PROPOSTA CULTURAL
Cultura 22/12/2016

Gala benèfica 'Un somriure per Txernòbil' al Teatre de Lloseta

A més, teatre, música, cinema, espectacles, xerrades, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cam

Ara Balears
14 min

‘Un somriure per Txernòbil’ / Gala benèfica

Teatre de Lloseta (Pou Nou, s/n) / Dia 23 a les 20 h
‘Un somriure per Txernòbil’.

Gala benèfica a favor de l'associació Un somriure per Txernòbil. Aquesta entitat duu endavant programes d'acollida de nins d'Ucraïna i Bielorússia durant l'estiu i Nadal. També porta a terme un programa d'estudis. Virginia Quetglas i Pedro Victory seran els presentadors de la gala, en què hi haurà les següents actuacions (entre d'altres): la cantant Saira, finalista del programa d'IB3 ‘LA, LA, LA’; Joan Cassanyes amb ‘Màgia’, el seu espectacle d'il·lusionisme; Xavi Canyelles, humorista, imitador i monologuista; microteatre amb ‘Una navidad infinita’, de Virginia Quetglas i Pedro Victory, i Josué Guasch amb ‘El Pallasso Sabatot’.

‘Moixonies nadalanques’ / Espectacle familiar

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 23 a les 17 i a les 18.30 h
‘Moixonies nadalanques’.

Espectacle amb cantarelles i jocs. Els recursos visuals, el moviment, el llenguatge i el joc ajuden tota la família a despertar la curiositat, les ganes d’explorar la música de diferents estils, i a gaudir-ne.

‘Art in the twenty-first century’ / Documental

Museu Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Dia 23 a les 19.30 h
‘Art in the twenty-first century’.

Continuant amb la col·laboració iniciada amb Art21, Es Baluard projectarà una sèrie de documentals del projecte ‘Art in the twenty-first century’ (l'art al segle XXI) desenvolupat per aquesta entitat i que permeten des del museu apropar les tendències més destacades de l'art contemporani internacional. La vuitena temporada d'Art21 inclou 16 artistes internacionals organitzats en quatre ciutats -Chicago, Los Angeles, Ciutat de Mèxic i Vancouver- donant exemple de quina és la relació entre els artistes i el seu entorn, i de com l'art permet als espectadors veure el món de noves maneres. El 23 de desembre es projectaran de manera gratuïta els documentals de Chicago i Los Angeles. En aquesta sessió es podran conèixer més de prop els artistes Nick Cave, Theaster Gates, Barbara Kasten i Chris Ware de Chicago i, d'altra banda, els artistes que treballen a l'ombra de la indústria de l'entreteniment a Los Angeles com Diana Thater, Liz Larner, Tala Madani i Edgar Arceneaux.

‘Artefactes musicals’ / Música

Biblioteca de Fornalutx (Vicari Solivellas, 1) / Dia 23 a les 12 h
artefactes musicals

El músic i actor Tomàs Picornell presenta aquest original i divertit espectacle musical, alhora que instructiu i recomanat per a tots els públics. Durant la funció, en la qual el públic participa activament, construirà instruments de les famílies de corda, vent i percussió, i demostrarà que amb imaginació i material reciclat es poden construir tota classe d’instruments musicals. A més, interpretarà famosos temes musicals.

'Rutes en família per Mallorca' / Presentació de llibre

La Tertúlia cafè teatre (c/ Ausiàs March, 19. Palma) / Dia 23 a les 19 h
'Rutes en família per Mallorca'.

Ara fa un any que Lleonard Muntaner Editor i Fita a fita iniciaren la col·lecció 'Rutes en família per Mallorca', de Joan Carles Palos Nadal. I ara ja en presenten el tercer volum! Hi assistiran l'autor i Miquel Rayó Ferrer.

‘La rateta presumida’ / Teatre infantil

Centre parroquial de Búger (carrer Major, 42). Dia 23 a les 18.30 h
'La rateta presumida'

La Fornal d’Espectacles de Ferro ofereix aquesta obra per a infants de 3 a 8 anys. Hi havia una vegada una rateta molt presmida que tenia per costum, cada dia, agranar l’escaleta i el petit portal de la seva casa . Un dia va trobar una moneda i, amb vista que no era de ningú, va decidir comprar-se alguna cosa. Un mercader ambulant que passava per allà li va mostrar objectes de tot el món, però el que més li va cridar l’atenció va ser un llacet màgic que feia que qui la veiés amb el llaç se n’enamoraria. Arribarà a trobar l’amor gràcies al llaç?

L.A. / Música

Teatre Principal (Riera, 2A. Palma) / Dia 23 a les 20 h
L.A.

L.A., la personal banda que ha creat Luis Alberto Segura, arriba al teatre Principal, on presentarà el seu nou single. Des que el 2009, L.A. va presentar el seu primer disc, ‘Heavenly Hell’, aquesta banda s’ha situat a primera línia de l’indie espanyol. Des de llavors, ha tret quatre discs més amb els quals ha anat consolidant una trajectòria musical tan original com sòlida.

‘Simfonia n. 9 de Beethoven’ / Concert de la Simfònica

Auditori de Manacor (passeig del Ferrocarril, carrer de Tarragona) / Dia 23 a les 20 h
Simfònica.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, dirigida per Pablo Mielgo i acompanyada per la soprano Maria Camps, la mezzo Sandra Ferrándiz i el baix baríton Simón Orfila interpretarà la ‘Simfonia n. 9’, de Ludwig van Beethoven.

‘Un món de pel·lícules’ / Música

Teatre La Unió (carrer del Tren, 3. Son Servera) / Dia 23 a les 20.30 h
‘Un món de pel·lícules’.

Concert de Nadal: 'Un món de pel·lícules'. Incourà les millors bandes sonores del cinema a càrrec de la Banda de música local de Son Servera.

Alabama Gospel Choir / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 23 a les 21 h
Alabama Gospel Choir.

Alabama Gospel Choir està format per 20 artistes que aconsegueixen plasmar la història del Gospel en un recorregut únic per les arrels d’aquesta música. Amb cèlebres cançons transmeten un missatge de pau i solidaritat més enllà de les fronteres, creen autèntics himnes que contagien d’entusiasme el públic.

‘Ballant Newton’ / Espectacle infantil

Biblioteca municipal Ca ses Gotleves (Llucmajor) / Dia 23 a les 18 h
‘Ballant Newton’

Baal presenta aquest espectacle dirigit al públic infantil. Dos intèrprets, en una escenografia senzilla, intentaran explicar de manera divertida i intuïtiva la relació entre força i moviment i què consisteix la gravetat. Ho faran amb recursos teatrals, de dansa i metàfores. L’espectacle, a més de divulgatiu, és interactiu, ja que els infants interpretaran algunes escenes.

‘Les arrels paganes de les festes de Nadal’ / Xerrada

Biblioteca de Can Picafort (carrer Josep Maria Llompart, 13) / Dia 23 a les 20 h
‘Les arrels paganes de les festes de Nadal’.

Conferència a càrrec d’Antoni Janer Torrens. El cristianisme es va apropiar de moltes festes paganes quan al segle IV dC es convertí en la religió oficial de l’imperi romà. A l’antiga Roma el 25 de desembre se celebrava una festivitat solar dedicada al déu Mitra. El cant de la Sibil·la és una altra tradició relacionada amb el món clàssic. D’altra banda, la iconografia nadalenca és molt qüestionada: no se sap realment si els Reis Mags eren tres, si Jesús va néixer en un estable o si va passar de veres l’episodi dels Sants Innocents. La xerrada intenta contextualitzar tots aquests elements del Nadal.

‘Por los siete mares. Los últimos marinos a vela’ / Cicle de cinema i la mar

Caseta de la Comandància del Port de Ciutadella / Dia 23 a les 20 h
Cicle de cinema i la mar.

Projecció de la segona part ‘Les costes’ del documental ‘Por los siete mares. Los últimos marinos a vela’ (‘The Last Sailors: The Final Days of Working Sail’), dirgit per Neil Hollander. Documental en tres parts sobre els últims navegants i embarcacions de vela de treball. Rodada a quinze països i narrada per Orson Welles, és una única oportunitat de veure barques de treball de tot el món a la vela.

‘Els pastorets’ / Teatre

Saló d'actes del Centre Catequístic de Sant Miquel (carrer de les Andrones. Ciutadella) / Dia 23 a les 20.30 h
Nadal Ciutadella.

Representació a càrrec del grup de teatre del Centre Catequístic Sant Miquel, amb la direcció musical de Josep Lluís Mestres i música en directe amb cançons de Margui Juanico i Enric Ribó. Maria, una jove d’una família humil del poble de Natzaret rep una visita inesperada just quan el seu promès, Josep, tornava d’una llarga estada fora per feina. La bona nova de la visita provoca un cert trasbals i genera temors, pors i inseguretats que són l’aliment del mal.

Karaoke Band / Música

Jazzbah (Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 23 a les 23.30 h
Karaoke Band.

Karaoke molt especial! Una banda tocant en directe, fent les cançons més emblemàtiques dels 70, 80, 90 i actuals. Cançons en català, castellà i anglès. La banda de KaraokeBand són Tomeu Febrer: bateria; Bep Salord: baix; Jesus Alvarez: teclat; Joan Pulido i Sisco Bosch: guitarres; i Xisca Villalonga: veus, percussió i trompeta.

‘Aquí Radio Pekín’ / Exposició

TACA Studio (Sant Feliu, 17. Palma)
‘Aquí Radio Pekín’.

‘Aquí Radio Pekín’ és el darrer treball de l’artista Andrea Jarales a partir de la seva estada a la Xina. En una cultura on allò simbòlic està sent substituït per allò imaginari neix ‘Aquí Radio Pekín’. Amb la intenció de posar en context la convivència entre els discursos tradicionals i la música contemporània de la República Popular de la Xina, emergeixen diàlegs que, de manera multidisciplinària, naveguen entre la contradicció, el renou i la destrucció. Visions particulars que pretenen explorar part de la història i de l’actualitat d’un país.

‘Històries d’una història’ / Exposició

Residència de ses Salines / Fins al 23 de gener
‘Històries d’una història’.

Jaume Bonet ha fet fotografies durant quaranta anys per les festes de Sant Bartomeu, i els anys 90 cada any feia una projecció de diapositives de reportatges del poble. Li concediren el Grumet de Sal l’any 2000. En aquests moments, l’Ajuntament li ha organitzat una exposició del seu arxiu fotogràfic. Es pot visitar cada dia de 15.30 a 17.30 h.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Fins al 27 de març
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Des[cos]ificades’ / Exposició

Claustre de Sant Domingo (av. de les Germanies, s/n) / Fins al 14 de gener
‘Des[cos]ificades’.

‘Des[cos]ificades’ és una exposició fotogràfica de Gema Domínguez i Christian Ponce. És una acció feminista que utilitza la fotografia com a eina per a la transformació personal i col·lectiva d’unes dones, Nosaltres. Peludes, cridaneres, celulítiques, sudakas, passionals, gitanes, insubmises, excessives, grotesques, grosses, despentinades, desvergonyides, sobiranes, impertinents, flaques, irreverents, gojoses... coma protagonistes de l’alliberament de les normes que dicten i construeixen els estereotips hegemònics.

‘La caverna’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / Fins al 18 de gener
‘La caverna’.

L’obra de Tomeu Coll es caracteritza per la mescla d’elements figuratius -on destaquen la figura humana i elements geomètrics plens de simbolisme- sobre fons abstractes on predominen sempre les tonalitats ocres. La seva temàtica es mou molt sovint entorn de la societat i cerca establir un diàleg, a vegades crític, amb l’espectador.

‘Els Tretze de na Pola’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 15 de gener
‘Els Tretze de na Pola’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició ’Els Tretze de na Pola’, de Rafa Forteza, fruit d'una col·laboració entre l'Associació de Dimonis d'Alaró i l'artista Rafa Forteza resident a la localitat. Amb aquest títol es presenten els tretze nous vestits de la nova colla dels Dimonis d'Alaró inspirats en el misteriós Avenc de na Pola.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats