Cultura 18/10/2012

Els premis Octubre recuperen la seva Nit Literària

L'editorial 3i4 ha decidit recuperar aquesta festa per tractar-se d'una "important" trobada entre el món literari, polític, econòmic i social d'arreu dels Països Catalans

Salvador Almenar
2 min
L'editora d'Edicions 3i4, Laia Climent

ValènciaEls premis Octubre tornaran aquest any a celebrar la seva tradicional Nit Literària després d'un any en què la situació econòmica va impossibilitar la seva organització. Així doncs, el proper 27 d'octubre se celebrarà la tradicional gala de lliurament dels guardons d'aquesta important cita literària per a la cultura catalana organitzada per l'editorial 3i4 i Acció Cultural del País Valencià.

Durant el sopar, que congregarà al voltant de 200 persones, es lliuraran els premis de narrativa (premi Andròmina), d'assaig (premi Joan Fuster) i de poesia (premi Vicent Andrés Estellés), als quals han optat enguany un total de 117 obres. El guanyador d'entre els 51 textos presentats a l'Andròmina rebrà un premi de 10.000 euros, el guardonat en la categoria d'assaig –al qual opten 21 treballs– rebrà 6.000 euros i el premiat en la categoria de poesia –triat entre 45 obres– serà guardonat amb 3.000 euros. Com a principal novetat, aquest any les universitats públiques valencianes aportaran al voltant del 80% de les assignacions econòmiques.

Com ha explicat la nova responsable d'Edicions 3i4, Laia Climent –filla de l'editor Eliseu Climent–, durant la nit es lliuraran els guardons als guanyadors d'aquesta edició en les diferents categories i hi haurà un espectacle literari i musical a càrrec de Vicent Torrent (Al Tall), el cantautor Pau Alabajos, Begonya Pozo, Jordi Llavina, Miquel de Palol i El Tudell i, en finalitzar, se celebrarà un concert de Pep Gimeno 'Botifarra'. Climent ha explicat també que durant l'acte es retrà homenatge als guardonats el 2011 atès que l'any passat no "van tenir el seu reconeixement".

La nova responsable de l'editorial ha assenyalat que la recuperació de la Nit Literària ha sigut una de les seves prioritats des que fa uns mesos va assumir la direcció de l'empresa perquè es tracta d'una important trobada entre el món literari, polític, econòmic i social d'arreu dels Països Catalans. Climent ha afegit que totes les persones que han passat per la cita literària "han contribuït a construir una cultura catalana més forta i més digna" en una trobada que ha definit com "un encontre proactiu en defensa del pensament crític de la cultura catalana".

El coordinador de les activitats que acompanyaran aquesta nova entrega dels premis Octubre, Emili Payà, ha explicat que aquesta 41a edició estarà dedicada a l'assagista valencià Joan Fuster en commemoració del 50è aniversari de la publicació de 'Nosaltres, els valencians'. Escriptors, poetes i historiadors participaran en diverses xerrades que analitzaran la figura de Fuster des d'una perspectiva històrica, poètica i literària. Aquests col·loquis se celebraran a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània els dies 24 i 25 d'octubre i 6 de novembre.

stats