PROPOSTA CULTURAL
Cultura 28/11/2016

Ramon Llull torna a Mallorca gràcies a 'Phantasticus'

A més, música, presentacions de llibre, conferències, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

Ara Balears
10 min

‘Phantasticus’ / Teatre

Sa Societat (av. de Palma, 1. Calvià) / 19.30 h
Ramon Llull torna a Mallorca gràcies a 'Phantasticus'

La companyia Iguana Teatre recrea el viatge de tornada a Mallorca de Ramon Llull. El beat és ja un home gran que comparteix travessia amb una dona que fuig de la intransigència familiar. Des de la bodega del vaixell, Llull recorda diversos passatges de la seva vida. L’obra és dirigida per Meritxell Roda, interpretada per Xim Vidal i Xisca Puigserver, i dramatúrgia a càrrec de Carme Planells i Jonay Roda. Gratuït.

Donallop/ Música

Teatre Principal (c/ de la Riera, 2A. Palma) / 20 h
Donallop.

Dins el cicle Concerts a la Petita, la sala més menuda del Principal acull el duo format per Pere Bestard i Joana Pol. Hi duen la conclusió de la seva gira ‘Aubons i Magranes Tour’, amb la qual aquest 2016 han recorregut bona part de les Illes Balears, algunes ciutats de la Península i fins i tot els ha fet fer escala a Xile. Interpretaran les seves cançons sense més acompanyament que la guitarra de Bestard i la portentosa veu de Pol. 15 euros.

Chicuelo i Marco Mezquida / Música

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / 19 h
Marco Mezquida i, al fons, Chicuelo.

El pianista de jazz Marco Mezquida i el guitarrista flamenc Juan Gómez ‘Chicuelo’ uneixen el seu talent a la percussió de Paco de Mode per crear una trobada musical de caire divers en què faran transitar el públic per històries quotidianes, fresques, introspectives i accessibles. És una coproducció del Taller de Músics amb la Fira Mediterrània de Manresa. Preu: 12.00 € (50% de descompte per als clients de CaixaBank).

S’Arrual Jazz Mort / Música

Auditori de Santa Margalida (c/ de l’Abeurador, 4) / 20.30 h
S'Arrual Jazz Mort.

Dins el programa del festival Alternatilla Jazz in Mallorca, aquest dimarts és el torn dels illencs S’Arrual Jazz Mort, una banda formada fa vint anys amb repertori basat principalment en el jazz clàssic de Nova Orleans. La seva música emana dixie i blues, i s’hi mesclen les gloses populars amb versions jazzístiques de temes coneguts. Actualment està integrada per Toni Isern (veu i kazú), Biel Torres (clarinet i saxofon), Joan Torres (trombó), Alexandre Mulet (trombó i tuba), Delfí Mulet (guitarra i banjo), Pep Lluís Victoria (contrabaix), Vicenç Fontelles (bateria) i Antoni Rian (piano). 10 euros.

‘Bernat Vidal i Tomàs i el quinzenal Santanyí’ / Presentació

Teatre Principal (c/ del Bisbe Verger, 38. Santanyí) / 20 h
Portada del llibre.

Isabel Vidal presenta el seu llibre ‘Bernat Vidal i Tomàs i el quinzenal Santanyí’. Hi intervindran: Ricarda Vicens Schluhe, regidora de Cultura; Joan Mas i Vives, catedràtic de la UIB i director de la col·lecció Miquel dels Sants Oliver; els escriptors i col·laboradors del quinzenal Miquel Pons i Bonet i Antoni Vidal Ferrando. Tancarà l’acte Llorenç S. Galmés Verger, batle de Santanyí. Gratuït.

‘El sedentarisme: la malaltia del segle XXI’ / UOM

Grup d’Esplai de Persones Majors d’Establiments / 18 h
Universitat Oberta per a Majors.

La Universitat Oberta per a Majors ofereix aquesta conferència. Hi intervindrà Pere A. Borràs Rotger, professor del Departament de Pedagogia i Didàctiques Específiques.

‘El protagonisme de les dones en la mobilització social’ / UOM

Associació de Persones Majors de Sant Jordi / 19 h

Amb la participació de Ruth Escribano Dengra, coordinadora de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat.

Fira de la Mel de Llubí

Dins el programa d’actes d’aquest esdeveniment anual, aquest dimarts trobam:

Fira de la Mel.

Tallers de Circ

Plaça de l’Església / 17 h

La companyia Circ Bover oferirà un taller de malabars, monocicle, acrobàcies, globoflèxia i moltes coses més. Gratuït.

‘Introducció a les varietats locals’ / Conferència

Sala Multifuncional de Llubí / 18.30 h

L’Associació de Varietats Locals oferirà una interessant xerrada sobre aquest tema. Gratuït.

‘La clase de esgrima’ / Cinema

Cinemes Ocimax (c/ de Santiago Ramón y Cajal, 15. Maó) / 20.30 h i 22.30 h
Pòster del film.

El Cineclub Ateneu de Maó presenta en aquesta ocasió ‘La clase de esgrima’, una pel·lícula finlandesa de l’any 2015 dirigida per Klaus Haro. Fugint de la policia secreta russa, Endel, un jove campió d’esgrima, es veu forçat a tornar a la seva terra natal, Estònia, on es converteix en professor d’educació física en una escola local. El film es projectarà als cinemes Ocimax en dues sessions (a les 20.30 h i a les 22.30 h) i en versió original en finès subtitulada en castellà. Entrada: 7,50 euros.

‘Mil dimonis. Un recorregut per la devoció dimoniera a Mallorca’ / Exposició

Casal Cas Metge Cifre (carrer Palmer, 31. Inca) / Fins a l'11 de desembre
Cartell de l'exposició 'MIL DIMONIS. Un recorregut per la devoció dimoniera de Mallorca'

L’exposició, fotogràfica i temàtica, aplega 51 representacions diferents del dimoni, de les més de 70 que actualment perviuen en la cultura popular illenca. La mostra ofereix una mirada a la diversitat del nostre dimoni recollida per José Juan Luna ‘Potti’, fotògraf ‘freelance’ que des de fa anys recorre Mallorca de ritual en ritual, de festa en festa, per captar els personatges, els ambients i els actes més significatius de la cultura popular actual. La selecció fotogràfica està estructurada en tres seccions, amb l’objectiu de donar llum sobre les diverses tipologies de dimonis que es donen cita en l’actualitat: dimonis de Sant Antoni, dimonis de festa i dimonis de foc.

‘Ulls del temps-Eyes of time’ / Exposició

Centre cultural Cap Vermell (carrer de l’Agulla, 50. Cala Rajada) / Fins al 30 de desembre
‘Ulls del temps-Eyes of time’.

El Centre Cap Vermell acull l'exposició ‘Ulls del temps-Eyes if time. Fotografies de Tom i Cordelia Weedom. Mallorca 1956-1970’. L'exposició és un recull de 140 fotografies antigues de Mallorca, en blanc i negre, fetes pel fotògraf anglès Tom Weedon i la seva filla Cordelia, durant la seva estada a Mallorca. Moltes són inèdites, es feren entre el 1956 i el 1970, i constitueixen un valuós document històric, artístic i cultural. Els estius els passaven a Capdepera. Tom Weedon morí poc després d’arribar a Mallorca, l’any 1959, però la seva filla continuà el seu treball fins al punt de convertir-se en una de les artistes gràfiques més destacades i compromeses de la seva generació. L’exposició està organitzada per l’Arxiu del So i de la Imatge del Consell de Mallorca.

‘Cremar les naus’ / Exposició

Auditori Sa Màniga (carrer de Son Galta, 4. Cala Millor) / Fins al 30 de desembre
‘Cremar les naus’.

Hi ha una altra sortida? Un altre camí? Alguna oportunitat de sortir d’aquesta situació? Em deman si hi ha una altra opció que no sigui ‘Cremar les naus’. En un moment de tan llarga crisi, convertida ja en una situació econòmica perenne, però sobretot en una crisi de valors, de manca de responsabilitat, d’ètica, sense futur i amb un cru present... El títol de l’exposició té un origen en la lluita, en la batalla i per això també té un sentit estratègic. Avui dia fa falta un canvi de plantejament i treballar amb certa estratègia per poder sobreviure. Aquí és on ‘Cremar les naus’ agafa un significat que s’amplifica. ‘Cremar les naus’ és la pròpia pràctica artística dels artistes presents en l’exposició. Artistes les inquietuds dels quals van més enllà de formar part d’un mercat. El seu projecte i discurs com a artistes és el compromís amb la creació, amb la societat.

‘Ming. L'imperi daurat’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 19 de febrer
Una de les peces que es podrà contemplar a l'exposició.

Arriba al CaixaFòrum, des del Museu nacional de Nanjin, aquesta exposició sobre una de les dinasties més importants de la Xina imperial, que hi governar durant més de tres segles. Al llarg dels pròxims tres mesos, les persones interessades en l'univers imperial de la Xina antiga tenen una cita amb aquest ampli mostrari format per més de 100 peces, entre articles tèxtils, de ceràmica, pintura i orfebreria, entre d'altres, i que situen el context precís per poder comprendre millor la transcendència històrica de l'art, la literatura i la cultura d'aquest període.

‘Abstraccions’ / Exposició

6A Galeria d’Art (carrer de la Puresa, 8. Palma)
‘Abstraccions’.

Un cop més 6A Galeria d’Art presenta un projecte col·lectiu entorn d'un mateix llenguatge: l’abstracció. L’obra dels artistes Lola Berenguer (Almeria, 1965), Ramon Canet (Palma, 1950), Maria Carbonero (Palma, 1956), Joan Cortés (Pollença, 1963), Pablo L. Martínez (Cuba, 1961), Fernando Pagola (Sant Sebastià, 1961) i José María Yturralde (Cuenca, 1942) dóna forma a l’exposició. Obra gràfica original, escultura i pintura conviuen per exposar un diàleg sense interferències. 6A Galeria d’Art ha confeccionat aquest projecte amb clares referències al passat i al present. No ha estat fàcil encaixar en els més de 200 metres quadrats d’espai l’obra de set artistes, comptant més d’una peça per artista en alguns dels casos, però el vincle formal entre l’obra dels set creadors ha generat un projecte del tot complet i equilibrat.

'Trans-Estàtua' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 8 de gener
L'escultura penjant 'Trajectòria' és la peça principal de l'exposició.

L'exposició 'Trans-Estàtua', d’Ana Laura Aláez, està formada per 'Trajectòria' ('like gold and faceted #1'), una peça d'alumini i barra d'acer inoxidable que penja del sostre, just devora de la sala Gabinet; cinc maquetes de les peces de la sèrie 'Trajectòria', que mostren xapes doblegades i aixafades a petita escala (quatre de les quals han estat realitzades en una mida més gran per Ana Laura Aláez); i el vídeo 'Trans-Estàtua', realitzat a la mateixa sala expositiva amb la ballarina Amèlia Llop.

'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada' / Exposició

Aba Art Lab (plaça de la Porta de Santa Catalina, 21) / Fins al 5 de desembre
'La Brecha, arquitecturas del todo y de la nada'.

La galeria Aba Art Lab acull l'exposició de l'artista Mercedes Laguens 'La Brecha, arquitectecturas del todo y de la nada'. En la mostra Laguens investiga el crui com l'obertura que permet l'entrada de la llum, el precís moment que el material es romp per donar pas a la claror. Així, l'obra explora les noves realitats, aquelles que necessiten cruis per rompre l'ordre establert.

'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' / Exposició

Fundació Pilar i Joan Miró (carrer de Joan de Saridakis, 29. Palma) / Fins al 19 de març de 2017
'Joan Miró. Mirades a la col·lecció'

La nova exposició 'Joan Miró. Mirades a la col·lecció' selecciona una part important del fons de l’artista provinent de la col·lecció de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, de col·leccions privades i del Govern de les Illes Balears. 146 obres de les dècades dels seixanta als vuitanta que ens introdueixen en l’univers creatiu de l’artista. Una mostra representativa en la qual es descobreix un Miró transgressor, més experimental que en èpoques anteriors. Una visita a l'exposició permet apreciar diferents àmbits creatius: la concepció del paisatge, l'influència de l'expressionisme americà, la proximitat a la cal·ligrafia oriental i l'ús quotidià d'objectes.

'Antoni Vives Escudero (1859-1925) col·leccionista, arqueòleg i acadèmic' / Exposició

Museu de Menorca (plaça del Pla del Monestir, s/n. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
'Antonio Vives Escudero'

El Museu de Menorca inaugura aquesta mostra que vol posar en valor la figura d'aquest menorquí pioner en camps com la numismàtica i la investigació històrica. El menorquí Antoni Vives Escudero va reunir una de les millors col·leccions d’objectes arqueològics i es va dedicar de manera incasable a la investigació en els àmbits de l’arqueologia i la numismàtica. Després de la seva mort, la seva vídua va cedir al Museu de Menorca part de la seva col·lecció, que contenia, entre d’altres, molts objectes procedents de Menorca, bé fruit de les seves excavacions arqueològiques a l’illa, bé gràcies a donacions o compres. En aquests col·lecció hi havia també objectes de procedència molt diversa, assíria, egípcia, grega, ceràmica xinesa, cartografia, monedes islàmiques... Peces que ens donen una visió de les inquietuds del nostre protagonista.

‘Baltasar Porcel: Mallorca, Barcelona, el món’ / Exposició

CaixaFòrum (plaça Weyler, 3. Palma) / Fins al 8 de gener de 2017
Baltasar Porcel

Un recorregut per l’obra d’un dels escriptors mallorquins més universals: Baltasar Porcel (Andratx, 1937 - Barcelona, 2009). En aquesta exposició es presenta una visió contemporània dels grans temes de la literatura i el periodisme en una exposició de gran impacte visual: el lligam amb la terra, la pirateria i el contraban, l’emigració mallorquina a Cuba, la lluita pel poder, les entrevistes amb grans figures del segle XX i molt més. Horari: de dilluns a dissabte de 10 a 20 h, i diumenge i festius d’11 a 14 h.

Col·lecció Yera / Exposició

MACE (R. Narcís Puget, s/n. Dalt Vila. Eivissa) / Fins al 9 d’abril de 2017
Col·lecció Yera

La col·lecció Yera, iniciada per Mariano Yera el 1999 i dirigida per la seva filla Natalia, està centrada en la pintura espanyola contemporània de la segona meitat del segle XX. Recorre un poc més de mig segle de la història pictòrica espanyola a través d’unes cent cinquanta obres de seixanta artistes. Aquesta col·lecció és una feliç trobada entre el món de l’empresa i l’art, una necessària col·laboració que assegura la supervivènca de la creació i contribueix a fomentar el coneixement i gaudir de nous llenguatges artístics.

stats