PROPOSTA CULTURAL
Cultura 08/12/2016

El teatre Xesc Forteza acull una cita més del Festival Alternatilla amb Sanne Huijbregts

Més música, teatre, xerrades, espectacles infantils, cinema, presentacions, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
14 min

Sanne Huijbregts, Pep Garau, Xavi Torres, Thomas Rolff i Felix Schlarmann / Alternatilla

Teatre municipal Xesc Forteza (carrer Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
El teatre Xesc Forteza acull una cita més del Festival Alternatilla amb Sanne Huijbregts

La cantant holandesa Sanne Huijbregts va estudiar dels 12 als 24 anys en el Conservatory of Amsterdam; 6 anys de batxillerat júnior Jazz , 4 anys de llicenciatura i 2 anys de Master del jazz europeu amb intercanvis a Copenhaguen i Berlín. El trompetista mallorq uí Pep Grau ha actuat o gravat amb músics de diferents àmbits com Salvador Font trio i Jordi Bonell. El pianista català Xavi Torres, un dels músics més destacats i amb més projecció del panorama jazzístic de l’Estat, viu actualment a Amsterdam, on ha finalitzat el Màster de Jazz i la Llicenciatura de Clàssic al Conservatorium van Amsterdam. L’anteriorment guitarrista Thomas Rolff (1964) va triar el contrabaix com a instrument principal el 2008. Atret pel seu so, la funció rítmica i la mida de l’instrument, la tria va resultar no ser cap decepció. Felix Schlarmann, original d’Alemanya, es va formar al Conservatorium van Amsterdam and Manhattan School of Music. A més de liderar el seu propi grup, forma part del la banda holandesa de power jazz Bruut!.

Frank Carlberg Trio / Música

Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / Dia 9 a les 22.30 h
Frank Carlberg Trio.

Avantguarda novaiorquesa a la Fàbrica Ramis. El pianista i compositor nascut a Finlàndia Frank Carlberg ha desenvolupat una visió musical que combina aspectes de Thelonious Monk i Charles Mingus amb influències clàssiques i avantguardistes contemporànies. En aquesta ocasió uneix forces amb el reconegut músic de Chicago Jimmy Weinstein, un bateria inquiet i impredictible a l'avantguarda del jazz i del postbop que en altres ocasions ja ha visitat les taules de la Fàbrica Ramis.

Chris Martos / Música

Espai Xocolat (Font i Monteros, 18. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
Chris Martos.

Chris Martos és actor, escriptor, advocat... i anirà a l’Espai Xocolat en qualitat de músic a presentar-hi el seu disc ‘Multiverso’.

Bartomeu Moll Mas / Música

Teatre municipal (carrer Ample, 1. Llubí) / Dia 9 a les 21.30 h
Tomeu Moll

Tomeu Moll actua a Llubí amb ‘Scratching Golberg’. La música de Bach té qualitats eternes i això es manifesta, entre d'altres, en la seva capacitat d'adaptar-se i associar-se amb gèneres i formes musicals diversos. ‘Scratching Goldberg’ crea a l'entorn de les Variacions Goldberg un senzill teatre musical format per peces d'art sonor amb el piano interpretat de manera no convencional, fusionant Bach amb el món dels renous o art sonor instrumental.

Acadèmia 1830 / Música

Sala Ireneu Espectacles (carrer del Tèxtil, 9. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
El teatre Xesc Forteza acull una cita més del Festival Alternatilla amb Sanne Huijbregts

L’Acadèmia 1830 actua amb el títol de ‘Ceremony of carols’. El programa inclou obres ‘a capella’ de Whitacre, Busto, Vivancos, Victoria, Gabrielli i Palestrina.

‘Història de la vertadera cuina mallorquina’ / Xerrada

Auditori de Campos (carrer del Convent, s/n) / Dia 9 a les 20 h
Miquel Calent: “La filosofia de Cuit es basa a intentar donar noves vides al receptari clàssic ”

La història de la gastronomia mallorquina ve marcada per la situació geogràfica de l'illa. Això ha fet que, apartada de la resta de poblacions, la seva evolució ha estat més tardana que en altres territoris. Aquesta història és la suma dels ingredients, les preparacions, els costums i les tradicions lligades al menjar i al beure, com també a les classes socials i a la civilitzacions que han passat per aquest territori al llarg de la història. En aquesta conferència, Miquel Vicens ‘Calent’ explica l'evolució de la cuina mallorquina des de les seves arrels, començant per la introducció de l’oli d’oliva o el vi, per part dels fenicis, fins a l'actualitat, en què l'exaltació mediàtica està agafant més importància que el producte en si. I passant, també, per les grans aportacions que cultures com la musulmana i la jueva han fet a la gastronomia. No cal oblidar tampoc l'estreta relació entre la cuina francesa, catalana i balear, com tampoc curiositats sobre les semblances i diferències de la cuina entre les Illes.

‘El hombre de la corbata verde’ / Presentació de llibre

Born de llibres (passatge de Santa Catalina de Sena, 6. Palma) / Dia 9 a les 19 h
‘El hombre de la corbata verde’.

Presentació de la novel·la de Charlie Jiménez a càrrec del mateix autor i de l’editora Bartomeva Oliver. En un nou lloc, tot sol i sense amics, el petit Rick-Man decideix escriure un diari per amollar totes les emocions que li provoca la precipitada mudança de la família a l’est dels Estats Units. Aquesta novel·la és com un diari ple de misteri, amor, amistat i dolor. Els fonaments de la vida es donen la mà en aquest debut de Charlie Jiménez, la seva primera novel·la, contada de manera innocent per un nin de 9 anys.

‘Mi relación con la comida’ / Teatre

Teatre del Mar (C. Llucmajor, 90. El Molinar. Palma) / Dia 9 a les 21 h
‘Mi relación con la comida’.

Espectacle de la dramaturga Angélica Liddell, reconeguda internacionalment pel seu teatre compromès. Distinció de classes, economia, política, església, religió, filosofia, poesia i art sustenten el monòleg de la protagonista, interpretada per Esperanza Pedreñó.

‘Acosos y derribos SL’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 9 a les 20.30 h
‘Acosos y derribos SL’.

L’emblemàtic teatre Sans presenta aquest espectacle valent, marcat pel compromís i la voluntat manifestes de dur a terme un exercici sincer de crítica social. Una obra sobre els efectes de la crisi econòmica i les transformacions i les inseguretats que comporta. La peça se situa en el context de les vicissituds actuals i planteja un debat al voltant de l’incert futur que s’obre a partir de la situació de recés i de ruptura actuals.

‘Polifem’ / Teatre

Teatre Mar i Terra (Sant Magí, 89. Palma) / Dia 9 a les 21 h
Llorenç Moyà

Homenatge a Llorenç Moyà, a càrrec de Taula Rodona Teatre. Breu presentació d'aquest poemari d'en Llorenç Moyà. Dos poemes d'aquesta obra interpretats per Bernat Pujol.

‘Això era i no era’ / Teatre

Teatre de Petra (Sol, 5) / Dia 9 a les 18.30 h
‘Això era i no era’.

Espectacles escènic de rondalles i romanços de Mallorca a càrrec de Ferran Pisà.

‘Pescats’ / Espectacle infantil

Casal d’Entitats de Vilafranca de Bonany (Ctra. de Palma, 39) / Dia 9 a les 18 h
‘Pescats’.

Se sap realment què passa dins el fons de la mar? S’està segur que es coneix de què s'alimenten els seus habitants? I si resulta que ells també pesquen? I, a més, resulta que pesquen les espècies terrestres? Aquí es trobaran les respostes a totes aquestes i a altres qüestions sobre el fons de la mar. Perquè el protagonista és pescat pels animals de la mar i tenen una sèrie d'aventures que descobriran fabuloses històries mentre intenten escapar.

‘Angus’ / Espectacle

Sala Delirious (carrer de Mateu Enric Lladó, 12. Palma / Dia 9 a les 21 h
Sala Delirious.

La Sala Delirious de Palma acull aquest espectacle de ‘clown’ gestual a càrrec de la companyia Tiramillas. Un únic personatge immers en un món que gira i gira sense aturador ni control, però d’on sobresurt la força incontrovertible de l’amor, l’única cosa que dóna un veritable sentit a aquest estat caòtic.

‘Cámara fija’ / Curtmetratge

Centre de Cultura Sa Nostra (Concepció, 12. Palma) / Dia 9 a les 19 h
'Cámara fija'.

Projecció del curtmetratge no apte per a menors de 16 anys i adaptat a persones amb discapacitat sensorial auditiva i cecs. La fortuïta presència d'una mare i un fill en un suposat suïcidi deriva en conflictes i en la seva implicació, cosa que els fa arribar a un extrem surrealista.

‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’ / Teatre

Teatre Principal (c. de la Riera, 2. Palma) / Dia 9 a les 20 h
‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’.

Per què ningú no va als aniversaris a l’estiu? S’han convertit en superheroïnes aquelles que no són recordades el dia del seu aniversari? Què es fa amb tots els sandvitxs que no es mengen o les patates fregides que sobren? ‘Ningú va als aniversaris a l’estiu’ és una festa on amb teatre i vídeo es convida el públic a fer un ‘collage’. Un joc entre la innocència, els problemes existencials i sobretot la pregunta: per què fem el que fem?

‘El viatge a la font de xocolata’ / Espectacle familiar

Espai Sant Josep de Ciutadella Antiga / Dia 9 a les 17.30 h
Viatge a la font de xocolata

Aquesta obra mescla interpretació, teresetes, màscares i altres elements visuals per fer més propera la història de na Cleta, una nina que viatja arreu en bicicleta i que és la receptora de mil i una històries que li conten: què és el petroli, d’on ve, en quins productes es troba, els mals usos que se’n fa, etc. La narració passarà per ports i països, on la forta presència d’aquesta matèria no sempre hi aporta elements positius. És un espectacle no només destinat als més menuts, sinó que també als pares, ja que es pretén que també ells se sentin atrets per la història.

‘Conta'm una cançó’ / Presentació

Biblioteca de Ferreries (Guillem Coll, 20) / Dia 9 a les 18 h
‘Conta'm una cançó’.

Presentació del llibre i CD ‘Conta'm una cançó’ a Ferreries de la mà de Sa llibreria de Ferreries, amb la participació de l'autora i il·lustradora Dolors Boatella Bravo i de l'editor i productor musical Cris Juanico. Xerraran de com, quan i per què s'ha fet aquest llibre. I també contaran cançons, cantaran contes i jugaran amb els més petits.

Without String / Música

Jazzbah (passeig del Pla de Sant Joan, 3. Ciutadella) / Dia 9 a les 23.30 h
Without String.

Without String és una banda formada per Pere Martínez, Miquel Sintes, Pedro Sintes i Toni Jiménez. Encara que és un quartet originari des que el 2011 va començar a tocar, Without String diferents formats, quartet, quintet i Big without (9). Compost per músics ja experimentats des de fa anys, és capaç d’adaptar-se a qualsevol estil musical, amb un repertori variat de pop-rock, soul i funky, versionant artistes com James Brown, The Blues Brothers, Joe Cocker, Queen i un llarg etcètera de clàssics dels 70, 80, 90 i actual.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

LLuc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats