Publicitat
Publicitat

PROPOSTA CULTURAL

Correvers a Manacor en el Dia mundial de la poesia

A més, música, presentacions de llibres, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Correvers / Dia mundial de la poesia

Manacor / Dia 21 a partir de les 18 h

Manacor celebra el Dia mundial de la poesia amb un Correvers que transitarà per algunes de les cases més belles de Manacor... clastres, corrals, menjadors, estudis... Els poetes que hi participaran són Pep Lluís Aguiló, Bernat Nadal, Hilari de Cara, Miquel Mestre, Jaume Mesquida, Sebastià Sansó, M. Magdalena Gelabert, Cristina Salom, Toni Riera… Començarà a les 18 h a Món de llibres amb la lectura del manifest. Tot seguit començarà la ruta poètica:

18.25 h: Can Mascaró (carrer Major)

18.50 h: la Rectoria (plaça de la Rectoria)

19.15 h: Can Frau (carrer del Mercadal)

19.40 h: Ca l’Esquerranet (carrer d’Artà)

20.15 h: Seu de la Institució Pública Antoni M. Alcover. S’hi presentarà el llibre ‘Amb accent a la neutra’.

‘Ambaixador de Catalunya a Alemanya’ / Presentació i lectura del llibre

Llibreria Quart Creixent (carrer d’en Rubí, 5. Palma) / Dia 21 a les 20 h

Presentació del llibre ‘Ambaixador de Catalunya a Alemanya’, a càrrec de Til Stegmann, autor del llibre. La introducció la farà Jaume Corbera, professor de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears. Til Stegmann va a Alemanya quan té 10 anys i no descobreix el món català fins al 1970. El 1980 la seva aparició en el programa televisiu ‘Vostè pregunta’ té un efecte mediàtic. Des de les seves càtedres primer a la universitat de Berlín i després a la de Frankfurt promou la catalanística i els coneixements sobre els territoris de llengua catalana, funda la més gran Biblioteca Catalana del centre d’’Europa i publica un ‘best-seller’, el llibre ‘Catalunya vista per un alemany’. La biografia de Til Stegmann, escrita per ell mateix en català, fa viatjar per tot Europa i per Amèrica i conté un munt de peripècies divertides o fins i tot increïbles que el lector seguirà amb curiositat constant.

‘Posseïts pel dimoni’ / Presentació de llibre

Embat Llibres (Palma) / Dia 21 a les 19 h

Presentació del llibre ‘Posseïts pel dimoni’, de Bàrbara Duran. Hi intervindran Felip Munar, escriptor, folklorista i prologuista del llibre, i Maria Muntaner, editora. La musicòloga Bàrbara Duran ens sorprèn amb un nou assaig agosarat i de reflexió sobre el fervor de les festes de Sant Antoni a Manacor a ' Posseïts pel dimoni', editat per Lleonard Muntaner. Duran planteja en aquest estudi un paral·lelisme entre la festa de Sant Antoni i les raves (festes també de participació col·lectiva en què la música és un dels elements essencials), i hi investiga com la música condueix a fer experimentar un sentiment de transcendència dins d’un marc de participació col·lectiva i de sentiment de pertinença a un poble.

The Archduke’s Consort / Dia europeu de la música antiga

Església de Sant Felip Neri (Sant Felip Neri, 1.Palma) / Dia 21 a les 20 h

El conjunt de música antiga The Archduke 's Consort presenta a Palma un programa de música barroca com a part d'una sèrie de concerts a tot Europa, per celebrar el Dia europeu de la música antiga. Aquests esdeveniments reben el suport de la Unió Europea i REMA. Amb el títol de 'La Graciosa Harmonia', The Archduke 's Consort presenta un programa que inclou música de compositors alemanys i italians del segle XVII com Schein, Nauwach, Kapsberger, Caccini, Landi i Marini, entre d'altres. Una vetlada per gaudir de l'excel·lent i refinada música del barroc europeu a càrrec de Fiona Stuart-Wilson (soprano), Guillermo Femenias (llaüt), Kepa Artetxe (violí) i Xisco Aguiló (violó de gamba).

‘Caídas’ / Presentació de llibre

Llibreria i perruqueria Los Oficios Terrestres (Joan Miró, 62. Palma) / Dia 21 a les 18 h

Presentació del poemari ‘Caídas’ de Teresa Soto. És l’experiència de la pèrdua feta cos i escriptura: les veus del que ja no hi és, dels que ja no hi són, dels que prest no hi seran. Com el sol que cau i que s’aixeca cada dia, aquestes veus continues il·luminant el camí, malgrat i gràcies a la seva absència.

‘Reines de Síria’ / Documental

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 21 a les 19 h

Reines de Síria és un documental únic i commovedor sobre un extraordinari grup de refugiades sirianes a Jordània que treballen plegades per posar en escena la seva pròpia versió d'una de les obres de teatre més antigues que existeixen, ‘Les troianes’, d'Eurípides. Moltes han perdut els seus marits, fills o germans, i totes han perdut la seva llar. Igual que Hècuba, la reina de Troia, cadascuna, a la seva manera, ha patit unes pèrdues immenses i incorporen les seves històries a l'obra com una manera de comunicar al món el que els ha passat. Aquest documental, dirigit per Yasmin Fedda, va guanyar el premi al millor director del món àrab al Festival de Cinema d'Abu Dhabi l'octubre del 2014 i s'ha projectat en diversos festivals, incloent-hi el Glasgow Film Festival i el Dublín Film Festival.

‘Una família siriana’ / Documental

CC Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 21 a les 20 h

Presentació del programa ‘Mediterrània, mar de pobles’, a càrrec de Joan Verger, president del FMS; seguidament,  projecció del documental de Televisió de Catalunya (2016, 30'). És organitzat pel Fons Mallorquí de Solidaritat, Obra Social i BMN. ‘Una família siriana’ narra la història d'una família dividida, com moltes d'altres, de refugiats que han fugit de l'horror de la guerra a Síria i que es troben amb les dificultats que suposa adaptar-se als països europeus d'acollida

‘Las inocentes’ / Cinema

Cinemes Ocimax de Maó / Dia 21 a les 20.30 h

L’Ateneu de Maó organitza la projecció de ‘Las inocentes’ d’Anne Fontaine. Conta la història real d’unes monges poloneses embarassades després de ser violades per les tropes russes en acabar la Segona Guerra Mundial.

Escenes de teatre. Eines per interpretar escenes dramàtiques / Curs

ESADIB (carrer del Morer, 6. Palma) / Fins al 10 d’abril, dilluns i dijous de 17 a 20 h

Lluqui Herrero, llicenciada en Art Dramàtic, a l’especialitat d’Interpretació, a l'Institut del Teatre de Barcelona (2003), imparteix aquest curs per a persones sense coneixements teatrals previs que vulguin acostar-se al fet teatral o persones iniciades en el teatre que vulguin aprofundir en el treball de text amb entrega i risc. El programa inclou anàlisi i contextualització de l'obra proposada; comprensió profunda de les escenes, què proposa l'autor i què podem aportar nosaltres com a actors; treball d'arc de personatge, el recorregut emocional que fa el personatge al llarg de l'obra, i treball de flexibilitat i d’entrega física i emocional per estar al servei del personatge.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3) / Fins al 4 de juny

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

Escultures de Norbert Jäger / Exposició

V5Arquitectes (c/ Victòria, 5. Algaida) / Fins al 16 d’abril

L’artista alemany Norbert Jäger presenta la seva nova col·lecció d’escultures, per a l’elaboració de les quals ha tornat a fer servir el marès de Santanyí, a més de marbre de Carrara. Les peces fan des de 20 cm fins a 200 cm, i hi combina la naturalesa aspra de la pedra amb figures i formes geomètriques i abstractes que sorgeixen de l’exploració amb el material mateix.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Les invisibles’ / Exposició

Museu del calçat i de la pell (General Luque, 223. Inca)

El Museu del calçat i de la pell d’Inca dedica l’any 2017 a posar en valor la figura de la dona dins l’entramat industrial. Les dones hi varen ser present, de manera potser silenciosa i discreta, des dels inicis als petits tallers, a les gran fàbriques, des de casa, i hi continuen encara a dia d’avui, realitzant diferents tasques i funcions que poc tenen a veure amb el que s’ha conegut com “los trabajos propios de la mujer”.

‘La dona de la teva vida’ / Exposició

Biblioteca Guillem Colom i Ferrà (Sóller) / Fins dia 24 de març

Serveis Socials, Taller de memòria i Mira què faig organitzen l’exposició ‘La dona de la teva vida’. L’exposició es podrà visitar a la biblioteca municipal fins dia 24 de març.

'Dones palestines, retrats d'empoderament' / Exposició

Claustre de Sant Domingo (Inca) / Fins al 31 de març

És un projecte realitzat per UNRWA Illes Balears amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears. És una petita mostra de les fotografies realitzades de manera col·lectiva per un grup de dones refugiades de la franja de Gaza.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març,  és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

'Obres gràfiques a les Illes Balears' / Exposició

Centre de Sa Nostra (carrer d’Arraval, 32. Maó) / Fins al 25 de març

Emmarcada dins el programa d'actes culturals del Dia de les Illes Balears i comissariada pels gravadors Julio León i Carlos Danús, reuneix un grup de 19 artistes de les quatre illes que treballen el gravat en totes les seves variants. Per tant, des de l'heterogeneïtat es pretén fer conèixer totes les tècniques i possibilitats expressives d'aquest llenguatge artístic. És una mostra clarament didàctica. Les obres han estat agrupades segons la tècnica treballada: xil·lografia, gravat calcogràfic, gofrat, tècniques additives, fotopolímer... Així mateix, són acompanyades per informació explicativa. Dilluns, dimarts, dijous i dissabtes de 18.00 a 20.30 h, i dimecres i divendres de 19.00 a 20.30 h.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Fins al 24 d'abril

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ / Exposició

Museu Krekovic (c. Ciutat de Querétaro, 3, Palma) / Fins al 26 de març

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins, nines i adolescents per reflexionar sobre la ciutat. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig passat. Ara, però, cerquen la veu dels ciutadans més joves. L’exposició al Museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma amb un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivència de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 12/11/2017

Consultar aquesta edició en PDF