PROPOSTA CULTURAL
Cultura 25/04/2017

Comença el IV Festival de Primavera de la Societat de Concerts de Palma

A més, cinema, conferències, presentacions de llibres, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

George Sand Piano Duo / Concert

CC Sa Nostra (carrer de la Concepció, 12. Palma) / Dia 26 a les 20 h
George Sand Piano Duo.

Comença el IV Festival de Primavera de la Societat de Concerts de Palma. En aquesta ocasió la programació inclou quatre concerts amb la gran pianista búlgara Mariana Gurkova, el fabulós Duo Nascilansky de saxòfon i piano, el polifacètic pianista croat Bruno Vlahek i George Sand Piano Duo, una de les agrupacions residents de la societat. El primer concert, dia 26, serà a càrrec de George Sand Piano Duo amb obres de Brahms, Rachmaninov i Saint Saëns.

‘Espera al último baile’ / Cinema

Teatre Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma) / Dia 26 a les 20 h
'Espera al último baile'.

Dins el festival PalmaDansa, projecció de la pel·lícula ‘Espera al último baile’, de Thomas Carter. Una al·lota blanca de classe mitjana de Chicago es matricula en un institut en què la majoria dels alumnes són negres i això crea enrenou. Ella, a qui li apassiona el ballet, descobreix en aquell ambient un món diferent del seu i guiada per algunes persones s’hi endinsa.

‘Criatures marines: de l’oceà a la pantalla’ / Conferència

CaixaForum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 26 a les 19 h
Tardes cinetifiques.

Dins el cicle Tardes cinetífiques: superherois, clons, androides i altres éssers extraordinaris, ‘Criatures marines: de l’oceà a la pantalla’, una conferència a càrrec de Lara García, del Grup d’Ecologia i Biodiversitat Marina de l’Institut d’Investigacions Marines (IIM-CSIC). Al llarg de la història, l'oceà i les seves profunditats han estat territoris desconeguts per a l'home, igual que les espècies que hi habiten. Només s'ha explorat el 10% dels mars i els oceans, i aquest desconeixement ha portat l'home a deixar volar la imaginació i crear éssers marins extraordinaris. La grandesa del blau amaga criatures marines misterioses que han servit d'inspiració a grans èxits de la literatura i del cinema de ciència ficció. Però, què hi ha de realitat en aquestes creacions? Els assistents podran identificar aquests protagonistes singulars?

‘Ramon Llull i la seva importància avui dia’ / Conferència

IES Josep Maria Llompart (carrer de Joan Capó, 2. Palma) / Dia 26 a les 19.30 h
Cartell del cicle de conferències de l'IES Josep M. Llompart amb motiu del 25è aniversari.

Dins el cicle de conferències de l’IES Josep Maria Llompart pel seu 25è aniversari, ‘Ramon Llull i la seva importància avui dia’ a càrrec d’Antoni Bordoy, professor de filosofia de a UIB. S’hi farà un recorregut per aquelles coses del nostre dia a dia en les quals Llull sembla tenir a dir-hi quelcom.

‘L’agricultura mallorquina al segle XX (1891-1960)’ / Presentació de llibre

Ca s’Apotecari (plaça de la Vila, s/n. Santa Maria) / Dia 26 a les 20 h
Portada de 'L'agricultura mallorquina del segle XX (1891-1960)'.

Presentació del llibre ‘L’agricultura mallorquina al segle XX (1891-1960)’, de Mateu Morro Marcé. Aquest volum és una aproximació a la pagesia mallorquina entre la crisi de finals del segle XIX i la implantació de nous models agraris en els anys seixanta del segle XX, el període més àlgid de l’agricultura insular. La síntesi que ofereix el llibre destaca el paper que va tenir en el procés d’innovació la formació d’una pagesia propietària que conrava les terres, sobretot gràcies al treball familiar. Hi intervindran Gabriel Torrens, secretari general d’Unió de Pagesos de Mallorca, i Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. Moderarà l’acte l’editor Lleonard Muntaner.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Bennazar Palma’ / Exposició

Seu d’ARCA (carrer de Can Oliva, 10. Palma) / Fins al 10 de desembre
'Bennazar Palma'.

L'exposició ‘Bennazar Palma’ és un recorregut cronològic (1900-1933) per les obres més importants a la ciutat de Palma de l'arquitecte Gaspar Bennazar Moner (Palma, 1869 - Barcelona, 1933). La mostra es divideix en set panells diferents, en què es troben els textos i les il·lustracions realitzats per Liliana Boffi i les fotografies captades per Alejandro Maestro, i s’hi recullen les obres més importants de Bennazar a cada període: 1900-1905, Caixa d'Estalvis de Balears; 1906-1910, l'Escorxador; 1906-1915, edifici Triquet i Vil·la Schembri; 1915-1920, pont del Tren i d'en Moranta; 1921-1925, Can Tous; 1926-1930, Can Caubet, la Protectora i Coliseu Balear, i 1931-1933, cinema Born. A més, s’hi inclouen uns panells en què es conta breument la biografia de l'arquitecte i es recorden els edificis que han estat enderrocats, com ara el teatre Líric (1910-1968), l'Escola Graduada (1912-1972), el Pont del Tren (1910-2005) o Can Bibiloni (1928-2015). L'exposició es complementa amb dos plànols de Palma i dues maquetes de dos edificis de Bennazar realitzades pels alumnes de l'Escola d'Art i Superior de Disseny de les Illes Balears: Olis Balle o Magatzem de Can Segura (edifici situat al carrer de Sant Miquel i esbucat l'any 1998) i el Coliseu Balear.

‘Els meus amics’ / Exposició

Rialto Living (carrer de Sant Feliu. Palma) / Fins al 23 de maig
'Els meus amics'.

Damià Ramis exposa dotze escultures d’animals de mida natural i fetes amb una tècnica personal i molt expressiva a ‘Els meus animals’. Entre d'altres, hi ha un cranc, un mussol, un porc i una pantera. Totes les figures tenen colors vius i una gran expressivitat.

‘Toni Catany: d’anar i tornar’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 20 d’agost
L'exposició 'Toni Catany. D’anar i tornar' al Casal Solleric.

Precisament d'anada i tornada, de va i ve, de dintre i de fora, d'aquí i d'allà, és el fil conductor de la mostra que arriba a Palma després de ser exposada a Barcelona i Madrid. Des de la primera fotografia, la de l'infant eivissenc de 1967, fins a les mirades fortuïtes, les natures mortes –característiques de Catany–, les diferents tècniques que emprava i la tasca en la producció de llibres de fotografia, amb més de 20 exemplars, són presents a l'exposició. L'artista fou un gran col·leccionista: d'estores, de pedaços, teles que la seva família emprava per tomar ametlles, textures, cossiols, flors. L'obsessió de Toni Catany per la fotografia única és contínuament present en aquesta mostra, on també es pot veure el documental que en va fer el 2015 La Perifèrica, 'El temps i les coses'.

‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’ / Exposició

Ca n’Oliver (carrer d'Anuncivay, 2. Maó) / Fins al 24 de maig
‘Miguel en Cervantes. El retablo de las maravilla’.

L’exposició ret homenatge a la màxima figura de la literatura espanyola i inclou il·lustracions de Miguelanxo Prado i David Rubín, dos dels més destacats historietistes espanyols, que aborden la mostra des del llenguatge contemporani de la il·lustració i el còmic.

‘Noray. La ancha frontera’ / Exposició

Sala de Cultura Sa Nostra (carrer d'Arraval, 32. Maó) / Fins al 12 de maig
‘Noray. La ancha frontera’.

Es tracta d’una mostra del fotògraf Juan Valbuena. L’exposició està comissariada per Sandra Maunac i organitzada per l’Ajuntament de Maó, en el marc de les Trobades Literàries Mediterrànies Albert Camus, que organitzen l’Ajuntament de Sant Lluís i Miguel Ángel Moratinos.

‘Sin rumbo fijo’ / Exposició

Casal Solleric (passeig del Born, 27. Palma) / Fins al 4 de juny
'Sin rumbo fijo'.

Steve Afif va néixer a Alexandria al 1943 i va ser deportat al 1956 quan la ciutat va deixar de ser colònia britànica. Una vegada a Londres, va iniciar estudis a la Byam School of Drawing and Painting i tres anys després obtingué una beca d'estudis a la Royal Academy of Arts. De llavors ençà sempre ha estat unit al món de l'art i ha exercit tant d'artista com a galerista. A finals dels anys 60 fixà la seva residència a Mallorca, on encara viu i treballa. La seva obra abraça des de la pintura fins a l'escultura, però és en el camp del dibuix on defineix tot el seu ample registre de tècnica i contingut. No li són estranys el llapis, el bolígraf, l'aquarel·la, el guaix, la tinta xinesa ni la sanguina i deixa empremtes de la seva qualitat amb les quals defineix accions i actuacions en què transmet un ampli registre d'emocions. Irònic, burlesc, agressiu, dantesc, apocalíptic, sorneguer... són adjectius que poden acompanyar tota la seva obra, sempre girant entorn del gènere humà, les seves emocions i perversions. ‘Sin rumbo fijo’ és un ampli recull d’una part de la seva extensa producció creativa que testimonia l'aportació d'aquest artista al camp de l'art contemporani fet a Mallorca, una terra d'acollida on gaudeix d'un profund i sincer reconeixement per part d’artistes, galeristes i col·leccionistes.

‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’ / Exposició

Museu de Menorca (pla del Monestir. Maó) / Fins al 21 de gener de 2018
'Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)'.

El pintor menorquí Pasqual Calbó i Caldés morí el 12 d'abril de 1817 a la casa de s'Arravaleta número 29 de Maó, la mateixa on va néixer 64 anys abans. El Govern de les Illes Balears i el Consell Insular de Menorca han declarat el 2017 Any Pasqual Calbó per commemorar el bicentenari de la seva mort. El Museu de Menorca s’adhereix a aquesta celebració i presenta l'exposició ‘Pasqual Calbó i Caldés (1752-1817)’, que vol ser la major exposició monogràfica que s'ha fet mai sobre aquest gran pintor il·lustrat, amb quaranta-cinc obres que segueixen un discurs marcat per la seva biografia. L'exposició recopila la seva experiència com a pintor a la cort de Viena, el seu retorn a Menorca, la seva estada a Cuba i Santo Domingo i el seu retorn definitiu a l'illa. A més, s’hi tracta d'una manera molt exhaustiva les seves ‘Obres didàctiques’, un autèntic curs matemàtic adreçat als joves menestrals menorquins que es podrà veure per primera vegada després de la seva restauració.

'Paraules de ciment’ / Exposició

Centre Cultural de la Misericòrdia (plaça de l’Hospital, 4. Palma) / Fins al 26 d’abril
'Paraules de ciment'.

L’exposició itinerant de Llorenç Garrit ‘Paraules de ciment’ arriba a Palma. Aquest projecte multidisciplinari inclou pintura, escultura, dansa i sobretot poesia. Llorenç Garrit ha creat 42 obres sobre 42 poetes que han escrit un haiku per a l’ocasió.

‘Escletxes’ / Exposició

Can Gelabert (carrer de la Portella, s/n. Binissalem) / Fins al 8 de maig
‘Escletxes’.

Imma Alonso exposa la seva obra amb el títol d’‘Escletxes’. Ella mateix la defineix així: escletxa, obertura irregular, peces mal encaixades; darrere, llum, o foscor, o esperança, o conflicte, intuïcions que no entenem, camins de memòria i de futur, al davant, murs, parets, parets viscudes, històries no explicades, paisatges; de dins a fora, de fora endins, escletxes de llum, de color, d'emocions. Recerca d'identitats, d'espais.

‘Nova York’ / Exposició

Can Planas (carrer d’Antoni Maura, 6. Sa Pobla) / Fins al 26 d’abril
‘Nova York’.

L’any 2003, fent un gir important, Raimon Gayà comença a interessar-se per l’abstracció com a via i llenguatge simbòlic que, a partir d’aquell moment, agafa de cada vegada més importància. A partir de llavors fa algunes exposicions: la primera basada en uns poemes de Salvador Espriu; després sobre records d’infantesa; sobre el simbolisme de la figura de sant Andreu; sobre la permanència i el canvi; i ara aquesta darrera mostra de pintures sobre uns poemes de Blai Bonet. Arran d’una trobada, l’any passat (2016), organitzada pel Club de Lectura de Santanyí, per parlar específicament del seu llibre de poemes ‘Nova York’, va sentir qualque cosa ben especial: va sentir que estimava més la seva poesia i que la sentia més a prop. Llavors, per ell ja va ser ben clar que començaria a treballar amb una col·lecció de pintures que portarien el mateix nom, ‘Nova York’.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril
‘Tout va bien’.

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març, és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

stats