GASTRONOMIA

El producte local es dignifica de la mar al camp i, després, a taula

El Govern ha volgut destacar la importància de les empreses productores balears

El conseller Iago Negueruela ha visitat les empreses Flor de Sal, al terme municipal de Campos, i Formatges Grimalt, als Llombards, Santanyí, acompanyat pels directors generals de Política Industrial, Manel Porras, i de Comerç i Empresa, Pilar Sansó, per conèixer de primera mà els processos de fabricació d'aquestes empreses mallorquines.

La primera visita s'ha fet a les instal·lacions de Flor de Sal, en què els responsables de l'empresa han explicat el procés de salinització i de conservació i tractament de la sal.

Aquesta empresa conserva el caràcter familiar i produeix una àmplia varietat de productes. A mitjan segle XX, les salines del Trenc suposaven un focus d'intensa activitat productiva i comercial per als saliners de la zona. Des de llavors, s'ha continuat mantenint l'extracció de sal marina de les basses per on flueixen les aigües de la platja, que en època estival reposen sota el sol. Així es formen els preuats cristalls de flor de sal. L'empresa ha estat guardonada amb diferents premis i reconeixements per la qualitat del seu producte, que té una especial importància en el sector gastronòmic de les Illes Balears.

La segona visita ha estat a Formatges Grimalt, als Llombards. Els responsables de l'empresa han rebut la comitiva i l'han acompanyada a conèixer el procés de fabricació del formatge des de la mamella fins al procés de curació i tast. Es tracta d'un formatge elaborat amb producte balear i que pràcticament es concentra en el 95% en el mercat autonòmic, per exemple, en hostaleria i restauració.

L'assignatura pendent de la curació de les peces passa per intentar evocar el formatge pagès habitual, possiblement medieval o romà, tan celebrat. Aquests formatges (i els extingits) eren un dinar popular de proximitat i resistència.

Negueruela ha volgut destacar la importància de les empreses productores de les Illes Balears i ha volgut recordar que des de la Conselleria s'han creat línies d'ajuda a la modernització industrial i la internacionalització, que generen una gran inversió i contribueixen a la dinamització de l'economia.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF