MÚSICA
Cultura 15/03/2013

Un premi per al talent "musical i escènic" d'una jove soprano

Xavier Cervantes
2 min

BarcelonaAbans l'home del sac s'enduia els nens que no feien cas als pares. Eren altres temps. Ara l'home del sac ha canviat d'objectiu i es dedica a allunyar els adolescents de la música clàssica. Davant d'aquest fantasma que recorre auditoris i teatres d'òpera arreu del món hi ha iniciatives com el Premi Fundació Príncep de Girona Arts i Lletres, un dels cinc guardons que concedeix cada any la fundació de la qual Felip de Borbó és president d'honor i Artur Mas vicepresident també d'honor.

"Volem acostar l'audiència jove a la música clàssica. Aquest és el repte", va dir ahir al Liceu Oriol Aguilar, director del Festival de Peralada, que va compartir amb la fundació l'organització d'un acte que va començar a les set del vespre al Saló dels Miralls amb la proclamació de la guanyadora del premi Arts i Lletres. El jurat, format per l'agent literària Carme Balcells, el físic Jorge Wagensberg i el guanyador del premi el 2011, Borja Bagunyà -i amb Lluís Claret, Ángel Corella i Pepa Fernández com a experts externs-, va determinar que el guardó havia de ser per a la soprano María Auxiliadora Toledano. Balcells va ser l'encarregada de llegir les raons del premi: "Perquè és una artista singular, amb capacitat per entrar en la història de la lírica, pel seu talent musical i escènic".

Toledano, nascuda a Còrdova el 1978, va confessar que no s'esperava el premi i va agrair "el reconeixement a la feina" que ha fet d'ençà que va començar. Atabalada per la contundència de les paraules de Balcells, la soprano cordovesa, que va debutar fa cinc anys al Palau de la Música amb Doña Francisquita , va dir que encara era "molt jove per entrar en la història de la lírica". Toledano ha fet cursos de postgrau a l'Escola Superior de Música de Catalunya i d'interpretació i lied amb Teresa Berganza, Enedina Lloris i Wolfram Rieger. En la pròxima temporada del Gran Teatre del Liceu participarà en l'òpera Sor Angèlica , de Puccini, amb direcció escènica de Lluís Pasqual.

Clàssica per als joves d'avui

L'acte va continuar després al Foyer del Liceu amb el concert Clàssica per a joves d'avui . Encara no eren les vuit quan els fotògrafs van començar a disparar mentre entraven Felip de Borbó i Letizia Ortiz, prínceps d'Astúries i de Girona. Ben bé la meitat del públic que omplia el Foyer es va aixecar del seient. En aquests casos, és difícil saber qui es posa dret per respecte a l'autoritat simbòlica i qui per curiositat. Això sí, el públic es va guardar els aplaudiments per premiar l'actuació de la violinista Letícia Moreno i la pianista Alba Moreno, que van interpretar peces de Bach, Debussy i Franck. Mentrestant, l'home del sac continuava la seva feina pels carrers d'arreu del món.

stats