PROPOSTA CULTURAL
Cultura 07/12/2016

Bruut actua a la Fàbrica Ramis d'Inca

Més música, teatre, xerrades, espectacles infantils, tallers, documentals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
13 min

Bruut! / Alternatilla Jazz

I Sensi Restaurant de la Fàbrica Ramis (Gran via de Colom, 28. Inca) / Dia 8 a les 20.30 h
Bruut!.

Bruut ofereix una impressionant mescla musical, des del més colorit fins al més rude, d’allò més ballable pel cap alt melòdic. La seva estètica musical va des del surrealisme del cinema de Quentin Tarantino fins a les velles pel·lícules del llunyà Oest. Van debutar discogràficament el 2013 amb la publicació del seu homònim àlbum debut, al qual va seguir l’aclamat ‘Fire’ el 2013. Amb el disc ‘Mad Pack’, publicat el 2015, Bruut! s’ha consagrat com una de les formacions més creatives en el seu gènere. Bruut! són Maarten Hogenhuis (saxo), Folkert Oosterbeek (orgue Hammond), Thomas Rolff (contrabaix) i Felix Schlarmann (bateria).

‘Un món de sons’ / Espectacle familiar

Sala Palmanova (carrer Diego Salvà Lezaún, 2. Palmanova) / Dia 8 a les 17 h
‘Un món de sons’.

Activitat per als més petits de la casa. Un horabaixa de tallers infantils que acabarà amb un concert en què faran un viatge pel món descobrint els instruments musicals més estranys del planeta.

‘Bambi’ / Teatre infantil

Auditori Municipal de Porreres (carrer d’en Cerdà, 21) / Dia 8 a les 18 h
Bambi

Mallorca So presenta l’obra ‘Bambi’. Bambi és un cérvol petit, tímid i insegur que viu al bosc amb els seus pares. La intervenció de l'home provoca que el petit cérvol quedi orfe en el bosc els secrets del qual haurà de descobrir, a més dels animals que hi viuen. El seu millor amic, Pom Pom, un conill inquiet i espavilat, serà el millor aliat per sobreviure al bosc, on haurà de lluitar per la seva vida i pels amics, i fins i tot, enfrontar-se a la pitjor amenaça de tota la natura: l'home. ‘Bambi’ és un espectacle de titelles en què seguint altres obres de teatre, com per exemple ‘Tricicle’ i ‘Yllana’, la paraula és secundària.

‘Peccatum’ / Teatre

Teatre Municipal de Vilafranca (carrer de Sant Magí, 26) / Dia 8 a les 19 h
Moment de l'obra 'Peccatum' de Toni Gomila

Pornorondalles. Rondalles verdes, rondalles pecadores, rondalles brutes, fragments dels contes més populars recollits per mossèn Alcover i servits en clau d’humor polissó, subtil i tal vegada un poc grosser per Toni Gomila i Catalina Florit, que afloren i desfloren rondalles, folkloren i desfolkloren, cullen i despullen, fiquen i desmitifiquen, menteixen i desmenteixen, i sobretot juguen i es diverteixen amb vicis, pecats, verdors i brutors presents en la cultura popular de transmissió oral.

Ismael Serrano / Música

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 8 a les 20 h
Ismael Serrano.

Ismael Serrano acaba la gira que dóna títol al seu darrer treball, ‘La llamada’, amb què torna als escenaris en un format més íntim i personal, acompanyat de la seva veu i la seva guitarra, i en què també seran presents els seus èxits de sempre.

‘Fuga’ / Teatre

Teatre municipal Xesc Forteza (carrer Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 8 a les 21.30 h
fuga

‘Fuga’ utilitza com a vehicle d’expressió el teatre físic i la dansa per reflexionar sobre aquelles limitacions que s’han imposat i que afecten les relacions humanes. És una crua proposta que no renuncia a la poètica ni a la bellesa, perquè evoca, al cap i a la fi, una mirada a l’interior de l’ésser humà i al seu desig universal de llibertat.

Un tast de jazz amb Toni Miranda / Taller d’Alternatilla Jazz

Escola de Música d’Inca / Dia 8 a les 18 h
Alternatilla Jazz.

Aquesta activitat està orientada als estudiants de les diferents escoles de música. L’objectiu és presentar les característiques del jazz perquè al final de cada sessió els estudiants siguin capaços de realitzar una petita improvisació amb el seu instrument. Inclou una breu història: els orígens del jazz i el seu impacte en el món de la música; estils: demostració dels estils que es van convertir en icones de la història; accentuació: eines per practicar els patrons rítmics més característics; l’escala del blues: com és i com es pot utilitzar un un context diferent al seu; improvisació: aprenem a improvisar amb les tècniques adequades, i pràctica musical: depenent de l’instrument de cada estudiant formarem equips de treball en què practicar i aprofundir els conceptes anteriorment esmentats.

‘Dona i repressió’ / Xerrada

Sala SAIM (Miquel Servet, 10. Manacor) / Dia 8 a les 18 h
‘La guerra a casa. Mallorca - 80 anys després’.

Xítxeros amb Empenta organitza un cicle d’activitats al voltant de la Guerra Civil. Xítxeros amb Empenta ha rebut la col·laboració de l’Assemblea Antipatriarcal de Manacor per organitzar la conferència que la historiadora i professora Dolors Marín oferirà sobre ‘Dona i repressió’.

‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’ / Teatre

Teatre Principal (c. de la Riera, 2. Palma) / Dia 8 a les 20 h
‘Ningú no va als aniversaris a l’estiu’.

Per què ningú no va als aniversaris a l’estiu? S’han convertit en superheroïnes aquelles que no són recordades el dia del seu aniversari? Què es fa amb tots els sandvitxs que no es mengen o les patates fregides que sobren? ‘Ningú va als aniversaris a l’estiu’ és una festa on amb teatre i vídeo es convida el públic a fer un ‘collage’. Un joc entre la innocència, els problemes existencials i sobretot la pregunta: per què fem el que fem?

‘Un tramvia anomenat desig’ / Teatre

IES Marratxí (carrer de l’Arbre de la Ciència, 1B. Marratxinet) / Dia 8 a les 19.30 h
‘Un tramvia anomenat desig’.

Adaptació de l’obra de Tennesse Williams, del director Sergi Baos amb Alexandra Palomo, Marga López, Rodo Gener i Joan Manel Vadell. Blanche i Stella Dubois són dues germanes que pertanyen a una rància i arruïnada família meridional dels Estats Units. Blanche, una dona tèrbola i decadent que viu ancorada en el passat, visita la seva germana a Nova Orleans. Stella, jovial i enamorada del seu marit rude i violent, Stanley, li obre les portes de casa seva. Malgrat la seva actitud melindrosa i arrogant, Blanche és un esperit esquerdat que arrossega un passat turmentós. La seva inestable conducta provoca conflictes que alteren la vida de la jove parella.

‘Lover’ / Espectacle

L’Estudi de la Rotonda (avinguda del Parc, 32. Manacor) / Dia 8 a les 20 h
‘Lover’.

‘Lover’ és un espectacle d'objectes per a adults. Qui no ha desitjat amb totes les forces deixar d'estimar? Què passa al nostre cap mentrestant? I al nostre cor? Amb Karla Kratch i Andrés Beladiez.

‘Mickey y el Reino de la Fantasía’ / Espectacle infantil

Auditorium de Palma (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 8 a les 18 h
‘Mickey y el Reino de la Fantasía’.

Un espectacle infantil musical en el qual el públic viatjarà juntament amb Mickey Mouse, Donald, Mary Poppins i el seu inseparable amic Bert a la recerca de les peces del barret màgic a través dels diferents mons del Regne de la Fantasia.

‘La Mediterrània de Camus. Amour du vivre’ / Documental

Claustre de Sant Bonaventura (Llucmajor) / Dia 8 a les 20.30 h
'Amour de vivre'.

Primera sessió del ciclo de cine documental produït a Mallorca ‘Retrats i Perfils’. Aquest documental parteix del llibre pòstum de Camus, ‘El primer home’, en el qual parla de la seva vida amb la padrina i la mare menorquines, del seu amor per la Mediterrània i especialment de la menorquinitat dels seus avantpassats, del seu orgull per les seves arrels menorquines/balears/espanyoles i de la influència que això va tenir en la seva literatura. El documental també fa referència a les migracions menorquines cap a Algèria l’any 1830, com també als vincles i al compromís polític i ideològic de l’escriptor francès amb els republicans catalans exiliats al país veïnat en l’època franquista.

‘Pánico’ / Teatre

Teatre Sans (Can Sanç, 5. Palma) / Dia 8 a les 20.30 h
‘Pánico’.

La companyia Tarambana Teatro de Madrid presenta ‘Pánico’. Pànic: adjectiu referent al déu Pan, semidéu dels pastors i ramats, déu de la fertilitat masculina desenfrenada i la naturalesa salvatge. Es diu també de la por extremada o terror produït per l’amenaça d’un perill imminent, i que sovint és col·lectiu i contagiós. Què passa a l’home quan entra en Pànic? És per ventura evitable? Tres éssers humans col·locats en un món on la pròpia existència està lligada a un pànic generat per la seva pròpia capacitat de percebre la seva existència efímera, la seva fi. Només queda lliurar-se a la disbauxa del déu Pan. Aquest projecte neix com a continuació a ‘Kaos Relatiu’, l’anterior projecte de la companyia Tarambana, aprofundint en l’existencialisme absurd i relatiu que ens fa el que som com a espècie.

Concert de la Banda de Música de Ferreries / Música

Auditori de Ferreries (avinguda de Son Morera, 1) / Dia 8 a les 20.30 h
Concert de la Banda de Música de Ferreries.

Concert de la Banda de Música de Ferreries dirigida pel mestre Josep Colom i Colom.

'Immersió' / Exposició

Lluc Fluxà. Espai H.C. (plaça de la Cavelleria, 4. Palma) / Fins al 3 de febrer
'Immersió'.

LLuc Fluxà. Espai H.C. presenta l'exposició 'Immersió', de Josefina Pino, en la qual la mar és la protagonista. Josefina Pino, nascuda a Felanitx, i de formació autodidacta, actualment viu entre Viena i l'illa de Mallorca. En aquesta mostra la mar està representada de manera agitada, regirada. En les seves aigues, s'hi troben figures, banyistes que juguen amb les onades o bé lluiten per mantenir-se surant. La mostra està formada per una sèrie de 'collages' (tècnica mixta) sobre tela, pintures i la instal·lació 'Fons Marí' (2016) a la piscina de l'Espai H.C. Els materials emprats són cartó, guix, acrílic i gravats reciclats.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats