PROPOSTA CULTURAL
Cultura 14/02/2017

Continua el VIII Febrer negre amb ‘L’imperi dels lleons’, de Sebastià Bennasar, a Quars llibres

A més, música, teatre, contacontes, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
11 min

‘L’imperi dels lleons’ / Presentació de llibre

Quars llibres (Parellades, 12. Palma) / Dia 15 a les 19 h
‘L’imperi dels lleons’.

Dins el VIII Febrer negre, Sebastià Bennasar presenta la novel·la ‘L’imperi dels lleons’ acompanyat de l’escriptor Sebastià Alzamora. Som al 1972. Jean Neige i la seva banda preparen el cop que els ha de consolidar com una de les bandes criminals més perilloses de França. D’aquí a obtenir el control de la màfia a Lyon hi ha un camí de sang que ells han començat a recórrer i que els durà, entre d’altres coses, a urbanitzar la Costa Brava, controlar la prostitució de mig Europa i el tràfic d’haixix. Amb aquesta història, inspirada en alguns dels clans mafiosos francesos que han operat a casa nostra, l’autor s’endinsa en el més profund de l’ànima humana amb una obra clau del gènere negre contemporani.

Ballets de France / Dansa

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 15 a les 21 h
Ballets de France.

La companyia va ser fundada el 2013 i està dirigida artísticament per Rémi Lartigue. Els Ballets de França ofereixen una equilibrada relació entre el repertori contemporani i les obres clàssiques. La companyia està integrada per destacades estrelles que provenen de distints països del món i que comparteixen, sobretot, una mateixa visió de la dansa moderna i de la dansa clàssica. Gràcies a aquesta implicació dels seus ballarins són capaços de realitzar més de 70 representacions a cada temporada.

'Aquari, signe d'aquesta llibreria, i la literatura' / Conferència

Llibreria Quart Creixent (carrer d’en Rubí, 5. Palma) / Dia 15 a les 19.30 h
Joan Alegret.

Amb motiu del 35è aniversari de la llibreria Quart Creixent, el professor Joan Alegret pronunciarà la conferència 'Aquari, signe d'aquesta llibreria, i la literatura'.

‘Expedició a Dallol, a les fronteres de la vida’ / Conferència

Institut Josep M. Llompart (carrer de Joan Capó, 2. Palma) / Dia 15 a les 19.30 h
L'IES Josep Maria Llompart celebra el quart del segle

Amb motiu del 25è aniversari de l'IES Josep M. Llompart, han preparat un cicle de conferències que parlen de temes diversos i tots ben interessants. Dallol, a Etiòpia, és un indret al·lucinant on es pot estudiar la vida en entorns impossibles. José M. López Garcia és geòleg, treballa a l'Institut Geològic i Miner a Mallorca i ha participat a l'expedició a Dallol.

‘El millor dependent del món’ / Teatre

Teatre municipal de Llubí (carrer Ampla, 1) / Dia 15 a les 19 h
Certamen d'arts gent gran.

Gent Gran de Biniamar representa aquesta obra. És una comèdia i tracta —en caire humorístic— d’un comerç de roba. Senyor, empleats, clients i, com indica el títol, el millor dependent del món demostren durant tota l’obra, les seves facultats

‘Un capell de palla d’Itàlia’ / Teatre

Teatre Xesc Forteza (pl. Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 15 a les 19 h

El grup de la segona edat de Manacor ofereix aquesta obra. El dia de la seva boda, el cavall de Fabià decideix menjar-se el capell de palla d’una dama. La dama i el seu amant decideixen perseguir Fabià fins a ca seva i exigir-li compensacions. Fabià comença una recerca del capell aparentment senzilla, però que durà complicacions a tots els personatges.

‘Componiendo la Sinfonía de ‘El Señor de los Anillos’ / Documental

Teatre Catalina Valls (passeig Mallorca, 9. Palma) / Dia 15 a les 20.30 h
‘Componiendo la Sinfonía de ‘El Señor de los Anillos’.

Projecció de l’audiovisual ‘Componiendo la Sinfonía de El Señor de los Anillos’, documental sobre el procés de creació de la banda sonora de la trilogia amb comentaris del compositor Howard Shore i imatges de la simfonia en concert. La presentació serà a càrre de Juan Arbona d’ABABS. La projecció el documental s’emmarca en el III Cicle de Cinema en Concert, organitzat per ABABS i l’Ajuntament de Palma.

‘Aquarius’ / Cinema

Edifici la Riera (Miquel dels Sants Oliver, 2. Palma) / Dia 15 a les 19.30 h
‘Aquarius’.

Dins el cicle Cinema d’Amèrica Llatina, IV: Brasil, projecció del film de Klebert Mendonça, 2016. No penseu en ‘Aquarius’, de Kleber Mendonça Filho, com en una ‘feel-good movie’, terme que designa les comèdies romàntiques i altres gèneres que proporcionen a l'espectador una sensació de benestar. El que desperta la cinta és un devessall de sensacions contradictòries. Algunes sensacions alegren. D'altres, crues i dures, entristeixen. Totes fan reflexionar els brasilers sobre el camí que està prenent el país. Hi pot haver un avantatge millor per a una pel·lícula?

‘El monstre de colors’ / Contacontes

Lila i els contes (Joan Lluís Estelrich, 12. Palma) / Dia 15 a les 17.30 h
‘El monstre de colors’.

El Monstre de Colors no sap què li passa. S'ha fet un garbuix d'emocions i ara li toca desfer l'embolic. Una història senzilla i divertida que introduirà petits i grans en el fascinant llenguatge de les emocions.

‘La doncella’ / Cinema

Cinemes Canal Salat (carrer de Sant Antoni M. Claret, s/n. Ciutadella) / Dia 15 i dia 16 a les 20.30 h
‘La doncella’.

El cicle de cinema programat per Joventuts Musicals de Ciutadella amb la col·laboració dels Cinemes Canal Salat fa possible que tots els dimecres i dijous es puguin veure en pantalla gran algunes de les pel·lícules més sonades de les distribuïdes pels circuits menys comercials i que rarament es projecten a Menorca. Corea, dècada de 1930, durant la colonització japonesa. Una jove, Sookee, és contractada com a criada d’una rica dona japonesa, Hideko, que viu reclosa en una gran mansió sota la influència d’un tirà. Sookee guarda un secret i, amb l’ajuda d’un estafador, té una idea per canviar el rumb de la vida de Hideko. Aquesta obra esdevé una pel·lícula d’època en la qual els jocs de miralls, els enganys entre personatges i les diferents estratagemes acaben per esquitxar més d’una narració, estructurada en el format de Rashomon (Kurosawa).

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h
La llibreria Lluna ofereix un taller d'escriptura creativa.

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ / Exposició

Museu Krekovic (c. Ciutat de Querétaro, 3, Palma) / Fins al 26 de març
Els artistes Joan Aguiló i Pato Conde han fixat les primeres bases de l’exposició.

‘Jane’s Walk Ciutat Escola’ és un projecte pilot de participació ciutadana amb nins, nines i adolescents per reflexionar sobre la ciutat. La iniciativa neix del festival global de rutes urbanes Jane’s Walk que se celebrà per primera vegada a Palma el mes de maig passat. Ara, però, cerquen la veu dels ciutadans més joves. L’exposició al Museu Krekovic no només és una finestra audiovisual i plàstica de la feina feta a les aules i rutes, sinó que també vol ser un espai participatiu on els visitants contribueixin al debat iniciat sobre tres zones de Palma amb un gran potencial: el Nou Llevant, la Falca Verda i la Platja de Palma.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig
‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’.

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril
‘Líneas de horizonte’.

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig
'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida?'.

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)
‘Further’.

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril
‘Ulls del temps’.

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril
‘La pintura nua’.

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril
Com t'imagines un món millor?

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats