PROPOSTA CULTURAL
Cultura 15/12/2016

Cris Juanico torna amb ‘Un món de nadales’ al convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor

Més música, teatre, presentacions de llibre, espectacles, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cam

Ara Balears
14 min

‘Un món de nadales’ / IV Tardor poètica

Convent de Sant Vicenç Ferrer de Manacor / Dia 16 a les 20 h
‘Un món de nadales’.

Cris Juanico, acompanyat per Lluís González al piano, Joan Solà-Morales al contrabaix i César Martínez a la bateria, interpretarà les peces que componen el disc 'Un món de nadales'. Hi participarà la Coral de l’Escola Municipal de Música i Dansa de Manacor, EMMiDM, dirigida per Maria Eugènia Lavochnik. La música nadalenca és un dels pilars de la música tradicional. Les nadales que es canten arreu han traspassat generacions senceres i han format una part important de l’educació musical de cada poble. Amb els anys, moltes de les nadales s’han traduït i s’han integrat a la tradició d’altres cultures, esdevenint un nexe musical global. L’esperit d’aquest recull de nadales és el d’apropar la música d’altres indrets, divulgar la música tradicional i popular en un format innovador, descobrir la riquesa de la música popular a través de versions modernes i actualitzades. Un recull de peces que és un autèntic viatge musical ple de colors i textures. S'hi podrà assistir amb unonatiu voluntari, el 100% del qual serà per als projectes de Tip-Tap.

‘The tragedy of Hamlet’ / Teatre

Teatre Xesc Forteza (Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 16 a les 18 h
‘The Tragedy of Hamlet Prince of Denmark’

Representació en llengua anglesa de l’obra clàssica de William Shakespeare. L’acció es desenvolupa arran de la mort del vell rei de Dinamarca, que ha estat assassinat pel seu germà. Una vegada proclamat nou rei, es casa amb Gertrude, la viuda del seu germà. El fantasma del difunt monarca s’apareix al seu fill, Hamlet, i li fa saber la conspiració que ha posat fi a la seva vida.

‘El árbol de mi vida’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 16 a les 19 h
‘El árbol de mi vida’.

Obra guardonada amb el premi FETEN de l'any 2015 a la millor interpretació. Els protagonistes són Ell i Ella, un matrimoni que, en arribar a vells, es dediquen a recordar la seva història. Els autors són Josemi Rodríguez i Macarena Pérez, qui a més la interpreta amb Carlos Cuadros. Pata Teatro, companyia de Màlaga, mostra el cicle vital d'aquests dos personatges de manera poètica i nostàlgica.

The Mersey Beatles / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 16 a les 21 h
The Mersey Beatles.

Amb les millors cançons dels Beatles, la rèplica dels seus vestits i els instruments de l’època, aquest espectacle recrea tota l’emoció i l’energia d’un autèntic concert de John, Paul, George i Ringo. The Mersey Beatles són naturals, vibrants i divertits.

‘Les barbes de Llull’ / Espectacle

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. El Molinar. Palma) / Dia 16 a les 21 h
'Les barbes de Llull'

Nou Romancer i Toni Gomila han creat un espectacle multidisciplinari que fusiona diferents disciplines artístiques i que parteix de la base de fragments de l'obra de Ramon Llull i de diferents aspectes de la seva biografia. Una unió de poesia, teatre i música que pretén mostrar el pensament del beat mallorquí, tan extens i tan erudit que encara té vigència a dia d'avui.

‘L’arquitecte i l’emperador d’Assíria’ / Teatre

Casal de Cultura (Can Dureta, s/n. Inca) / Dia 16 a les 21.30 h
'L'arquitecte i l'emperador d'Assíria'.

L’Arquitecte és un ésser humà salvatge que viu sol en una illa deserta, però un accident li deixa un acompanyant nou, que es farà passar per emperador d’Assíria i voldrà educar-lo, per tal de tenir un súbdit. El joc teatral esdevindrà un plató terapèutic sobre el món, la família i la sexualitat.

‘Na Cucutà i les flors màgiques’ / Contacontes

Biblioteca de Sencelles (carrer d’Antoni Llabrés Mudoy, 16) / Dia 16 a les 17 h
Biblioteca de Sencelles.

Contacontes interactiu que mitjançant la narració d’històries curtes (‘El gegant Babibu’ i ‘El mercader i les fruites’), la participació dels infants, l’ús del llenguatge integrador (masculí i femení) i el desenvolupament de cançons (de benvinguda, de bressol, de ronda, dels elements), de danses i de jocs d’expressió corporal, pretén que els participants en gaudeixin desenvolupant habilitats comunicatives, de cooperació i de resolució de conflictes, transmetent valors i sensibilització vers la natura, treballant actituds de respecte, d’acceptació i de solidaritat i, fins i tot, treballant hàbits d’alimentació saludable.

‘L’efecte Foehn’ / Monòleg

Teatre de Bunyola / Dia 16 a les 19 h
‘Efecte Foehn’.

Aquesta peça es basa en un fet real: l’assetjament sexual a una dona lluny de casa seva. Així, l’obra tracta de la por: de la por superada d’haver-ho contat, de l’experiència compartida dels fets viscuts, de les pors que deu anys més tard encara la persegueixen, dels obstacles superats i dels que es resisteixen. Però, sobretot, és un testimoni per a totes aquelles persones que encara tenen por.

‘La camisa de l’home més feliç’ / Teatre

Oficina municipal de Portocristo / Dia 16 a les 19 h
‘La camisa de l’home més feliç’.

A les llunyanes terres del nord fa molt de temps hi vivia un Tsar que va caure greument malalt. Metges, mags i guaridors no li trobaven cap mal. Va ser un trobador que passejava pel regne qui li va diagnosticar la seva malaltia: “Aquest home no és feliç”. I també li va donar el remei: “Heu de trobar un home feliç i que es posi la seva camisa”. Un emissari reial recorrerà el món buscant el remei, però… Qui és l’home o la dona més feliç del món?

‘Un matrimoni de Boston’ / Teatre

Sala polivalent del Molinar (Montuïri) / Dia 16 a les 20 h
‘Un matrimoni de Boston’.

David Mamet amb ‘Un matrimoni de Boston’ basteix un gran artifici dialèctic al voltant d’uns personatges femenins que intenten sobreviure en la societat puritana de finals del segle XIX, una societat dominada pels homes (tant en l’esfera pública com en la privada) i que encara viu sota el jou de la moral victoriana. ‘Un matrimoni de Boston’, més enllà d’un intent per recuperar un amor perdut, és un pacte de convivencial. Un contracte amb les seves parts agres i dolces. No es tracta de creure en la felicitat sinó de decidir com viure-la. I com sempre el futur és ple d’incerteses.

‘Phantasticus’ / Teatre

Teatre Municipal de Vilafranca (carrer de Sant Martí, 25) / Dia 16 a les 21 h
‘Phantasticus’.

La companyia Iguana Teatre recrea el viatge de tornada a Mallorca de Ramon Llull. El beat ja és un home gran que comparteix travessia amb una dona que fuig de la intransigència familiar. Des de la bodega del vaixell, Llull recorda diversos passatges de la seva vida. L’obra és dirigida per Meritxell Roda, interpretada per Xim Vidal i Xisca Puigserver, i dramatúrgia a càrrec de Carme Planells i Jonay Roda. Gratuït.

‘L’ignorant’ / Presentació de llibre

Llibreria Lluna (carrer del General Riera, 68. Palma) / Dia 16 a les 19.30 h
‘L’ignorant’.

Presentació del llibre ‘L'ignorant’, de Philippe Jacottet, traduït per Antoni Clapés. Hi participaran el traductor i la representant de l'editorial Lleonard Muntaner, Maria Muntaner editor. Antoni Clapés, traductor al català de Philippe Jaccottet, farà una lectura comentada dels poemes de ‘L'ignorant’, el darrer llibre de l'autor que ha traduït. ‘L’ignorant’ va ser publicat a la col·lecció Blanche de Gallimard el gener de 1958. Pocs mesos abans havia sortit ‘La promenade sous les arbres’, un llibre que, alternant la prosa reflexiva i la prosa poètica, constituïa una veritable 'ars poetica', una exploració de l’experiència poètica i un cant interior en els confins del misteri de la transparència, en la proximitat de l’invisible. En certa manera, ‘L’ignorant’ venia a ser la 'mise en œuvre' de les intuïcions expressades a ‘La promenade’ –especialment en els textos de la segona secció d’aquest llibre, ‘Exemples’, i en particular el primer text, ‘L’habitant de Grignan’, on el poeta situava el seu projecte d’escriptura en el context de la modernitat.

‘Les tribulacions de Virgínia’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2 A. Palma) / Dia 16 a les 19 i a les 21.30 h
‘Les tribulacions de Virgínia’.

‘Les tribulacions de Virgínia’, espectacle mític en gira des de fa més de deu anys, és teatre d'objectes que està entre la barraca de fira i el circ. Una experiència màgica per a l'espectador que entrarà en un envelat circular, on hi haurà unes grades per a 50 persones, una petita pista i, al fons, una gran màquina que es transfigura al llarg de l'espectacle i on desfilaran ninots, autòmats animats per politges i pedals, juguetes mecàniques i màquines inspirades en experiments de causa-efecte. Narra la història de Valentí i la seva particular vida d'amors i de desamors. Un espectacle delicat, màgic i transformador.

'A Christmas Carol-Un conte de Nadal' / Musical

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 16 a les 19 h
'A Christmas Carol-Un conte de Nadal'.

El prestador Ebenezer Scrooge és visitat per tres fantasmes: un del passat, un del present i un del futur. Intenten fer-li veure els errors del passat i les conseqüències en el futur.

Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca / Concert de Nadal

Teatre Principal de Maó (Costa d’en Deia, 40) / Dia 16 a les 19 h
Concert de Nadal.

El Conservatori Professional de Música i Dansa de Menorca ofereix un concert amb les seves agrupacions orquestrals. L'alumnat de l'orquestra simfònica i de l'agrupació d'orquestra de vent interpretaran obres de diverses èpoques i estils. El concert és a benefici d'Aspanob.

‘Lenguaje’ / Exposició

L21 Gallery (c/ Gremi de Ferrers, 25. Palma) / Dia 16 a les 19 h
‘Lenguaje’.

L21 presenta amb gran il·lusió ‘Lenguaje’, que serveix com a clausura del pròleg iniciat amb la performança de Joan Morey en el tancament de l’antic espai de la galeria del carrer de Sant Martí. La mostra inclou treballs de Wilfredo Prieto, Álvaro Gil, Ian Waelder, Marlena Kudlicka, Pedro Barateiro, Valerie Krause, Pep Vidal, Daniel Steegman Mangrané, Nuria Fuster, Jonathan Meese, Bel Fullana, Rasmus Nilausen, Rafa Forteza, Joan Morey, Alejandro Leonhardt, Abdul Vas i Secundino Hernández.

‘Des[cos]ificades’ / Exposició

Claustre de Sant Domingo (av. de les Germanies, s/n) / Dia 16 a les 20 h
‘Des[cos]ificades’.

‘Des[cos]ificades’ és una exposició fotogràfica de Gema Domínguez i Christian Ponce. És una acció feminista que utilitza la fotografia com a eina per a la transformació personal i col·lectiva d’unes dones, Nosaltres. Peludes, cridaneres, celulítiques, sudakas, passionals, gitanes, insubmises, excessives, grotesques, grosses, despentinades, desvergonyides, sobiranes, impertinents, flaques, irreverents, gojoses... coma protagonistes de l’alliberament de les normes que dicten i construeixen els estereotips hegemònics.

‘La caverna’ / Exposició

Sa Quartera Centre d’Art (plaça de la Quartera, s/n. Inca) / Dia 16 a les 19 h. Fins al 18 de gener
‘La caverna’.

L’obra de Tomeu Coll es caracteritza per la mescla d’elements figuratius -on destaquen la figura humana i elements geomètrics plens de simbolisme- sobre fons abstractes on predominen sempre les tonalitats ocres. La seva temàtica es mou molt sovint entorn de la societat i cerca establir un diàleg, a vegades crític, amb l’espectador.

‘Els Tretze de na Pola’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 15 de gener
‘Els Tretze de na Pola’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició ’Els Tretze de na Pola’, de Rafa Forteza, fruit d'una col·laboració entre l'Associació de Dimonis d'Alaró i l'artista Rafa Forteza resident a la localitat. Amb aquest títol es presenten els tretze nous vestits de la nova colla dels Dimonis d'Alaró inspirats en el misteriós Avenc de na Pola.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats