Cultura 31/07/2019

Un projecte de museu d’arquitectura alternatiu

Els estudiants del taller dels RCR ideen una xarxa de rutes pel patrimoni

A.r.t.
3 min
Al taller dels RCR imaginen un museu d’arquitectura alternatiu

Mentre el projecte del Museu d’Arquitectura i Urbanisme de Catalunya segueix al calaix, dos grups d’arquitectura i paisatge del taller del despatx RCR han trobat una alternativa: estendre’l a tot el territori. Als arquitectes que coordinen els dos grups, Jaime Ferrer i Joan Puigcorbé, només els calen una ruta i un viatge per posar en valor el patrimoni arquitectònic, des de les ruïnes d’Empúries fins a l’arquitectura contemporània, i tenir una experiència profunda del paisatge. “Amb plànols i maquetes no tens una visió completa de l’arquitectura, cal viure-la”, diu Jaime Ferrer, per a qui un camí i aproximar-se a un edifici també són arquitectura.

El grup de Jaime Ferrer treballa les masies de la Garrotxa en la sala específica d’Olot d’aquest altre museu d’arquitectura i urbanisme de Catalunya. Totes les altres rutes que es puguin crear comparteixen dos trets: una aplicació amb la informació del projecte i tenir com a punt de partida una de les seus territorials del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. “En aquest cas el Col·legi no donaria servei només als arquitectes sinó a tota la societat, per donar a conèixer la importància de l’arquitectura”, diu Ferrer. En el cas de les masies, aquest equip proposa una intervenció mínima en el paisatge: una successió de roures, la fusta dels quals es troba en les bigues de les masies, prou característica per assenyalar que n’hi ha d’una de les masies pròximes. El seu projecte, que es podria desenvolupar de maneres infinites, també inclouria la gestió per poder visitar l’interior d’algunes de les masies, com la del pintor Joaquim Vayreda, on encara hi ha el seu taller.

Els dos projectes parteixen del fet de trencar les barreres d’un museu com un espai tancat, i també recorden que no n’hi ha prou amb mirar un edifici o moure-s’hi al voltant com si fos una escultura. “Les masies estan molt vinculades amb el territori pel seu vincle amb el món agrícola, i també pel seu caràcter cultural”, explica Jaime Ferrer.

El projecte en què treballen Joan Puigcorbé i el seu grup seria com una activitat de la programació del futur museu i es concentra en tres grans creadors catalans de diverses disciplines: els mateixos RCR, Salvador Dalí i Ferran Adrià i El Bulli, juntament amb els paisatge als quals estan vinculats: Olot, el Cap de Creus i la cala Montjoi. Segons Puigcorbé tots aquests creadors comparteixen el fet d’haver assolit un reconeixement universal treballant en els àmbits més locals i que les seves produccions tenen un vincle profund amb el seu entorn. “Ens plantegem com descobrir el paisatge a través de tots ells i si podem establir estratègies per descobrir les seves obres i els paisatges alhora”, explica Joan Puigcorbé, que resumeix aquest procés de reflexió en la idea d’“un viatge”, i també posa en relleu el vessant emotiu que vol donar a l’experiència que estan desenvolupant. “Es tractaria de fer una immersió en el paisatge sempre partint de les emocions i que fos inspiradora, com ho és una visita a un museu”, conclou Joan Puigcorbé. Al marge dels dos grups que treballen en La Vila, el paisatge de la Garrotxa i el nucli urbà d’Olot estan presents en els dos altres grups d’arquitectura: treballen en la construcció d’una seu única del parc natural de la Garrotxa en un espai contigu al Parc Nou d’Olot, mancat d’identitat. L’objectiu del grup de l’arquitecte Narcís Font és camuflar al màxim l’edifici entre els arbres i aprofitar les clarianes per construir-lo.

stats