Cultura 27/04/2022

És possible fer una obra de teatre amb una petjada ecològica neutra?

El teatre Principal de Palma estrena 'Guia de supervivència per al desgel', una producció d'El Somni Produccions i Corcada Teatre

2 min
Imatge promocional de la peça 'Guia de supervivència per al desgel'.

PalmaDes del seu exitós Cabaret intimíssim, els de Corcada Teatre no s'havien tornat a ajuntar. Això va canviar a final del 2019, quan van reunir-se per engrescar-se junts amb un altre projecte. Aquella trobada fou l'embrió de la peça Guia de supervivència per al desgel, un muntatge que parla de l'emergència climàtica i que s'estrena dijous, 28 d'abril, al teatre Principal de Palma. Hi haurà també una funció divendres i diumenge. Que no s'espanti el públic: no és "ni moralista, ni instructiva", diu el dramaturg Joan Tomàs Martínez, sinó que "planteja més dubtes que no ofereix solucions": "Volíem compartir l'estat d’indefensió, perplexitat i confusió en què ens trobam davant l'emergència climàtica i la voluntat de crear una peça que tingui una petjada ecològica neutra", diu.

La direcció és de Xavier Martínez, i l'obra està interpretada per Clara Ingold, Albert Mèlich, Josep Orfila i Mercè Sancho i produïda per El Somni Produccions. Les contradiccions que suposa voler combatre el canvi climàtic i que les funcions representades es facin sense consumir més recursos dels que són capaços de produir. Per aconseguir-ho s'ha comptat amb la col·laboració d'Innoboreal, una empresa dedicada a reduir la petjada energètica que ha proveït del material necessari per produir energia neta.

Tomàs Martínez ha explicat que el problema de l'emergència climàtica es tracta a partir de la "perspectiva artística, des del punt de vista de la creació". No ha estat una tasca fàcil: "Ens hem topat amb contradiccions, amb obstacles i amb paradoxes a l'hora de voler fer una producció teatral ecològicament sostenible, uns obstacles per als quals no tenim eines, sols interrogants. I això és el que volem plantejar, un debat col·lectiu entorn de l'emergència climàtica, sense dogmatitzar". Per això, Guia de supervivència per al desgel és una obra que transita entre la ficció i la realitat d'una companyia que vol fer un muntatge teatral, ha comentat Tomàs.

Després de la funció del divendres hi haurà un debat sobre sostenibilitat i teatre amb membres de la companyia, Debora Marquès (regidora de Cultura i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sant Lluís), Virginia Seguí (tècnica de Cultura de l'Ajuntament de Sant Lluís), Albert Baenas i Pere Rullan (socis fundadors d'Innoboreal), i el director del teatre Principal de Palma, Josep R. Cerdà. Moderarà Tomàs Martínez.

stats