Lambán, a Sixena: "Estimem Catalunya, però aquest esperit no ens pot portar a no reclamar el que ens pertany"

El president de l'Aragó es desplaça al monestir per veure les obres que van ser traslladades ahir des del Museu de Lleida, al qual acusa de "negligència". L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, es mostra optimista que guanyaran el litigi i que les peces rebudes ahir no tornaran al Museu de Lleida

IMMA GONZÁLEZ/ANTONI RIBAS

El president de l'Aragó, Javier Lambán, s'ha desplaçat aquest matí al monestir de Sixena per conèixer les obres que hi van arribar ahir des del Museu de Lleida, i s'ha mostrat molt dur amb la institució: "Ens indigna que es dubti de la capacitat per conservar el patrimoni del govern de l’Aragó. No podem acceptar lliçons per part de Catalunya, i menys després de veure com han tornat les obres. Exigirem responsabilitats per aquesta negligència", ha dit. Tot i així, no volia ser crític: "Avui és dia de celebració i d’eludir qualsevol manifestació crítica".

Lambán ha estat acompanyat de la consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, i de la vicepresidenta primera de la Diputació Provincial d'Osca, Elisa Sancho. També hi han estat convidats tots els líders polítics aragonesos. "En resposta a aquells que diuen que això ha passat per culpa del 155, els dic que el 155 no hi ha tingut res a veure, això és mentida. Nosaltres estem al costat de la llei", diu el president. "Nosaltres estimem Catalunya, però aquest esperit no ens pot portar a no reclamar el que ens pertany", ha afirmat.

A més, el president ha posat en dubte l'adquisició de les peces per part de Catalunya i la tasca del Museu de Lleida: "No sabem quant se'n va pagar, ni com es va fer. No hi ha res ferm pel que fa a això. Primer exigirem nosaltres responsabilitats, i demanarem les indemnitzacions pertinents per l’estat en el qual han estat tornades". Pel que fa als horaris més amplis de les visites al monestir, encara és un tema pendent: "Acabem de recuperar el que mai hauria d’haver sortit d’aquí. Ara ens toca actualitzar qüestions pendents, com per exemple que les visites es puguin fer de manera més regular".

Així mateix, Lambán considera que l'operació de trasllat va ser un èxit: "Ha sigut un èxit rotund, i aquest èxit és imputable a tots: al govern de l’Aragó, a l’Ajuntament de Sixena, als tècnics i als cossos de seguretat de l’Estat, que han fet possible que el nostre somni es fes realitat". "El govern de l'Aragó només ha fet possible el compliment de la sentència. Donades les circumstàncies no ha quedat més remei que actuar com s’ha fet", ha dit també.

Els líders polítics aragonesos han pogut contemplar algunes de les peces arribades des de Lleida, com diversos fragments del retaule barroc d'alabastre de Gabriel Joly i una de les tres caixes sepulcrals del segle XV. Les que eren al magatzem del museu pendents de ser restaurades -un fet habitual als museus- no s'exposaran fins que no ho siguin.

La conservadora Laura Asín ha valorat l'estat de conservació de les peces: "Les obres que estaven exposades es troben en un estat acceptable. Les que no, s’hauran d’estudiar. El procés pot tardar 15 dies o un mes, encara no ho sabem".

Abans de començar l'acte, l'alcalde de Sixena, Ildefonso Salillas, afirmava que creu que guanyaran el litigi i que les peces no tornaran al Museu de Lleida: "Si les obres han de tornar a Lleida no passa res, aquestes obres han viatjat molt des de la Guerra Civil i en condicions pitjors. De totes maneres, crec que el recurs té poques probabilitats de prosperar", afirma. "El que va passar ahir no hauria passat si la sentència s’hagués dut a terme el 25 de juny de l’any passat o el 31 de juliol d’aquest. Quan la Generalitat les va entregar voluntàriament, les obres van ser embalades i transportades per la mateixa empresa que hi va anar ahir i no va passar res".

EDICIÓ PAPER 09/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF