PROPOSTA CULTURAL

La nova gramàtica de la llengua catalana es presenta a l’Arxiu del Regne de Mallorca

A més, música, cinema, teatre, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

‘Gramàtica de la llengua catalana’ / Presentació

Arxiu del Regne de Mallorca (carrer de Ramon Llull, 3. Palma) / Dia 31 a les 19 h

La Direcció General de Política Lingüística organitza un acte de presentació a les Illes Balears de la ‘Gramàtica de la llengua catalana’ de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). Aquesta obra és la gramàtica oficial de l’IEC i ha estat pensada com la gramàtica normativa de referència del segle XXI. Hi intervindran: Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears; Joandomènec Ros, president de l’Institut d’Estudis Catalans; Maria Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans; Nicolau Dols, membre numerari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, i Ruth Mateu, consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears. L’acte es podrà seguir en directe per reproducció en temps real al canal de YouTube de la Direcció General de Política Lingüística: https://www.youtube.com/channel/UCYvsupgwIxTINA0TuJgPG4w.

The Gourmets Vocal Quartet / Concert

CaixaForum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Dia 31 a les 19 h

Amb formació de ‘jubilee quartet’ i partint de les arrels de la música afroamericana (els ‘negro espirituals’), The Gourmets s’endinsa en el gòspel i el soul i ofereix un concert fresc, potent i de gran qualitat. Àlex Delgado (tenor i piano), Jordi Vallespí (tenor i piano), Javier Canales (baríton), Abel García (Baix) i Jordi Bastida (guitarra elèctrica i guitarra acústica) projecten un gòspel intimista amb veus foses en perfecta harmonia.

‘Il trovatore’ / Projecció

Cinemes Canal Salat (carrer de Sant Antoni M. Claret, s/n. Ciutadella) / Dia 31 a les 20.15 h

Retransmissió en directe de l’òpera ‘Il trovatore’, de Giuseppe Verdi. Aquesta obra és una història emmarcada en la guerra entre els partidaris de Jaume d’Urgell i els seguidors de Ferran d’Antequera per la successió de Martí l’Humà és representada a la Royal Opera House de Londres.

‘El caso Fischer’ / Cinema

Ateneu de Maó (Sa Rovellada de Dalt, 25. Maó) / Dia 31 a les 20.30 h

L’Ateneu de Maó projecta la pel·lícula ‘El caso Fischer’, d’Edward Zwick, en versió original subtitulada en espanyol. El film mostra la preparació i l’enfrontament pel campionat del món entre el llegendari Bobby Fischer i el soviètic Boris Spassky. Aquestes dues figures importants dels escacs protagonitzaren un duel que se seguí arreu del món.

‘Medea’ i ‘Tesmoforiants’ / Teatre

Teatre Can Ventosa (avinguda d’Ignasi Wallis, 26. Eivissa) / Dia 31 a les 10 i a les 12 h

Dins el XX Festival juvenil europeu de teatre grecollatí de les Illes Balears, organitzat per l’Institut Balear de Teatre Clàssic, la companyia Komos, de València, representa dues obres: ‘Medea’, d’Eurípides, a les 10 h i ‘Tesmoforiants’, d’Aristòfanes, a les 12 h.

‘La madre: puerta abierta a los otros’ / Taller

Casal Son Tugores (placeta de Son Tugores. Alaró) / Dia 31 de les 16 a les 22 h

La terapeuta italiana reconeguda arreu del món Cristina Stellini organitza i imparteix el taller temàtic ‘La madre: Puerta a los otros’ al Casal Son Tugores.

Escriptura creativa / Taller

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Fins dia 28 de juny del 2017 de 19 a 20 h

La llibreria Lluna ofereix un curs d’escriptura creativa, amb sessions de tres dimecres alterns per a cada aspecte de l’escriptura (dues de teòriques i una de pràctica). Dies 18 de gener i 1 i 15 de febrer, la trama; dies 15 i 29 de març i 12 d’abril, la focalització; dies 26 d’abril i 10 i 24 de maig, els personatges; dies 7, 21 i 28 de juny, els diàlegs. Preu: 65 euros cada taller.

‘My world. Reptes per un món millor’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 23 d’abril

Imagina't que ets a la seu de les Nacions Unides a Nova York. Els líders mundials s’han reunit per discutir les diferents propostes per aconseguir un món millor. I arriba el teu torn. Quines propostes faries? L’exposició interactiva de CaixaFòrum Palma 'My world. Reptes per un món millor' permet als ciutadans "pujar al podi de les Nacions Unides i transmetre idees creatives transformadores". La mostra, organitzada per l’Obra Social la Caixa i la Campanya d’Acció de les Nacions Unides per als Objectius de Desenvolupament Sostenible, dona a conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que van pactar el 27 de setembre del 2015 els líders mundials a la seu de les Nacions Unides a Nova York. "My world. Reptes per un món millor' és una acció social que demana la il·lusió i la creativitat dels visitants, tenint en compte que els ODS constitueixen un full de ruta universal que necessita, a més del compromís dels polítics, la implicació de la societat", explica l'Obra Social de la Caixa en un comunicat, que convida a conèixer de primera mà les fites que s’han aconseguit fins ara i també els reptes marcats entre tots per assolir un món millor.

‘Ramon Llull, 700 anys de missió’ / Exposició

Capella del Centre Cultural de la Misericòrdia (plaça de l'Hospital, 4. Palma) / Fins al 4 de febrer

El Bisbat de Mallorca vol donar a conèixer la universalitat de la feina de Ramon Llull amb una mostra d’obres creades per a l’ocasió que ja van ser exposades a Roma. La tasca cristianitzadora d’aquest filòsof mallorquí fou un model segles després de la seva mort per la dedicació i pel mètode que emprà. L’exposició s’inaugura el 17 de gener a les 19.30 h i romandrà a la Misericòrdia fins al 4 de febrer. Entrada gratuïta.

‘Ángeles y Demonios’ / Exposició

Espai Jove Llevant (carrer de Pere d’Alcàntara Penya, 10. Palma) / Fins al 31 de gener

L’Espai Jove Llevant organitza l’exposició d’il·lustracions d’Andrea Garau i Hernan Darío ‘Ángeles y Demonios’. S’inaugura, amb un videoart, a les 19 hores a la plaça del Tub de Palma i després quedarà fins al 31 de gener a l’Espai Jove Llevant.

‘Aquí Radio Pekín’ / Exposició

TACA Studio (Sant Feliu, 17. Palma)

‘Aquí Radio Pekín’ és el darrer treball de l’artista Andrea Jarales a partir de la seva estada a la Xina. En una cultura on allò simbòlic està sent substituït per allò imaginari neix ‘Aquí Radio Pekín’. Amb la intenció de posar en context la convivència entre els discursos tradicionals i la música contemporània de la República Popular de la Xina, emergeixen diàlegs que, de manera multidisciplinària, naveguen entre la contradicció, el renou i la destrucció. Visions particulars que pretenen explorar part de la història i de l’actualitat d’un país.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF