REVETLA

La programació de Sant Sebastià, vista pel sector musical

Vuit places de Palma s’inclouen en el programa oficial del patró de la ciutat, distribuïdes per estils

La revetla de Sant Sebastià és un tema controvertit entre el sector musical de Palma. Mai plou a gust de tothom i promotors, agents, músics i crítics vessen les seves queixes i comentaris, sovint en contra, sobre la programació de concerts que, des de fa anys, serveix per celebrar la vigília del patró de Ciutat. Alguns voldrien innovació, d’altres risc però n’hi ha, també, que accepten la proposta a favor de la festa popular.

És el cas, per exemple, de la promotora de Fonart, Ana Espina, responsable d’haver portat a l’illa músics de la categoria de Patti Smith, Lou Reed i Echo and the Bunnymen, precisament en una revetla de Sant Sebastià. Espina reclama la música com a excusa per sortir al carrer i pensa que és un error “plantejar-se una festa popular com un festival, amb grans escenaris i produccions cares”; troba més encertat diversificar al màxim. “Per mi, festival de música i festa no són conceptes sinònims, i la revetla ha de ser una festa”, diu. “Sigui com sigui el cartell, l’ambient sempre és bo”, afegeix.

El promotor de Pecan Pie, Joan Andreu Joan, impulsor del festival Summer Pie oi del cicle recent Brexit Blues, confessa que té “una impressió general de Back to the future enguany: Kiko Veneno, Celtas Cortos... i Juan Campos, el retorno ”. I afegeix que fa molts d’anys que els “caps de cartell” de Sant Sebastià “no tenen interès per mi. Molt enrere queden els temps en què Echo & The Bunnymen, Cracker i altres de primer nivell internacional actuaven a la revetla”, diu.

Per la seva banda, Peter Terrassa, responsable de la promotora Runaway i artífex de la Fira del Disc de Palma, opina, pel que fa a les bandes vingudes de fora de l’illa, que “cap m’estira gaire. O els he vist deu vegades o simplement no és el que m’agrada”, confessa.

Suport a l’escena local

Un punt de concordança entre tots els agents consultats és el de donar suport a les bandes locals. El responsable del Youthing, Federico Quetglas, recomana “prestar atenció a les bandes locals, que sovint hem vist en escenaris més íntims i que per una nit tenen l’oportunitat de mostrar el seu múscul damunt un escenari d’aquestes dimensions”.

Fede recomana “grups consolidats i ben diferents entre ells, com ara Black Cats, Phussyon i La Glissando Big Band, o bandes que trepitgen fort com Go Cactus, Ombra i Trigga”. Per part seva, el periodista musical Yayo Álvarez es decanta per Ombra, el quartet liderat per Mireia Flores. És una de les bandes que actuarà a la plaça Rei Joan Carles I, de la qual Álvarez destaca tota la vetlada “per afinitat musical”, precisa.

Els joves Go Cactus són un dels grups que auguren un públic entregat i nombrós, si ho hem de jutjar per les opinions dels experts, ja que són molts els que els destaquen com una de les opcions musicals a gaudir. És el cas de Caterina Mas, coneguda rere els plats com a DJ Kate Donovan, que opina que el trio és “una de les bandes amb més projecció de l’illa”. Els defineix com a “ràpids, joves i elèctrics, perquè tenen un punch en directe que et fa entrar en calor”. Ana Espina en diu que “són una de les seves bandes locals preferides”, mentre que Joan Andreu també els destaca juntament amb Ombra. Peter Terrassa es decantarà pel rockabilly del trio de Felanitx Black Cats, el darrer disc dels quals, Lost Boys, ha editat, i afirma que són una banda “que és un espectacle en directe”.

Propostes alternatives

Com cada any, les propostes alternatives al programa oficial se succeeixen en espais públics i locals privats. Joan Andreu esmenta el concert que la banda de garatge Come Animal! oferirà al migdia a la botiga de discos Maisvinilo. Federico Quetglas, recomana l’actuació de La Gran Orquesta Republicana Sound System fora de la nova Viniloteca, com també la festa programada a la plaça Nova Ferreria, on actuaran nou bandes de punk-rock, garatge i hardcore, entre les quals sobresurt el punk d’Orden Mundial.

La Feixina

21.00: Emea

22.05: Animic

23.20: Roñatron

01.05: Philantropic

Plaça Espanya

21.10: Bruno Sotos

22.25: Celtas Cortos

00.20: Xriz

01.35: DJ Juan Campos

Plaça Joan Carles I

20.30: Go Cactus

21.15: Ombra

22.30: Mishima

00.15: Niños Mutantes

Plaça de l’Olivar

21.00: Hi Hats Swing & Lindy Hop

22.45: Glissando Big Band

00.30: Black Cats

Plaça Major

20.30: Calabruix

21.45: Galivança

23.00: L’Equilibriste

00.45: Elkin Robinson

Plaça de Cort

20.45: One Pac & Fellows

22.00: Julia Colom Quartet

23.15: Mase Jara Quintet

00.30: Nayla Y. & The Funkers

Pl. Jacint Verdaguer

20.55: Trigga

22.00: Brisa Fenoy

23.25: Babi Blackbull

00.40: Phussyon & Alona Vinç

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF