Publicitat
Publicitat

PROPOSTA CULTURAL

Alternatilla du els virtuosos del jazz a Mallorca

A més, teatre, xerrades, col·loquis, recitals, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Alternatilla Jazz Festival: Reijseger, Fraanje & Sylla / Música

Teatre Xesc Forteza (plaça de Miquel Maura, 1. Palma) / Dia 2 a les 20.30 h

El trio Reijseger Fraanje Sylla està integrat pels músics Ernst Reijseger (violoncel), Harmen Fraanje (piano) i Mola Sylla (a la veu i els instruments tradicionals africans). D’una banda, Ernst Reijseger, un virtuós en el seu instrument, combina variacions de música clàssica amb el baix i inclou els registre de percussió amb ressons ètnics africans. El pianista Harmen Fraanje basteix la seva interpretació a cavall entre la música clàssica i el jazz, i el músic senegalès Mola Sylla reinterpreta la pròpia tradició d’origen amb una veu portentosa i una selecció d’instruments típicament africans. Una proposta, en definitiva, molt imaginativa, refrescant i de gran exigència. 15 euros.

'40 años de paz' / Teatre

Teatre Principal (carrer de la Riera, 2. Palma) / Dia 2 a les 20 h

El teatre palmesa apuja el teló per revisar 40 anys de la història d'Espanya, des de la mort de Franco fins a l'actualitat, a través de l'evolució dels quatre membres d'una família, que serveix de fil conductor. Els personatges ens expliquen la seva història i projecten una opinió formada sobre la trajectòria vital dels seus familiars; en són, per tant, també, els narradors. La història del país serveix de rerefons per teixir un entramat de petites històries familiars, de visions múltiples sobre les vicissituds de la vida individual i col·lectiva, plena de fets i d'anècdotes que s'entrellacen. '40 años de paz' és una coproducció de La Abducción Producciones i del Festival de Otoño a Primavera, de la Comunitat de Madrid. L'obra ha optat a quatre premis Max 2016 i ha estat finalista a millor autor revelació. 15 euros.

'Atraco a las tres' / Teatre

Auditòrium (passeig Marítim, 18. Palma) / Dia 2 a les 21 h

El guió que Pedro Masó va elaborar per a la mítica pel·lícula del cinema espanyol puja a dalt de l'escenari de la mà de Carlos Pardo, que hi ha afegit l'espectacle musical i n'ha subratllat la vis còmica. Així i tot, l'autor en respecta el guió original i el dota de més ritme. 25 euros.

Banda Municipal de Palma / Música

Auditori del Conservatori (carrer d’Alfons el Magnànim, 64. Palma) / Dia 2 a les 20.30 h

Nou recital dins del marc de la Temporada de Concerts que la banda municipal organitza. En aquesta ocasió, sota el títol d’‘El vent d’Amèrica’, la formació interpretarà obres d’Egea, Tichelli, Navarro i Shostakovich. Juan Miguel Romero Llopis és qui dirigeix l’orquestra. Gratuït.

Mucher & Riera / Música

Fundació Coll Bardolet (via de Blanquerna, s/n. Valldemossa) / Dia 2 a les 19.30 h

La fundació apuja el teló per oferir un espectacle suggerent, sota el títol ‘Sound of Music’ i amb la participació de la mezzosoprano Waltraud Mucher, que actuarà amb Andreu Riera al piano. El concert inclourà música de cabaret, ‘chanson’, opereta i cine. 12 euros.

‘Ramon Llull a la recerca de la veritat’ / Música

Convent de Sant Vicenç Ferrer (plaça del Convent, 1. Manacor) / Dia 2 a les 20 h

Aquest escenari solemne acollirà aquest horabaixa la ‘Cantata infantil’, del compositor Francesc Vicens, amb text de Sebastià Sansó. L’espectacle anirà a càrrec del grup de percussió de Xisco Mercadal i l’Escolania Vermells de la Seu, que estaran acompanyats al piano per Manuel Castillo i Francesc Vicens. La direcció anirà a càrrec d’Antoni Salvà. Donatiu voluntari.

Santa Cecília Solidària / Música

Teatre d’Artà (carrer de Ciutat, 1. Artà) / Dia 2 a les 19.30 h

Espectacle solidari en benefici de l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple. Es tracta d’un concert benèfic concebut per conscienciar la societat al voltant d’una malaltia que afecta un nombre considerable de persones arreu del món. L’acte anirà a càrrec de l’Estol de Xeremiers i Flabiolers, i les corals Aquatreveus i Orfeó Artanenc, juntament amb l’Associació Musical Banda de Música d’Artà. 7 euros.

Valley Maker / Música

Novo Cafè Lisboa (carrer de Sant Magí, 33. Palma) / Dia 2 a les 22 h

El nom real de Valley Maker és Austin Crane, un artista natural de la costa est dels Estats Units. Crane, que s’ha convertit en un personatge singular del panorama musical actual, arriba amb una proposta sorprenent i atrevida. En aquesta ocasió presenta el seu debut discogràfic amb ‘When I was a child’. Una música poc convencional, plena de ressons poètics i de veus evocadores i xiuxiuejants. 8 euros.

‘Miquel Àngel Riera i Damià Huguet’ / Actes diversos

Can Alcover (carrer de Sant Alonso, 24. Palma) / Dia 2 a les 19.30 h

Aquest espai cultural ofereix un conjunt d’actes per homenatjar els escriptors Miquel Àngel Riera i Damià Huguet. Entre les activitats programades hi ha una actuació de la companyia teatral La Fornal, que escenificarà un fragment de l’obra ‘Fuita i martiri de Sant Andreu Milà’; un recital de Biel Mesquida i Nora Albert, que llegiran un repertori de poemes i fragments d’ambdós escriptors; i finalment, una conferència de l’escriptor Carles Cabrera al voltant de la vida i l’obra dels dos autors homenatjats.

‘Els nins desarrelats en el context del fenomen dels refugiats’ / Xerrada

Edifici Gaspar M. de Jovellanos (Campus de la Universitat de les Illes Balears. Palma) / Dia 2 a les 12 h

Conferència a càrrec de Mercedes del Pozo, presidenta d’Unicef Comitè de Balears, al voltant de la problemàtica dels infants refugiats exposats a escenaris de violència i de conflicte.

“Mallorca 1229: Relat d’una invasió. Crònica d’una conquesta. ‘El llibre dels fets’ i ‘Al Kitab Tariq Mayurqa’, cara a cara” / Xerrada

Ideari (costa de Can Muntaner, 1. Palma) / Dia 2 a les 20 h

Xerrada-col·loqui al voltant de les dues principals fonts documentals, d’origen medieval, sobre les accions bèl·liques de Jaume I i la posterior conquesta de Mallorca. S'hi plantejaran els antecedents, el desenvolupament i les conseqüències de la conquesta feudal de l’illa, i se’n farà una interpretació històrica des de la perspectiva actual. L’acte anirà a càrrec de Pablo Galera, historiador i arqueòleg.

‘Història de la vertadera cuina mallorquina’ / Xerrada

Sa Fàbrica (carrer de Ramon Llull, 3. Esporles) / Dia 2 a les 19.30 h

Acte al voltant de l’evolució històrica de la gastronomia insular més genuïna, a càrrec de Miquel Calent.

‘Ricard 3’ / Teatre

Teatre del Mar (carrer de Llucmajor, 90. Palma) / Dia 2 a les 21 h

Iguana Teatre presenta nova obra. ‘Ricard 3’ és un itinerari vital cap a la glòria i la tragèdia d’un personatge que no accepta imposicions ètiques ni morals, i amb tots els topants i totes les contradiccions i vicissituds associades al drama shakespearià. 18 euros.

‘The Tradedy of Macbeth’ / Teatre

Auditori de Peguera (carrer de Mil Pins, 17. Peguera) / Dia 2 a les 19 h

Adaptació de l’obra del dramaturg anglès William Shakespeare. Una producció en versió original a càrrec de la companyia Morgana Teatre i que es fa en benefici de la Fundació JoyRon, que ajuda els infants amb necessitats de les Illes Balears. 10 euros.

‘Dones a escena’ / Teatre

Es Trinxet (carrer Major, 49. Calvià) / Dia 2 a les 20.30 i a les 21 h

Un recull de peces breus concebudes i escrites per dramaturgs que copsen diversos perfils de dona. Una proposta compromesa i crítica, que cerca fugir dels estereotips associats a la condició femenina i que vol reivindicar-la potenciant els valors de la justícia i la igualtat. Totes les peces denuncien diverses situacions d’abús i la discriminació de gènere. Gratuït.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre

       

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres,  molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.