l'exposició.

 

‘Geometrías cotidianas’ / Exposició

Addaya Centre d'Art Contemporani (C/ Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 22 de juliol

El treball de Tamara Arroyo (Madrid, 1972) intenta rescatar el gust pels mínims motius que confereixen personalitat als espais on habitam, siguin arquitectures clàssiques, modernes, entorns rurals… La seva obra parteix de l’observació directa de l’entorn immediat, de les ciutats i els llocs domèstics o de feina que ha habitat i que han condicionat la seva experiència vital. Arroyo centra l’atenció en els elements arqutectònics estructurals o decoratius, en moltes ocasions humils, que passarien desapercebuts. Els transforma en el focus de la seva investigació artística. Aquests elements extrets i despresos de la seva utlitalt i funcionalitat permeten a l’artista entrar en un camp d’exploració de formes geomètriques pures que ha duit des del pla bidimensional del paper al desenvolupament d’elements volumètrics que tracen relleus a les parets, fins a la realització d’escultures exemptes, en un procés que es podria qualificar de materialització de la línia, de creació de dibuixos sense paper.

'Ciutat de vacances' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 22 d'octubre

El projecte 'Ciutat de vacances' és un treball en procés sobre turisme i està organitzat conjuntament per quatre institucions: Es Baluard (Palma), Arts Santa Mònica (Barcelona), Istituto Europeo di Design (IED Venècia) i Museo de Arte Contemporáneo de Alicante (MACA).

A l'exposició a Palma les produccions pròpies dialoguen amb altres artistes d'àmbit estatal i internacional. Paral·lelament l'exposició oferirà a llarg d'aquests mesos un seguit d'activitats, visites i conferències.

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ / Exposició

Can Prunera (carrer de la Lluna, 86. Sóller) / Fins al 26 de novembre

‘Pablo Picasso i Joan Miró, història d’una amistat’ consta de 52 obres, 30 de Picasso i 22 de Miró. A més, s’hi poden veure objectes personals, obra gràfica, cartes, ceràmiques i altres elements que posen en relleu la relació entre els dos artistes, fins i tot dibuixos fets en capses de mistos, felicitacions per part de Picasso a Miró pel naixement de cada un dels seus nets, o un vídeo inèdit de la relació que tenien. En aquest audiovisual es veu Picasso fent broma i disfressant Miró amb un posat molt més seriós, però que acull les bromes del malagueny.

‘Una expo més’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 27 d’agost

Exposició amb fotografies, dibuixos, llibres, còmics, cartells i fins i tot una pel·lícula, els autors dels quals es coneixen al final del recorregut. La cultura i les diferents expressions artístiques sempre s'han entès com una manera de mirar el món, de llegir-lo, interpretar-lo o criticar-lo. El compromís social ha estat una part inherent de l'art i, en molts casos, una potent raó de ser. Els artistes han fet servir les seves eines per donar a conèixer realitats desconegudes, injustícies i problemàtiques socials a través de l'art. Què passa, però, quan posam aquestes eines artístiques en mans de qui pateix aquestes desigualtats? Quin valor afegit pot tenir escoltar les veus en primera persona de col·lectius vulnerables per mitjà d'un procés creatiu? ‘Una expo més’ presenta diferents projectes artístics que pretenen mostrar com l'art pot contribuir a l'apoderament de persones en situació de vulnerabilitat. I ho fa donant-los veu, igualtat de condicions i oportunitats i visibilitat a través de la participació en un procés creatiu.

‘Apòcrifs. El Diocesà il·lustrat’ / Exposició

Museu Diocesà (carrer del Mirador, 5. Palma)

El Clúster de Còmic i Nous Mèdia de Mallorca ha acceptat el repte del Museu Diocesà de Mallorca d'intervenir la seva col·lecció d' art religiós a través del llenguatge del còmic i la il·lustració. Dos llenguatges diferents, però no incompatibles. Existeixen connexions històriques de l'art religiós amb el llenguatge del còmic, com poden ser la Bíblia manuscrita de Sant Stephen Harding de principis del segle XII, un precursor sorprenent de les composicions de pàgina de còmic amb vinyetes; o els retaules amb vides de sants i episodis bíblics. El resultat és una sorprenent mostra en què d'una manera enginyosa, atrevida i sobretot, inesperada, se'ns fa veure amb nous ulls les principals obres de la col·lecció i que amb tota seguretat quedarà a partir d'ara a la memòria dels visitants.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ /  Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

EDICIÓ PAPER 11/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF