PROPOSTA CULTURAL

Cal que neixin flors interpretaran temes clàssics de la nova cançó a Inca

Més música, teatre, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Cal que neixin flors / Música

Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / Dia 3 a les 20 h

Després de conèixer l’obra de Bartomeu Mestre, neix l’interès de Bernat Bauçà de crear Cal que neixin flors i muntar un concert ple de música d’una gran varietat d’autors i cançó reivindicativa. Interpretaran temes clàssics d’autors de la nova cançó com Sisa, Llach, Serrat, d’Efak i Raimon, entre d’altres.

‘Reina Juana’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 3 a les 20 h

Juana, ‘la lúcida’. Juana de Castella arrossegarà per sempre el sobrenom de ‘la Loca’. El personatge històric ha estat emmarcat per la imatgeria col·lectiva en una sèrie de tòpics ja gairebé inapel·lables. El més recurrent assegura que la seva alienació prové dels desamors de Felipe ‘el Hermoso’. Però la seva complexitat psíquica transcendeix les xerrameques, com ho demostra aquest muntatge estrenat a La Abadía. Un trident escènic d’autèntic luxe les desmunta i perfila una dona lúcida, il·lustrada, maternal i molt coherent amb la seva consciència, que va posar per sobre de la raó d'estat. Ernesto Caballero, director del Centro Dramático Nacional, signa un revelador monòleg, que Gerardo Vera cristal·litza amb infinits matisos sobre les taules i Concha Velasco.

Tomeu Penya / Música

Espai 36 (carrer Major, 36. Sant Llorenç des Cardassar) / Dia 3 a les 20 h

Espai 36 enceta el mes de febrer amb el concert de Tomeu Penya juntament amb Simó Pocoví. L’artista farà una repassada de la seva llarga trajectòria musical.

Mostra hip hop / Música

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Dia 3 a les 20 h

La companyia Acadèmia de Danses Urbanes Diamonds ofereix una mostra del que han après els seus alumnes de hip hop.

Psiconautas / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 3 a les 20.30 h

Capitanejats per Albert Vizcaíno, Psiconautas presenta el seu primer treball avalat per l'experiència i el talent de Luis Auserón, l'afamat productor Paco Trinidad i la sensibilitat mediterrània de Xisco Vich, líder de La Búsqueda.

‘Ming. L’imperi daurat’ / Visita comentada

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 3 a les 18 h

Visita comentada familiar a l'exposició ‘Ming. L'imperi daurat’. En aquesta mostra el públic tindrà l'oportunitat de conèixer l'art i la cultura d'aquesta dinastia més enllà de l'emblemàtica porcellana blanca i blava. Els visitants descobriran els grans avenços artístics, socials i econòmics que permeten definir el període de govern de la dinastia Ming com l'imperi daurat de la història xinesa. Durant gairebé tres segles, setze emperadors Ming van governar sobre una població que va passar de 65 a prop de 175 milions i que va viure el desenvolupament d'un sistema imperial complex, l'ampliació de les estructures socials i l'impuls de l'economia i la cultura del consum.

‘Mamma Mia!’ / Espectacle de cinema musical

Trui Teatre (Son Rapinya, 29. Palma) / Dia 3 a les 21 h

Nova edició de ‘Sing Along’, l’espectacle de cine musical amb animació i karaoke. Una jove que ha estat educada per una mare rebel i poc se sent frustrada perquè no coneix la identitat del seu pare. Quan a la fi pareix que la jove és a punt de conèixer-lo, apareixen tres possibles candidats: Pierce Brosnan, Colin Firth i Stellan Skarsgard.

‘Blackfish’ / Documental

Edifici la Riera (carrer de Miquel dels Sant Oliver, 2. Palma) / Dia 3 a les 19.45 h

Blackfish és un documental de l'any 2013 dirigit per Gabriela Cowperthwaite. Se centra en Tilikum, una orca que es va veure involucrada en la mort de tres persones, i les conseqüències de mantenir animals tan grans i intel·ligents en captivitat. La història de Tilikum comença amb la seva captura a la costa d'Islàndia el 1983, l'assetjament que va patir dels seus companys de captiveri i les hores que va passar en tancs foscos, fet que, segons Cowperthwaite, va contribuir a la seva agressivitat. Cowperthwaite també qüestiona Sea World, parc temàtic que assegura que els animals marins viuen més temps en captivitat que en llibertat.

‘¡Este vino está de muerte!’ / Teatre

Can Ventosa (avinguda d'Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 3 a les 21 h

Què tenen en comú un crític teatral, un llunàtic, un assassí i dos entranyables velletes caritatives? El canal de Panamà. A ‘¡Este vino está de muerte!’ tots els personatges voldran visitar aquesta gran obra d’enginyeria, cadascun per raons diferents. Com ho faran per arribar-hi? El mort, la núvia, sa mare, el metge, la psiquiatra i dos policies de barri hi acabaran col·laborant… ¡Este vino está de muerte! promet una trama plena de malentesos, embolics, sorpreses i… rialles!

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

'Per què em vestesc de negre si estim tant la vida / Exposició'

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 7 de maig

Es Baluard presenta una revisió de l’obra de l’artista Teresa Matas a partir de la selecció de peces per entendre un treball introspectiu de cerca des d’un jo entre la fragilitat i la fortalesa. L’artista, que treballa des dels anys setanta, ha tingut una trajectòria independent fora de tota classificació, passant entre diferents formats i tècniques.

‘Further’ / Exposició

TACA Studio (carrer de Sant Feliu, 17. Palma) / Dia 3 a les 20 h

‘Further’ de Josep Santamaria, és una exposició que tracta sobre l’apreciació emocional de l’individu sobre el seu entorn. La mostra presenta una sèrie de dibuixos i ‘collages’ experimentals que combinen diferents tècniques sobre una varietat de suports. Mitjançant l’exploració multidisciplinària, la mostra pretén recrear diverses sensacions inspirades en la interpretació que els sentiments fan dels llocs i fets quotidians que impressionen. Així, el procés d’apreciació és mostrat a ‘Further’ com un cúmul (confluència) de formes, retalls i figures abstractes que emergeixen espontàniament de la superfície de les obres presentades, recreant una atmosfera carregada de significats misteriosos i desconeguts provinents del nostre interior.

‘Ulls del temps’ / Exposició de fotografia

Auditori Sa Màniga (carrer de Can Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 15 d’abril

L’exposició ‘Ulls del temps’ és un recull de fotografies de Tom Weedon i la seva filla, Cordelia. Es tracta de més de 140 fotografies en blanc i negre, que ofereixen el retrat de la Mallorca que el fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla, Cordelia, varen conèixer des de la seva arribada a Mallorca a mitjan anys 50. Actualment aquesta mostra de fotografies, moltes de les quals són inèdites, constitueix un valuós document històric, artístic, cultural i humà de Mallorca i de la seva identitat com a poble.

‘La pintura nua’ / Exposició

El Roser (carrer del Roser, s/n. Ciutadella) / Fins al 15 d’abril

L’artista ciutadellenc Matias Quetglas mostra la seva quarta retrospectiva, la seva evolució pictòrica del 2006 al 2016, que descobreix la transició des d’unes composicions més narratives a unes formes més essencials i sòbries, més transcendents. La pintura nua de Matias Quetglas està carregada d’un humanisme que transita lliurement entre allò culte i allò popular mitjançant una pintura amb menys moviment, més tranquil·la i intimista que en etapes anteriors. L’exposició es divideix en tres etapes: el tema dominant de la primera és la mitologia; la segona està dedicada a les festes de Sant Joan i els cavalls, i la tercera està centrada en la figura humana i, més concretament, en les dones. Horari: de dilluns a dissabte de 10.30 a 13.30 h i de 17.30 a 20.30 h.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Ramon Llull, 700 anys de missió’ / Exposició

Capella del Centre Cultural de la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4. Palma) / Fins al 4 de febrer

El Bisbat de Mallorca vol donar a conèixer la universalitat de la feina de Ramon Llull amb una mostra d’obres creades per a l’ocasió que ja van ser exposades a Roma. La tasca cristianitzadora d’aquest filòsof mallorquí fou un model segles després de la seva mort per la dedicació i pel mètode que emprà. L’exposició s’inaugura el 17 de gener a les 19.30 h i romandrà a la Misericòrdia fins al 4 de febrer. Entrada gratuïta.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF