PROPOSTA CULTURAL
Cultura 28/12/2016

L'OCB organitza la Nit de la Cultura al Principal de Palma

A més, teatre, música, cinema, presentacions de llibre, espectacles familiars, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cam

Ara Balears
13 min

Nit de la cultura / Premis 31 de Desembre

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 29 a les 20.30 h
Nit de la cultura.

L’Obra Cultural Balear lliura, com cada any, els premis 31 de Desembre, en el decurs de la Nit de la Cultura 2016. Aquests guardons enguany arriben a la 30a edició i reconeixen la tasca a favor de la llengua i la cultura catalanes. L’espectacle oferirà fragments de l’obra de dansa ‘Mima & Katastrôfic’, de la companyia Augments; un tast de la composició musical ‘Ferments’, de Miquel Brunet, i l’actuació del cantautor Joan Dausà.

‘El secret del Llibre de Kells’ / Cinema

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n) / Dia 29 a les 18 h
‘El secret del Llibre de Kells’.

Brendan, un jove monjo de 12 anys, viu en una abadia fortificada de Kells a la Irlanda del segle IX. Juntament amb la resta de germans, ajuda a construir una muralla per protegir l’abadia dels assalts dels víkings. Quan coneix el germà Aidan, un famós mestre miniaturista i guardià d’un excepcional llibre de miniatures que està, però, inacabat, el petit Bernard viurà increïbles aventures. Aidan iniciarà el protagonista en l’art de la miniatura per al qual el nin té un increïble talent.

‘Por (tragicomèdia en dues parts)’ / Teatre

Teatre de Manacor (av. del Parc, s/n). Dia 29 a les 20 h
'Por (tragicomèdia en dues parts)'.

Tragicomèdia en dues parts amb dramatúrgia i direcció d’Antoni Rosselló. Es tracta de la versió teatral del conte ‘El pou cec’ de ‘Les denúncies’, un aplec de narracions escrites l’any 1975 per Antoni Mus. L’acció se situa en el context de la Segona República i de la Guerra Civil a Manacor. Un republicà s’hi amaga durant la guerra per por de la repressió dels revoltats. El repartiment està integrat per Joana Sureda, Salvador Miralles i Sebastià Adrover.

‘Viatge de paraules’ / Cicle de cinema documental ‘Retrats i perfils’

Claustre de Sant Bonaventura (carrer de Fra Joan Garau, 2. Llucmajor) / Dia 22 a les 20.30 h
‘Retrats i perfils’.

La producció de documentals a la nostra illa és una realitat inqüestionable; des de la visió historiogràfica fins a la recreació puntual de cada racó, esdeveniment i personatges. Els personatges nombrosos que il·lustren la història de Mallorca adquireixen més renom a mesura que els anam coneixent, sabent de les seves lluites, pensaments i fets. Ara la història ens obre una porta per recuperar visualment, a través del documental, els trets fonamentals de les seves vides. Dins el cicle ‘Retrats i perfils’, es projectarà el documental ‘Viatge de paraules’. A principi del segle XX l’estudi científic de la llengua catalana tot just comença. Un capellà mallorquí, Antoni Maria Alcover, publica la ‘Lletra del convit’. El document assenyala les passes per dur a terme una obra titànica que no veurà acabada: el ‘Diccionari de la llengua catalana’. Alcover deixa un hereu i successor, el menorquí Francesc de Borja Moll. Aquesta és la història d’una passió compartida, l’epopeia de dos homes embarcats en un viatge excitant.

‘Eren ells’ / Presentació de llibre

Sala d’actes de la Fàbrica (carrer de Ramon Llull, 3. Esporles) / Dia 29 a les 19.30 h
‘Eren ells’.

Carles Rebassa presenta el llibre ‘Eren ells’ acompanyat de Cristina Ros i Marcel Pich. En Sebastià ha sortit d’un centre de menors i comença el batxillerat en un institut públic. Amb ‘Eren ells’, la seva primera novel·la, el poeta Carles Rebassa ha guanyat el XXVI Premi Pin i Soler. Hi demostra un esplèndid domini narratiu i lingüístic, donant veu a un grup d’adolescents que cerquen la seva identitat en un univers propi, de relacions ocultes i exaltades, viscudes amb l’emoció a flor de pell.

‘La fada despistada i el Somiatruites’ / Espectacle familiar

Teatre Xesc Forteza (Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 29 a les 12 h
La Fada Despistada presentarà 'La màgia d’en Cotonet' els 29 i 30 de desembre a les 12 h al Teatre Xesc Forteza

Una història nova de la Fada Despistada i els Somiatruites amb molta música en directe i diversió per a tota la família. És la història de com es varen conèixer la Fada Despistada i en Cotonet, una fada que no sap cantar i bastant despreocupada i un núvol petit i poruc que el que fa millor és plorar.

‘El petit drac’ / Espectacle familiar

Sala parroquial de Pollença (carrer de Miquel Capllonch, 4) / Dia 29 a les 18 h
petit drac

La companyia Unnànima presenta aquesta obra didàctica i ecològica en què la protagonista és na Tonina, una nina que va al bosc a cercar flors medicinals. Allà es trobarà amb un petit drac que està trist perquè li han robat la casa. Llavors decideixen ajudar-se mútuament: el petit drac cercarà les flors i na Tonina, la casa del seu nou amic. Durant la cerca descobriran que hi ha éssers malignes que destrueixen i embruten el bosc.

Agustín ‘el Casta’ / Monòleg

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 29 a les 21 h
Agustín ‘el Casta’.

Agustín 'el Casta' torna a l’Auditòrium amb el seu especial de Nadal 2016. L’humorista és tot un clàssic de la cartellera nadalenca a Mallorca i torna a l’emblemàtic escenari palmesà amb un espectacle carregat d’humor. Durà damunt l'escenari els seus personatges més representatius i recordats: el latin lover mallorquí Lorenzo Llamas, l’alemany Klaus Kartoffel, Don Diablo, Cristòfol Colom i el Cardenal de Lloseta.

‘Il·lusions de Nadal’ / Espectacle familiar

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 29 a les 20.30 h
‘Il·lusions de Nadal’.

El teatre Sans de Palma acull el darrer espectacle del Màgic Andreu, un xou per a tota la família ple de trucs de màgia i humor. El jove mag Albert Pomar executarà trucs d’il·lusionisme. El Màgic Albert pertany a la fornada de mags que han sortit del teatre Sans, juntament, per exemple, amb el Màgic Cloquell.

‘H-O Hamlet i Ofèlia’ / Teatre

Teatre de Lloseta (carrer del Pou Nou, 1) / Dia 29 a les 20.30 h
‘H-O Hamlet i Ofèlia’.

S’estrena ‘H-O’, versió teatral de Hamlet de W. Shakespeare, els codirectors i actors de la qual són Agnès Llobet i Xavier Frau. ‘H-O’ es configura com una proposta refrescant i trencadora. Tanmateix, és més que això: ‘H-O’ és l’apropament revulsiu a un text clàssic a través de la mirada crítica de la generació dels joves d’avui dia: joves bloquejats, anestesiats, esgotats de tanta reinvenció i precarietat. ‘H-O’ és una revisita als aspectes fonamentals de ‘Hamlet’, l’obra del dramaturg anglès William Shakespeare, des del punt de vista de la generació dels joves, generació finalment sacrificada, representada pels personatges de Hamlet i Ofèlia.

‘Menorcanvers’ / Conferència

Can Victori, seu de l'IME (camí del Castell, 28, de Maó) / Dia 29 a les 20 h
‘Menorcanvers’.

Michel Bourrent impartirà la conferència ‘Menorcanvers. Menorca dins la veu de dos poetes seus: Pere Gomila, ‘Geografies del vent’, i Joan Pons, ‘L'illa dels arbres vençuts’. Michel Bourret és poeta i traductor, catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes a la Universitat Paul-Valéry de Montpeller i membre de la Secció de Llengua i Literatura de l'IME. Influït pel Gumersind Gomila (1905-1970), menorquí instal·lat a Perpinyà arran dels anys de 1920, la poesia menorquina, des de la restauració de la democràcia, viu una veritable edat d'or. Més enllà de la figura emblemàtica del Ponç Pons, una florida innovadora envaeix el món editorial (Edicions Arrela) i festivalenc (Illanvers). Arrelada en el temps de l'individu i de la col·lectivitat però també en la terra i les paraules estretament barrejades (les famoses ‘pedraules’ del Joan Pons), la poesia més actual qüestiona la illa, picant l'ullet amb sorna a la classificació de Menorca com a reserva de la biosfera per la Unesco el 1993.

‘Aquí Radio Pekín’ / Exposició

TACA Studio (Sant Feliu, 17. Palma)
‘Aquí Radio Pekín’.

‘Aquí Radio Pekín’ és el darrer treball de l’artista Andrea Jarales a partir de la seva estada a la Xina. En una cultura on allò simbòlic està sent substituït per allò imaginari neix ‘Aquí Radio Pekín’. Amb la intenció de posar en context la convivència entre els discursos tradicionals i la música contemporània de la República Popular de la Xina, emergeixen diàlegs que, de manera multidisciplinària, naveguen entre la contradicció, el renou i la destrucció. Visions particulars que pretenen explorar part de la història i de l’actualitat d’un país.

‘Històries d’una història’ / Exposició

Residència de ses Salines / Fins al 23 de gener
‘Històries d’una història’.

Jaume Bonet ha fet fotografies durant quaranta anys per les festes de Sant Bartomeu, i els anys 90 cada any feia una projecció de diapositives de reportatges del poble. Li concediren el Grumet de Sal l’any 2000. En aquests moments, l’Ajuntament li ha organitzat una exposició del seu arxiu fotogràfic. Es pot visitar cada dia de 15.30 a 17.30 h.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Des[cos]ificades’ / Exposició

Claustre de Sant Domingo (av. de les Germanies, s/n) / Fins al 14 de gener
‘Des[cos]ificades’.

‘Des[cos]ificades’ és una exposició fotogràfica de Gema Domínguez i Christian Ponce. És una acció feminista que utilitza la fotografia com a eina per a la transformació personal i col·lectiva d’unes dones, Nosaltres. Peludes, cridaneres, celulítiques, sudakas, passionals, gitanes, insubmises, excessives, grotesques, grosses, despentinades, desvergonyides, sobiranes, impertinents, flaques, irreverents, gojoses... coma protagonistes de l’alliberament de les normes que dicten i construeixen els estereotips hegemònics.

‘La caverna’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / Fins al 18 de gener
‘La caverna’.

L’obra de Tomeu Coll es caracteritza per la mescla d’elements figuratius -on destaquen la figura humana i elements geomètrics plens de simbolisme- sobre fons abstractes on predominen sempre les tonalitats ocres. La seva temàtica es mou molt sovint entorn de la societat i cerca establir un diàleg, a vegades crític, amb l’espectador.

‘Els Tretze de na Pola’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 15 de gener
‘Els Tretze de na Pola’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició ’Els Tretze de na Pola’, de Rafa Forteza, fruit d'una col·laboració entre l'Associació de Dimonis d'Alaró i l'artista Rafa Forteza resident a la localitat. Amb aquest títol es presenten els tretze nous vestits de la nova colla dels Dimonis d'Alaró inspirats en el misteriós Avenc de na Pola.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats