PROPOSTA CULTURAL

Homenatge al grup d’escriptors Ofèlia Dracs al festival Febrer Negre

Més literatura, cinema, música, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Homenatge a Ofèlia Dracs / Literatura

Llibreria Embat (passatge particular de Joan XXIII, s/n. Palma) / Dia 7 a les 19 h

Febrer Negre 2017, la vuitena edició del mes de la novel·la negra a Palma, organitza un homenatge al mític col·lectiu d’escriptors Ofèlia Dracs amb un col·loqui i la presentació dels llibres ‘Antípodes’, de M. Antònia Oliver, i ‘Rip senyor Mosqueiro’, d’Antoni Serra. Hi intervindran M. Antonia Oliver, Antoni Serra, Miquel Horrach, Begoña Méndez, i Josep M. Nadal Suau.

‘Contes’ d’Ernest Hemingway / Literatura

Llibreria Literanta (carrer de Fortuny, 4. Palma) / Dia 7 a les 19 h

La llibreria Literanta inicia un nou mes per al Club de Lectura i la proposta és ‘Contes’ d’Ernest Hemingway, un dels escriptors més coneguts del segle XX, premi Nobel i premi Pulitzer. Es tracta de 49 relats, recopilats en una edició que féu el mateix autor el 1938 i en què ressalten la violència, el desig, la guerra i la humiliació.

Vetlada poètica / Literatura

Biblioteca Municipal de Santa Eulària (carrer de Juan Tur Tur, 9) / Dia 7 a les 20.30 h

Vetlada poètica amb motiu de les festes de Santa Eulària del Riu. Inclou el recital de poesia musicada ‘Un tast d’ones’, amb Mon i Susan, i un col·loqui amb Bartomeu Ribes sobre el seu llibre ‘Fugida en groc’.

‘Hablar’ / Cinema

Cinemes Ocimax Maó (carrer de Santiago Ramon y Cajal, 15. Maó) / Dia 7 a les 20.30 h

L’Ateneu de Maó projecta ‘Hablar’, de Joaquín Oristrell. 20 històries basades en la comunicació s’enllacen en un trajecte curt al barri Lavapiés de Madrid. Amb la paraula ens expressam, ens relacionam, vivim. Aquesta història demostra la importància que té per a nosaltres.

‘Europa o muere’ / Documental

CineCiutat (carrer de l’Emperadriu Eugènia, 6. Palma) / Dia 7 a les 18.30 h

Amnistia Internacional Illes Balears organitza, amb la col·laboració de Metges del Món i PROEM-AID la projecció del documental ‘Europa o muere’ sobre el drama de les persones refugiades. Després de la projecció hi haurà un col·loqui sobre aquest drama humanitari en què intervindran Maria Jesús Vilches, de Metges del Món; Manuel Elviro, de PROEM-Aid; Justin Kashara, de Veïns Sense Fronteres, i Carlos Martín, d’Amnistia Internacional. Gratuït.

‘La flauta màgica’ / Projecció

CaixaForum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 7 a les 19 h

Ingmar Bergman adapta a la gran pantalla ‘La flauta màgica’, la darrera gran òpera de Mozart. El famós músic austríac morí l’any 1791, dos mesos després que s’estrenàs a Viena aquesta obra, amb elements màgics, monstres i personatges curiosos. Entrada: 4 euros, 50% de descompte per als clients de CaixaBank.

Maneli Jamal & Tanausú Luis / Concert

Espai 36 (carrer Major, 36. Sant Llorenç) / Dia 7 a les 20 h

Tanausú Luis Fingerstyle és un projecte musical pioner a Espanya que fusiona el ‘fingerstyle’. D’una banda, el guardonat guitarrista Maneli Jamal, que ha captivat el públic d’arreu del món amb la seva particular i visual manera de tocar la guitarra acústica. Incorpora moltes textures musicals mentre manté el ritme amb les dues mans i, quan l'escoltes, juraries que té un trio que l'acompanya. D’una altra, Tanausú Luis, músic de trajectòria internacional i actual professor de guitarra de l'Escola de Música de Sant Llorenç, que té un ampli bagatge en el món clàssic i està interessat per la cultura contemporània i els seus orígens. Mesclant ‘slaps’, ‘tappings’, percussió, arpegis harmònics, ‘loops’ en directe i molt de ‘groove’, el resultat és un món de subtilesa i riquesa sonora amb un gust de fusta que et fa oblidar que el que està sonant és una guitarra. 10 euros.

‘A vueltas con la filosofía’ / Conferència

Biblioteca Vicent Serra Orvay (carrer de la Plaça Major, 9. Sant Jordi, Eivissa) / Dia 7 a les 18 h

Luís Orozco parlarà sobre diferents temes filosòfics en vuit sessions a la biblioteca Vicent Serra Orvay. La primera és dia 7.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma)

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF