PROPOSTA CULTURAL

‘Por (tragicomèdia en dues parts)’, d’Antoni Rosselló, al Teatre de Manacor

Més teatre, música, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

‘Por (tragicomèdia en dues parts)’ / Teatre

Teatre de Manacor (avinguda del Parc, s/n) / Dia 10 a les 20 h

'Tragicomèdia en dues parts' amb dramatúrgia i direcció d’Antoni Rosselló. Es tracta de la versió teatral del conte ‘El pou cec’ de ‘Les denúncies’, un aplec de narracions escrites l’any 1975 per Antoni Mus. L’acció se situa en el context de la Segona República i de la Guerra Civil a Manacor. Un republicà s’hi amaga durant la guerra per por de la repressió dels revoltats. El repartiment està integrat per Joana Sureda, Salvador Miralles i Sebastià Adrover.
   

Biel Alimanya and The Folsom Rockers / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 10 a les 20.30 h

La banda de rockabilly presentarà cançons del seu darrer disc ‘When we were friends’. El treball està format per cançons originals compostes i escrites per Biel Font (Palma, 1979) i interpretades pel contrabaixista Oscar Collboni i el guitarrista Pedro Riestra. Els músics tenen un repertori del gènere rockabilly més clàssic.

   

‘Prenc la paraula’ / Teatre

Espai de Cultura (Major, 1. Pòrtol) / Dia 10 a les 21 h

A Teatre íntim sempre treballen amb les millors escenografies del món. ’#‎PrencLaParaula’ té com a escenaris espais singulars i íntims. Un conjunt de relats i poemes que vertebren una història comuna, que els mateixos personatges no sabien que compartien.

'Vida i miracles de n'Aineta dels matalassos' / Teatre  

Teatre d’Artà (Ciutat, 1) / Dia 10 a les 20.30 h

‘Vida i miracles d’Aineta dels Matalassos’ és una novel·la curta d’Antoni Mus, que ara s’ha convertit en teatre i que es representa al Teatre de Manacor en una versió adaptada i dirigida per J.M. Albinyana. A cavall entre el realisme màgic i el drama rural, l’autor del text dibuixa la societat mallorquina amb un fi humor i, a la vegada, una gran càrrega dramàtica. La novel·la conta la vida de n’Aineta, una jove que queda òrfena ben prest, i s’ha de cercar la vida. Així, aprèn l’ofici de la prostitució, i això li reporta grans beneficis. A més, conta la seva relació amb un jove ros del qual mai s’arriba a saber el nom, o amb una tia morta que se li apareix al mirall. Uns personatges interpretats per Catalina Riera, Margalida Amengual i Joan Toni Sunyer.

‘(Qué) MUDA’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 10 a les 20.30 h

‘(Qué) MUDA’ és una obra teatral que explora les diferents situacions que es viuen quan esdevé una mudança. Quan canviam el nostre entorn i les nostres maneres de viure, muta inevitablement el nostre cos. Què muda quan canviam el terra que ens sosté… amb el passar de les estacions … després d’una guerra… quan un cos ha estat mutilat, violat … davant una situació límit … Què muda amb el naixement i la mort? L’obra combina teatre, cant, teatre d’objectes, animació, música executada en viu i dansa.

Cheb Rubën / Música

Sa Possessió (Gremi de Velluters, 14. Polígon Son Rossinyol. Palma) / Dia 10 a les 21 h

Cheb Rubën aterra a Mallorca per presenta el seu nou treball, ‘Vestido de Chilaba’. Els artistes convidats són Kreen Eastwood, Str - Astro i SYKA.

'Priscilla, reina del desierto' / Musical

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 10 a les 18 i a les 22 h

Basat en la pel·lícula guanyadora d’un Oscar, el musical ‘Priscilla’ conta les divertides experiències de tres artistes drag que travessen el desert australià a bord de l’autobús que dóna nom al musical, representant el seu atrevit espectacle en un viatge a la recerca de l’amor i de l’amistat. Amb l’extraordinària posada en escena original amb la qual va ser estrenat a Londres, inclosos 40 artistes en escena, l’exuberant vestuari guardonat amb un Oscar, l’espectacular autocar i una banda sonora que reuneix els èxits més ballats de la història, ‘Priscilla’ és el musical més espectacular i divertit.     

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘L'arquitectura talaiòtica a la prehistòria de Menorca’ / Exposició

MAEF - Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera (Via Romana, 31. Eivissa) / Fins al 3 de maig

Aquesta exposició revela els universos simbòlics de la prehistòria de Menorca a través dels edificis que van construir i dels objectes que aquests homes i dones van emprar o es van endur amb ells al més enllà.

‘Líneas de horizonte’ / Exposició

Casal de Son Tugores (clastre de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins a l’1 d’abril

Cecilia Segura mostra ‘Líneas de horizonte’. L'exposició recull dues sèries d'obres que comparteixen un nexe tècnic i conceptual comú: ‘Líneas de horizonte’, que dóna títol a la mostra, i ‘Unexpected Places’. Aquestes dues sèries són quasi pictòriques sobre el temps i l'espai, realitzades des de la més profunda simplicitat. Un conjunt de treballs executats minuciosament sobre paper a ritme pausat. Un bolígraf, un regla i la repetició d'un gest senzill incansablement, fins a fer-lo desaparèixer en la seva pròpia multitud.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF