PROPOSTA CULTURAL
Cultura 14/12/2016

Dorian tanca la gira 'Diez años en un día' al Trui Teatre de Palma

Més música, xerrades, teatre, presentacions de llibre, documentals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cam

Ara Balears
11 min

Dorian / Música

Trui Teatre (camí de Son Rapinya, 29. Palma) / A les 22 h
Dorian.

Dorian és una de les bandes catalanes més fàcilment recognoscibles per la seva concepció del rock amb tints ‘indies’ i alguna llicència pròpia de la música electrònica. Ja compliren una dècada de carrera i han decidit resumir-la a ‘Diez años en un día’, un nou treball en què es troben els èxits de sempre però amb una nova visió. Una de les senyes d’identitat del grup és la gran qualitat dels seus vídeos musicals, com el del tema principal del darrer disc. A Palma ofereixen el darrer concert de la gira que arrancà el 22 d’abril de 2015 a Texcoco (Mèxic).

‘Les tribulacions de Virgínia’ / Teatre

Teatre Principal (Riera, 2 A. Palma) / A les 20 h
‘Les tribulacions de Virgínia’.

‘Les tribulacions de Virgínia’, espectacle mític en gira des de fa més de 10 anys, és teatre d'objectes que està entre la barraca de fira i el circ. Una experiència màgica per a l'espectador que entrarà en un envelat circular, on hi haurà unes grades per a 50 persones, una petita pista i, al fons, una gran màquina que es transfigura al llarg de l'espectacle i on desfilaran ninots, autòmats animats per politges i pedals, jueguetes mecàniques i màquines inspirades en experiments de causa-efecte. Narra la història de Valentí i la seva particular vida d'amors i de desamors. Un espectacle delicat, màgic i transformador.

'A Christmas Carol-Un conte de Nadal' / Musical

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / A les 18 h
'A Christmas Carol-Un conte de Nadal'.

El prestamista Ebenezer Scrooge és visitat per tres fantasmes: un del passat, un del present i un del futur. Intenten fer-li veure els errors del passat i les conseqüències en el futur.

Orquestra Simfònica de les Illes Balears / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / A les 20.00 h
Elias Grandy.

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears ofereix el quart concert de la temporada 2016-17. En aquesta ocasió estarà dirigida per Elias Grandy i acompanyada al piano per Iván Martín. El programa que interpretarà és ‘Obertura dramàtica’ d’Antoni Mairata; ‘Concert núm. 3 per a piano’, de Ludwig van Beethoven, i ‘L’ocell de foc’, d’Igor Stravinsky.

‘Les arrels paganes de les festes de Nadal’ / Xerrada

Teatre Mar i Terra (carrer de Sant Magí, 89. Santa Catalina. Palma) / A les 20 h
‘Les arrels paganes de les festes de Nadal’.

Conferència a càrrec d’Antoni Janer Torrens. El cristianisme es va apropiar de moltes festes paganes quan al segle IV dC es convertí en la religió oficial de l’imperi romà. A l’antiga Roma el 25 de desembre se celebrava una festivitat solar dedicada al déu Mitra. El cant de la Sibil·la és una altra tradició relacionada amb el món clàssic. D’altra banda, la iconografia nadalenca és molt qüestionada: no se sap realment si els Reis Mags eren tres, si Jesús va néixer en un estable o si va passar de veres l’episodi dels Sants Innocents. La xerrada intenta contextualitzar tots aquests elements del Nadal.

‘Manual per a dones de fer feines’ / Tertúlia narrativa

Llibreria Lluna (General Riera, 68. Palma) / A les 19 h
‘Manual per a dones de fer feines’.

Tertúlia de narrativa sobre ‘Manual per a dones de fer feines’ de Lucía Berlín, conduïda per Rosa Bonnín. ‘Manual per a dones de fer feines’ és una tria dels millors contes de Lucia Berlin. Els relats, sempre autobiogràfics, constitueixen un retrat de les angoixes de l'autora, que va tenir una vida convulsa i complicada, i que es descrivia a ella mateixa com a "alcohòlica, neuròtica i fràgil". Cada conte és una mirada lúcida sobre la fragilitat humana, i tots ells destil·len una comprensió fondíssima del caràcter femení.

‘Poema de Nadal’ / IV Tardor poètica

Institució Pública Antoni M. Alcover (carrer del Pare Andreu Fernández, 12. Manacor) / A les 20 h
'Polissonia'

Poema de Nadal de Josep Maria Segarra amb Joan Gomila i música de Polissonia. Aparegut l’any 1931, amb una clara vena narrativa i un to d’inspiració popular que es fonen en un dels registres més característics de la poesia de Segarra. El ‘Poema de Nadal’ és una invitació a l’home atrafegat dels nostres dies a viure les festes de Nadal des de la pausa i la contemplació del pessebre, metàfora del paisatge idealitzat, des dels ulls i el cor d’un infant.

‘Passió, mort i resurrecció de Manel García’ / Presentació de llibre

Embat Llibres (passatge Joan XXIII, s/n. Palma) / A les 19 h
‘Passió, mort i resurrecció de Manel García’.

Presentació de la novel·la ‘Passió, mort i resurrecció de Manel García’. Hi intervindran Antoni Vives, l’autor; Damià Pons, catedràtic de Filologia Catalana de la UIB, i Antoni Noguera, tinent de batle d’Urbanisme de l’Ajuntament de Palma. Manel Garcia és un comercial del sector de l’automòbil que passa per una situació vital complicada: ha de tenir contenta la seva amant –una prostituta dominicana– i, al mateix temps, conservar els vincles familiars (ja febles) amb la seva dona i els seus dos fills, amb els seus germans i germanes, i sobretot amb el seu pare, que s’esforça a exercir el paper de patriarca familiar. Manel té la sensació de viure una vida falsa. El suïcidi d’un amic íntim és el tret que engega una fugida cap endavant i determina una opció vital arriscada. Pagarà un preu molt alt. Un dia, Manel apareix mort. Una periodista jove investigarà la seva mort i recorrerà una Barcelona molt diferent de la que transitava antigament el Manel.

‘Juárez. Retrat del món d’un fòssil vivent’ / Documental

Centre de Cultura Sa Nostra (Consitució, 12. Palma) / A les 20.30 h
‘Juárez. Retrat del món d’un fòssil vivent’.

Dins el cicle de cinema d’autor de la UIB, projecció de ‘Juárez. Retrat del món d’un fòssil vivent’, de Carme Quetglas. A través dels seus fòssils (que tenen milions d'anys) i de la seva amiga, Pep Juárez és retratat, quasi sense adonar-se'n, i, d'aquesta manera, ens podem endinsar en el seu món particular. Carme Quetglas pretén exposar el món interior del personatge i amic Pep Juárez. No obstant això, Pep es nega a parlar d'ell mateix, només vol parlar de la seva professió, per la qual cosa la realitzadora decideix introduir-se en el film, fet que fa que Juárez es mostri més natural i obert. Com a resultat, el documental retrata una íntima i vertadera amistat.

‘L’arxiduc i la pagesa’ / Documental

Claustre de Sant Bonaventura (carrer Fra Joan Garau, 2. Llucmajor) / A les 20.30 h
‘L’arxiduc i la pagesa’.

És un documental dirigit per Sílvia Ventayol el 2016 i que tracta sobre la relació entre l'Arxiduc i Catalina Homar, l'encarregada de la finca de s'Estaca de Valldemossa. Aborda la vida i les passions de l’arxiduc Lluís Salvador i acaba reflexionant sobre els reptes que es presenten en la conservació del partrimoni natural i cultural.

‘Els Tretze de na Pola’ / Exposició

Casal Son Tugores (Alaró) / Fins al 15 de gener
‘Els Tretze de na Pola’.

El Casal Son Tugores acull l'exposició ’Els Tretze de na Pola’, de Rafa Forteza, fruit d'una col·laboració entre l'Associació de Dimonis d'Alaró i l'artista Rafa Forteza resident a la localitat. Amb aquest títol es presenten els tretze nous vestits de la nova colla dels Dimonis d'Alaró inspirats en el misteriós Avenc de na Pola.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

Lluc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats