PROPOSTA CULTURAL
Cultura 15/03/2017

Frida Kahlo, al voltant del llibre de Gérard Cortanze, a la llibreria Lluna

Més conferències, cinema, música, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
15 min

‘Frida Kahlo. La belleza terrible. La pintora a la sombra del pintor’ / Tertúlia

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Dia 16 a les 19 h
Frida Kahlo.

Tertúlia sobre la pintora Frida Kahlo al voltant del llibre ‘Frida Kahlo. La bellesa terrible’, de Gérard de Cortanze. L’autor diu en la introducció: “En realitat, Frida Kahlo és una de les artistes més enigmàtiques que existeixen, una de les més íntimes, com abrasada per les seves opcions polítiques, el seu dolor físic, el seu amor per Diego. Això és el que interessa de la seva pintura. Però més enllà del que Carlos Fuentes anomena els seus ‘trenta-nou anys de sofriment’, tenim una dona que crea un univers pictòric vigorós i acolorit, el crit del qual adopta una forma emocional i visible. És aquest viatge cap a un món impressionant, molt particular, molt viu, únic en la història de la pintura, el que he tractat de descriure en aquest llibre, que no és ni un assaig ni una biografia en el sentit clàssic de la paraula, sinó més aviat un recorregut pels meandres d’una obra i una vida, que descobrim darrere d’una falsificació en la qual el creador sempre ens obre el seu diari autèntic”.

‘El paisatge, patrimoni cultural i natural’ / Conferència

Biblioteca Municipal Guillem Colom i Ferrà (carrer del Bisbe Mateu Colom, s/n. Sóller) / Dia 16 a les 20 h

Dins el cicle Jardins històrics de Mallorca, Antoni Martínez Taberner, professor de biologia de la UIB, parlarà d’‘El paisatge, patrimoni cultural i natural’.

'I així és com els videojocs em van canviar la vida' / Xerrada

Teatre d’Artà (carrer de Ciutat, 1) / Dia 16 a les 20 h
Cartell de les jornades Construïm el futur 'Videojocs i educació'.

Dins les V Jornades sobre Educació Construïm el Futur, que organitza el CC Sant Salvador i que enguany es dediquen als videojocs, xerrada sobre la professió de jugar a videojocs. Serà a càrrec d’Albert Garcia, periodista i professor universitari d’Història dels videojocs.

‘La balada de Bob Xurí i Mateu Dylan’ / Conversa

Teatre Municipal Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 16 a les 19.30 h
Cartell del cicle Folk ara!.

Dins el cicle Folk ara!, que pretén reflexionar sobre les connexions de la tradició amb el moment actual, entre la cultura folk i el disseny, la literatura, l’art i la moda, ‘La balada de Bob Xurí i Mateu Dylan’, amb Jaume Guiscafrè i amb la presentació de Jesús Revelles.

The Jazz & Wine Club amb Jimmy Weinstein "5" / Música

Novo Café Lisboa (carrer de Sant Magí, 33. Palma) / Dia 16 a les 22.30 h
Jimmy Weinstein.

El projecte THE JAZZ & WINE CLUB del Novo Café Lisboa inclou les millors formacions de jazz de l'illa i també convidats destacats. Aquest dijous el convidat és Jimmy Weinstein “5”, un quintet format per Thomas Fontin (saxo), Toni Miranda (guitarra), Lilly Santon (veu), Joan Garcias (contrabaix) i el mateix Jimmy Weinstein (bateria).

‘Peccatum’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Palma) / Dia 16 a les 21 h
peccatum bona

Produccions de Ferro representa ‘Peccatum’, una obra a partir de la rondallística d'Antoni M. Alcover, amb dramatúrgia de Toni Gomila i amb el mateix Gomila i Catalina Florit com a intèrprets. Es tracta de fragments, retalls i bocins dels nostres contes més populars recollits per Mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser pels dos actors, que sense prejudicis ni preconceptes afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen i, sobretot, juguen i es diverteixen amb tota casta de vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

‘Truman’ / Cinema

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n) / Dia 16 a les 19 h
Javer Cámara i Rcardo Darín, protagonistes de 'Truman'.

L’Hospital de Manacor organitza, en benefici d'Illespal, la projecció d’aquesta pel·lícula de Cesc Gay, en què dos amics es retroben després de molts d’anys i passen uns dies molt especials. El preu donatiu és de 2 euros. A més, hi haurà un col·loqui a càrrec de Margalida Estarellas, psicòloga de cures pal·liatives H. General, i Joana M. Julià, infermera de cures pal·liatives H. Manacor.

‘Freedom Under Load’ / Documental

Teatre Municipal Catalina Valls (passeig de Mallorca, 9. Palma) / Dia 16 a les 20 h
Escena de 'Freedom Under Load'.

Dins el VIII Cicle de cine de muntanya de Palma, projecció ‘Freedom Under Load’. Aquest documental mostra una professió especial. A la serralada de l’Alt Tatras alguns homes duen pesades càrregues de 100 kg a l’esquena i desafiant el vent, la tempesta o la neu profunda. La seva feina és dur subministraments als diferents refugis del Tatras. El documental descobreix, a través de la vella generació de portadors, què s’amaga darrere l’elecció d’aquest dur ofici. Abans es farà la presentació de la digitalització de les ‘Rutes Amagades de Mallorca’, una obra exhaurida en paper i que ara es podrà consultar de manera telemàtica.

‘La reconquista’ / Cinema

Cinemes Ocimax Maó (carrer de Santiago Ramón y Cajal, 15) / Dia 16 a les 20.30 h
Escena de 'La reconquista'.

L’Ateneu de Maó projecta, dins el Cineclub, ‘La reconquista’. Aquesta pel·lícula espanyola parla de l’amor i del temps a través de dos joves enamorats que prometen retrobar-se al cap de 15 anys.

‘Madeja de ideas’ / Espectacle

Sa Posada de Bellver (carrer de Bellver, 7. Palma) / Dia 16 a les 21.30 h
Adela Ferrer.

L’associació sociocultural Sa Posada de Bellver du l’espectacle d’Adela Ferrer ‘Madeja de ideas’, en què es mescla el piano amb la veu d’aquesta artista. Gratuït.

Escenes de teatre. Eines per interpretar escenes dramàtiques / Curs

ESADIB (carrer del Morer, 6. Palma) / Fins al 10 d’abril, dilluns i dijous de 17 a 20 h
Lluqui Herrero.

Lluqui Herrero, llicenciada en Art Dramàtic, a l’especialitat d’Interpretació, a l'Institut del Teatre de Barcelona (2003), imparteix aquest curs per a persones sense coneixements teatrals previs que vulguin acostar-se al fet teatral o persones iniciades en el teatre que vulguin aprofundir en el treball de text amb entrega i risc. El programa inclou anàlisi i contextualització de l'obra proposada; comprensió profunda de les escenes, què proposa l'autor i què podem aportar nosaltres com a actors; treball d'arc de personatge, el recorregut emocional que fa el personatge al llarg de l'obra, i treball de flexibilitat i d’entrega física i emocional per estar al servei del personatge.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
Llibreria Lluna.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’ / Inauguració d’exposició

CaixaForum (plaça de Weyler, 3) / Dia 16 a les 19 h. Fins al 4 de juny
‘Gabriel Casas. Fotografia, informació i modernitat. 1929-1939’.

Aquesta mostra, organitzada per l'Obra Social "la Caixa", el Museu Nacional d'Art de Catalunya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, se centra en quatre aspectes del treball fotogràfic de Gabriel Casas, un dels fotògrafs del país més importants dels anys trenta. En primer lloc, la gent. Casas va ser un mestre del retrat que va reflectir una manera moderna de viure. Homes i dones d'acció, dinàmics, disposats a intervenir en la vida pública, escrivint, competint, treballant o fent política. En segon lloc, la realitat prismàtica del carrer: des d'una cursa d'automòbils en un autòdrom fins a l'enfrontament entre policies i manifestants en una vaga, de la Via Laietana (que en aquella època era un nou centre de la ciutat) als balls més populars de la Barcelona canalla. El tercer apartat connecta la fotografia de Casas amb el moviment internacional de la Nova Visió: espais, objectes, allò que el poeta Josep M. de Sagarra va anomenar l'ànima de les coses, reflectida en imatges sorprenents i punts de vista inèdits. L'exposició es tanca amb un dels aspectes precursors de la seva obra: l'atenció cap als desafavorits i els exclosos, els conflictes socials, que va abordar, càmera en mà, per obtenir imatges d'una potència extraordinària. 4 euros amb un 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

Escultures de Norbert Jäger / Exposició

V5Arquitectes (c/ Victòria, 5. Algaida) / Fins al 16 d’abril
Norbert Jäger, en plena feina.

L’artista alemany Norbert Jäger presenta la seva nova col·lecció d’escultures, per a l’elaboració de les quals ha tornat a fer servir el marès de Santanyí, a més de marbre de Carrara. Les peces fan des de 20 cm fins a 200 cm, i hi combina la naturalesa aspra de la pedra amb figures i formes geomètriques i abstractes que sorgeixen de l’exploració amb el material mateix.

‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’ / Exposició

Sala d'Exposicions de l'Ajuntament de Calvià / Fins al 26 de maig
‘La dona i el microcrèdit, històries de treball i esperança’.

Dins el programa Dia de la dona, l'ONGD Treball Solidari proposa un viatge pel món de la mà de dos protagonistes d'excepció: el microcrèdit i la dona. Tal vegada els grans responsables d'una nova manera de concebre les economies familiars i d'albirar, a la fi, un somni: portar l'esperança d'un futur millor a milions de persones. Horari: de dilluns a divendres, de 9 a 20 h.

‘Les invisibles’ / Exposició

Museu del calçat i de la pell (General Luque, 223. Inca)
‘Les invisibles’.

El Museu del calçat i de la pell d’Inca dedica l’any 2017 a posar en valor la figura de la dona dins l’entramat industrial. Les dones hi varen ser present, de manera potser silenciosa i discreta, des dels inicis als petits tallers, a les gran fàbriques, des de casa, i hi continuen encara a dia d’avui, realitzant diferents tasques i funcions que poc tenen a veure amb el que s’ha conegut com “los trabajos propios de la mujer”.

‘La dona de la teva vida’ / Exposició

Biblioteca Guillem Colom i Ferrà (Sóller) / Fins dia 24 de març
'La dona de la teva vida'.

Serveis Socials, Taller de memòria i Mira què faig organitzen l’exposició ‘La dona de la teva vida’. L’exposició es podrà visitar a la biblioteca municipal fins dia 24 de març.

'Dones palestines, retrats d'empoderament' / Exposició

Claustre de Sant Domingo (Inca) / Fins al 31 de març
'Dones palestines, retrats d'empoderament'.

És un projecte realitzat per UNRWA Illes Balears amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears. És una petita mostra de les fotografies realitzades de manera col·lectiva per un grup de dones refugiades de la franja de Gaza.

‘Tout va bien’ / Exposició

Lluc Fluxà H.C. (plaça de la Cavalleria, 4. Palma) / Fins al 28 d’abril
‘Tout va bien’.

Exposició col·lectiva ‘Tout va bien’. Els artistes de l'exposició són Antoni Muntadas, Teresa Matas, Astrid Colomar, Francesc Torres, Stanley Février, Alexis Esquivel, Ursula Palla, JEFF, Victor Mira. El principal objectiu d'aquesta exposició i de totes les activitats organitzades, durant tot el mes de març, és donar llum als drets humans; es vol fer un crit davant aquesta manca de resposta del que s'ha anomenat el drama dels refugiats, que bé es pot definir com el drama de la humanitat.

'Obres gràfiques a les Illes Balears' / Exposició

Centre de Sa Nostra (carrer d’Arraval, 32. Maó) / Fins al 25 de març
Obra gràfica de les Illes Balears.

Emmarcada dins el programa d'actes culturals del Dia de les Illes Balears i comissariada pels gravadors Julio León i Carlos Danús, reuneix un grup de 19 artistes de les quatre illes que treballen el gravat en totes les seves variants. Per tant, des de l'heterogeneïtat es pretén fer conèixer totes les tècniques i possibilitats expressives d'aquest llenguatge artístic. És una mostra clarament didàctica. Les obres han estat agrupades segons la tècnica treballada: xil·lografia, gravat calcogràfic, gofrat, tècniques additives, fotopolímer... Així mateix, són acompanyades per informació explicativa. Dilluns, dimarts, dijous i dissabtes de 18.00 a 20.30 h, i dimecres i divendres de 19.00 a 20.30 h.

‘Cultura Menorquina’ / Exposició

Centre Internacional d’Art i Gravat de Menorca-Alaior (carrer de Baixamar, 54, Alaior) / Fins al 24 d'abril
‘Cultura Menorquina’.

Un any més, l’associació Xalubínia Menorca torna a col·laborar amb les Jornades d’Història i Patrimoni Cultural de Menorca, que organitza el Centre d’Estudis Locals. Enguany se’n celebra la tretzena edició amb el títol ‘Gestió del patrimoni, cultura popular i arqueologia’ i s’ha organitzat per a la ocasió una exposició entorn de la cultura popular i el folklore menorquí. Els artistes participants (Verónica Arellano, Pacífic Camps, Kodomos, Marta Lupresti, Carles Moll, Jordi Ninyerola, Aina Pla, Pere Pons, Enric Servera, Mitico Shiraiva, Núria Teruel i Dani Triay) treballen i presenten aspectes diversos de la cultura menorquina, des de les festes populars, els cavalls, els glosadors, l’arquitectura i l’arqueologia fins, a les llegendes i les rondalles, la gastronomia o el paisatge que volem conservar.

‘Romi de Venus’ / Exposició

Claustre de Sant Bonaventura (carrer de Fran Jaon Garau. Llucmajor) / Fins al 18 de març
‘Romi de Venus’.

Retrats d’artistes en la intimitat a través de la mirada als objectes del seu ‘romi’ de bany, l’emblemàtic mirall amb portes.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ / Exposició

Museu Krekovic (c. Ciutat de Querétaro, 3, Palma) / Fins al 26 de març
Els artistes Joan Aguiló i Pato Conde han fixat les primeres bases de l’exposició.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins, nines i adolescents per reflexionar sobre la ciutat. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig passat. Ara, però, cerquen la veu dels ciutadans més joves. L’exposició al Museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma amb un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril
‘Líneas de horizonte’.

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, la influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivència de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats