Publicitat
Publicitat

LA PROPOSTA CULTURAL

Porreres recorda '20 anys sense Guillem d'Efak'

I molta més música, cinema, exposicions i altres activitats. Explicau-nos les vostres propostes a info@arabalears.cat

'20 anys sense Guillem d'Efak'

Auditori Municipal de Porreres (c/ de l'Almoina, 69) / 20 h

 

Amb motiu del 20è aniversari de la mort del cantautor manacorí Guillem d'Efak, el compositor i pianista Joan Martorell li retrà un homenatge acompanyat d'altres artistes com la cantant Marta Elka, Toni Pastor a la guitarra i els rapsodes Agnès Vanrell i Jordi Boixadera. L'espectacle es basarà en el treball discogràfic que Martorell publicà el 2009 inspirat en Guillem d'Efak. Gratuït.

 

'La cuina del mar' / Festival de Pollença

Club de Pollença (pl. Major, 10. Pollença) / 18 h

 

Continua l'aprofundiment en la cultura mexicana en l'edició d'enguany del festival pollencí. En aquesta ocasió s'hi farà una classe magistral sobre 'La cuina del mar'. L'impartiran Roberto Alcocer i Tomás Bermúdez, dos destacats xefs mexicans. Gratuït.

 

'Y yo entonces me llevé un tapón' / Festival de Pollença

Pati de l'Ajuntament de Pollença (c/ del Calvari, 2) / 22 h

 

Dins les activitats incloses en el programa 'Aproximació a la cultura mexicana', es projecta el documental 'Y yo entonces me llevé un tapón' (2012), que revela com es va fer una pel·lícula mítica de l'exili republicà espanyol, 'En el balcón vacío' (1962). Està basada en un relat autobiogràfic escrit per María Luisa Elío durant una estada a Cuba, mentre Jomi García Ascot, el seu marit, va a l'Escuela de Cine de la qual va ser fundador. L'ambient revolucionari de l'Havana desperta en Maria Luisa records de la seva infància a Pamplona i la seva sortida d'Espanya davant l'imminent esclat de la Guerra Civil, primer a França i després a Mèxic. Les dues pel·lícules estaran presentades pel fill del matrimoni, l'editor Diego García Elío. Gratuït.

 

Escriptors en públic / Festival de Pollença

Can Llobera (pl. Vella de Pollença) / A les 13 h fins al 15 d'agost

En el marc del festival i amb Mèxic com a país convidat, s'han organitzat unes trobades amb escriptors mexicans com Hernán Bravo Varela, Emiliano Monge, Mariana Salinas, Juan Villoro i Pablo Raphael de la Madrid. En aquests encontres, es presentaran i signaran els seus llibres. Es duran a terme de l'11 al 15 d'agost. Gratuït.

 

Jaume Compte Nafas Ensemble / Música

Biblioteca Can Torró (c/ Serra, 15. Alcúdia) / 22.30 h

 

El grup format per Enric Pastor (violí i viola), Dmitri Strutxkov (violoncel), Wojtek Sobolewski (contrabaix) i Jaume Compte (guitarra, oud i percussions) fan acostament a la cultura i la música balcàniques a través de 'VODA', el seu darrer treball. Tots els temes han estat escrits i arranjats per Jaume Compte, excepte 'Ederlezi' (peça tradicional balcànica). Entrada lliure, aforament limitat.

 

Alejandro Sanz / Música

Plaça de Toros de Palma (av. de Gaspar Bennàzaar, 32) / 22 h

El cantant madrileny arriba a Mallorca amb la seva gira, 'Tour Sirope', que li serveix per presentar el seu darrer treball. 'Sirope' és el desè àlbum d’estudi del músic, que el defineix com una barreja equilibrada de pop, una mica de rock, funk i aquest toc flamenc amb el qual impregna tota la seva obra. Entrada: a partir de 42 euros.

 

'Un viaje de diez metros' / Cinema a la terrassa

Teatre d'Artà (c/ de la Ciutat, 1) / 21.30 h

 

Nova sessió de cinema a l'aire lliure. Aquest pic es projectarà la comèdia romàntica 'Un viaje de diez metros', dirigida per Lasse Hallström i protagonitzada per Helen Mirre, Om Puri i Charlotte Lebon. La família Kadam, lluny de la seva Índia natal, obre un restaurant en un poble francès al costat d’un altre amb una estrella Michelin regentat per Madame Mallory.

 

'Retro-spective' / Exposició

Centre Melis Cursach / Fins al 28 d’agost

Francesca Rosselló i Laura Hedrosa exposen de manera conjunta a ‘Retro-spective’. Podeu visitar la mostra de 19 h a 21 h i els dimecres també de 10 h a 13. Els dilluns està tancat.

 

'O nada o todo' / Exposició

Casal Son Tugores (c/ de la Clastra de Son Tugores, 2. Alaró) / Fins al 10 d’octubre

Dins el marc de l’ALART, la Nit de l’Art d’Alaró, s’inaugura aquesta exposició de Santiago Ydáñez (Jaén, 1969), un dels artistes andalusos amb major projecció internacional. El seu treball es desenvolupa fonamentalment en l'àmbit de la pintura. És la condició d'ésser humà la que vertebra tot el seu treball. El fet humà i la similitud i diferenciació amb l'animal, formalitzat en rostres, va ser l'inici del seu projecte, tot i que després va donar pas a relacions misticoexistencialistes,
formalitzades a través de paral·lelismes barrocoromàntics. Horari: fins al 16 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 22.00 h; del 17 al 31 d’agost, de dilluns a divendres de 19.00 h a 21.30 h; dissabtes d’11.00 h a 13.00 h; setembre i octubre: de dilluns a divendres de 16 h a 20 h; dissabtes d’11 h a13 h.

 

'Island life: work in progress' / Exposició

Addaya Centre d’Art Contemporani (c/ d’Alexandre Rosselló, 10. Alaró) / Fins al 24 d’octubre

L’artista bilbaí Fernando Villena presenta a Alaró un dels seus darrers treballs, ‘Island life: work in progress’. Aquesta mostra se centra en la llum, les formes orgàniques –tant vegetals com geològiques– i les experiències viscudes a Mallorca, Puerto Rico i Irlanda durant els darrers tres anys.

 

'Du-Al' / Exposició

iGallery (c/ de Colom, 7, 1r. Palma) / Fins al 17 de setembre

 

Carles Valverde i Stefan Annerel són els artífexs de l'exposició d'estiu d'aquesta galeria palmesana. La mostra es titula 'Du-Al'.

 

'After the after' / Exposició

Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (ronda de Narcís Puget, s/n. Dalt Vila, Eivissa) / Fins al 4 d'octubre

L'exposició 'After the after' de Douglas Gordon i Tobias Rehberger –que no és la primera vegada que treballen plegats– considera Eivissa com a lloc icònic de l'hedonisme, la festa i la decadència, i examina el 'després', que recorre a la idea de final d'alguna cosa, quan apareix el moment de buit, de paranoia o de solitud. Les obres de l'exposició inclouen vídeo, pintura i escultura i es mostren tant dins dels límits del museu com als voltants de la ciutat.

 

'On són les dones? La il·lusió' / Exposició

Museu de Menorca (c/ del Doctor Guàrdia, s/n. Maó) / Fins al 30 de setembre

'On són les dones? La il·lusió' és una exposició col·lectiva comissariada per Anna Bagur i Nuria Román, i hi participen 23 artistes que treballen a Menorca. Aquesta mostra pretén fer un cop d’ull a l’actual panorama artístic menorquí i té la dona com a fil conductor. Les obres exhibides dialoguen amb peces del fons del museu per tal de reflexionar sobre el lloc que ocupa la dona en la producció artística, especialment en la duta a terme per homes. Els artistes participants són: Carlos Caprani, Antoni Cladera, Jaume Chavala, Jorge Fernández Alday, Carles Gomila, Alfred Hutchinson, Marc Jesus, Ivan Jordà, Hombre López, Piers Jackson, Ricardo Madirolas, Josep Moncada, Florit Nin, Oscar Nin, Peter Pereti, François Perri, Cristòfol Pons, Matías Quetglas, Tomeu Sánchez, Joan Taltavull, Rafel Vidal, Marcel Villier i Biel Calafat.

Horari: de dimarts a dissabte, de 10 a 14 h i de 18.30 a 21 h. I els diumenges, de 10 a 14.30 h. Preu: entrada lliure.

 

'Edèn' / Exposició

Can Fondo (carrer Serra, 13. Alcúdia) / Fins al 6 de setembre

'Edèn' és el títol de l’exposició que Josep Maria Alaminos. Es tracta d’un conjunt de pintures realitzades a partir de la lectura del 'Fèlix o Llibre de meravelles' de Ramon Llull. Com Fèlix, el protagonista de l’obra, l’artista viatja pels deu apartats del llibre (dedicats a Déu, als àngels, al cel, als elements, a les plantes, als metalls, a les bèsties, a l’home, al paradís i a l’infern) i configura el seu particular univers plàstic. Les obres d’Alaminos, carregades d’un gran contingut simbòlic, giren entorn de les idees de repetició i absència, i són plenes de dualitats i tensions, amb elements transferits i estampats, ordenats i caòtics, estàtics i dinàmics, transitant per l’espai i esdevenint composicions que transmeten, finalment, serenitat i profunditat. L’ésser humà, eix central en les obres de Llull i Alaminos, camina per un món inabastable i es relaciona amb l’univers que l’envolta, amb la natura, amb la terra, amb l’aigua, amb les plantes, amb la resta d’individus, en un viatge a la recerca de la veritat, de la llibertat, de la llum, del paradís.

L'horari de l'exposició és dimarts, dissabte i diumenge, de 10.30 a 13.30 h, i de dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 h.

 

'Força de gravetat' / Exposició

Església del convent de Sant Domingo de Pollença / Fins al 25 de setembre

'Força de gravetat' és una instal·lació de l’artista Astrid Colomar amb la curadoria de Georgina Sas en un projecte carregat d’associacions simbòliques. Un videodocument corprenedor, una escenografia suspesa, una expressió sonora brutal i una pintura que es transforma dia rere dia. De la proposta se n’extreu una delectació visual allunyada de qualsevol pensament racional, es connecta la força creativa de la Terra en una cosmovisió personal i en un joc de vermells visibles a l’ull humà.

L'horari de l'exposició és de dimarts a dissabte d'11 a 13.30 h i de 18 a 22 h i diumenge d'11 a 13.30 h.

 

'El plaer de pintar (II)' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 14 d'agost

El polifacètic Jaume Fuster reprèn la seva sèrie d'aquarel·les a 'El plaer de pintar (II)', que es podrà veure fins al 14 d'agost. A més a més, l'autor mateix serà cada dia a la sala d'exposicions de les 19 h a les 20 h.

 

'Ulls del temps' / Exposició

Museu de Manacor / Fins al 12 de setembre

L'exposició 'Ulls del temps' es tracta d'una col·lecció de fotografies fetes a Mallorca entre el 1956 i el 1970 pels autors nord-americans Tom i Cordelia Weedon (pare i filla). Són instantànies majoritàriament preses a la serra de Tramuntana, especialment a Sóller i Fornalutx. L'exposició ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Arxiu del So i la Imatge del Consell de Mallorca. 'Ulls del temps' estarà oberta al públic fins al 12 de setembre amb la idea de ser un atractiu turístic
en època estiuenca. L'horari serà de dilluns a dissabte de 9.30 a 14 h. Els diumenges i dimarts, tancat.

 

'Coordenades' / Exposició

Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem / Fins al 31 d'agost

El Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem acull l’exposició col·lectiva d’obra gràfica 'Coordenades', en què participen dotze artistes: Toni Salom, Toni Jordi, Aina Cortés Pinya, Lucía Parra, Carmen Bermejo, Julio León, Romina Biglieri, Marga Nicolau, Toni Aguilar, Sol, Eva Murillo i María Julia Bennassar. L’exposició es podrà visitar fins dia 31 d’agost, de dilluns a divendres de 18 a 21 hores.

És el segon pic que un grup d’artistes reunits al taller de Julio León exposa els seus treballs gràfics al Casal de Cultura Can Gelabert de Binissalem. La primera exposició, 'Cobre A2', es va realitzar al 2012. Tres anys després, amb baixes i noves incorporacions, presentam a Can Gelabert el que suposa tot un any de treball de cada un dels artistes presents en aquesta nova exposició, un any d’experimentació, pensament i treball amb diferents procediments i tècniques de gravat. Un any intens, laboriós i complex, però increïblement creatiu. El planeta comú dels participants es troba a Algaida, al taller del Torculari del gravador Julio León, que tutoritza el projecte individual de cada artista participant.

 

'Picasso i Reventós: dos contes (1947)' / Exposició

Museu Fundació Joan March (c/ de Sant Miquel, 11. Palma) / Fins al 17 d'octubre

A través de l'artista Ángel Fernández de Soto (1882-1938), l'escriptor Ramon Raventós conegué Picasso, i tots dos mantingueren una estreta relació. Després de la mort de Raventós, l'any 1923, Picasso, gran admirador del seu estil literari, intentà que la seva obra no fos oblidada. Quan, ja exiliat a París, el malagueny conegué Ferran Canyameres i el seu projecte editorial (editar llibres catalans a França), proposà a Canyameres publicar l'obra del seu amic il·lustrada per ell. D'aquesta idea sorgí la publicació Dos contes. El centaure Picador i El capvespre d’un Faune, el primer llibre il·lustrat per Picasso en una llengua distinta del francès, per al qual, el febrer de 1947, el pintor realitzà quatre gravats amb burí, que són els que es mostren en aquesta exposició. Els gravats es titulen 'El naixement del centaure', 'Els oficis del centaure: picador, cavall de tir, mestre d’escola', 'Faune flautista' i 'Episodis de la vida del faune', i incideixen de manera conjunta en una temàtica recurrent en la trajectòria de Picasso: la mitologia grecoromana i els temes mediterranis.

 

'Michael Najjar. Qui ens donà l'esponja per esborrar tot l'horitzó?' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 30 d'agost

 

Michael Najjar (Landau, 1966) és un creador alemany l'obra del qual se centra en elements crucials de la nostra societat moderna dirigida i controlada pels ordinadors i les tecnologies de la informació. La seva estètica futurista s'interroga sobre les transformacions socials originades per la ciència i la tecnologia i cerca reflexions utòpiques i filosòfiques a través de complexes sèries unides temàticament. Des del 2011, Najjar treballa en les sèries 'espai exterior', centrades en els avenços més innovadors al voltant del viatge i l'exploració espacial. L'exposició que es presenta a l'Aljub mostra diversos capítols i situacions del seu ampli entrenament com a astronauta per a la realització del seu propi vol espacial, que serà la part essencial de les actuals sèries. Es tracta de tres vídeos que integren la mostra són 'Equilibrium' (2013), 'Spacewalk' (2013) i 'Skyfall' (2015), que s'exhibeix ara per primera vegada a Espanya. Mostren respectivament Najjar en la seva formació per al vol espacial, en un vol supersònic en un MiG-29; a les profunditats d'un enorme hidrolaboratori a La Ciutat de les Estrelles de Rússia, i en un salt HALO (High Altitude-Low Opening) des d'una altura de 10.000 metres. Aprofitant l'avinentesa, Michael Najjar mateix farà una introducció al seu treball.

 

'El Greco. La mirada de Rusiñol' / Exposició

CaixaFòrum (pl. Weyler, 3. Palma) / Fins al 12 d’octubre

‘El Greco. La mirada de Rusiñol’ s'emmarca en la commemoració del quart centenari de la mort d'El Greco i ha estat organitzada amb la col·laboració de la Fundació Francisco Godia. L'exposició destaca l'aportació del pintor i escriptor Santiago Rusiñol (1861-1931) en el procés de revaloració d'El Greco que va tenir lloc a finals del segle XIX. La pintura de Domenico Theotokópulos (1541-1614), ‘El Greco’, no encaixava en la visió academicista dominant en l'art fins a finals del segle XIX. A partir del 1860, els impressionistes s'hi van fixar i, després, una generació d'intel·lectuals propers a la Institució Lliure d'Ensenyament va defensar el seu realisme per proclamar-lo precursor de Velázquez i pare de l'escola pictòrica espanyola. Rusiñol va proposar El Greco com un paradigma de modernitat i l'estendard del seu nou credo artístic. Va reivindicar-ne els valors subjectius i espirituals, i també la força expressiva de les seves obres més originals. Va ser l'emblema de la seva visió renovadora, compartida per Zuloaga i per escriptors com Azorín i Baroja.

 

'El ojo de Miró' / Exposició

Museu Es Baluard (pl. de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 6 de setembre

Com a primera fase de la col·laboració amb Jean Marie del Moral, el museu presenta una selecció d'imatges pertanyents al seu projecte amb Joan Punyet, nét de Miró, titulat 'El ojo de Miró'. Es tracta d'un projecte que se centrarà en Son Abrines, l'estudi construït per Josep Lluís Sert a la finca que l'artista català va comprar abans d'instal·lar-se a Mallorca a finals dels anys cinquanta.

 

'Les reduccions jesuïtes del Paraguai' / Exposició

CaixaFòrum Palma (plaça de Weyler, 3. Palma) / Fins al 30 d'agost

Aquesta exposició rememora un dels aspectes més fascinants de l'evangelització de les Amèriques. Amb el nom de reduccions o missions es coneix un conjunt de comunitats indígenes de l'Amèrica espanyola: trenta assentaments creats al segle XVII per missioners jesuïtes a la regió del Río de la Plata, al territori actual de l'Argentina, el Paraguai i el Brasil. Per a la seva exhibició a Palma, la mostra es deté en la història de fra Juníper Serra, un dels mallorquins més universals, continuador de les reduccions i que és de plena actualitat per la seva canonització a Roma pel papa Francesc prevista per al pròxim mes de setembre.

 

'On rompen les ones' / Exposició

Centre Cap Vermell (c/ de l'Agulla, 50. Cala Rajada. Capdepera) / Fins al 18 d'octubre

El pintor i escultor Joan Bennàssar exhibeix el seu darrer treball, 'On rompen les homes', una mostra escultòrica de peces que cerquen la reflexió a partir de la tensió del cos humà amb el seu espai interior, plenes d’energia creativa, de les emocions que emergeixen descarnades en la manera de modelar les matèries primeres: el fang, el ciment, la pedra.

 

'Cor en brases' / Exposició

La Llonja (plaça de la Llonja, 5. Palma) / Fins a l’1 d’octubre

L’artista alemanya Rebecca Horn inaugura la mostra ‘Cor en brases’ a la Llonja, que inclourà un espectacle sonor a càrrec de Hayden Chisholm.

Amb el títol ‘Cor en brases’, l’artista alemanya de més renom internacional, Rebecca Horn, mostra una obra ‘site specific’ que convida a meditar sobre la tranquil·litat, la inspiració i la llum que ofereix Mallorca, un lloc al qual l’artista viatja freqüentment. Es tracta d’un conjunt escultòric dedicat a Ramon Llull, integrat per una obra central, una escultura de llum de 18 metres d’alçària i 16 escultures que l’envolten.

La instal·lació està composta per materials molt diferents: peces electròniques, miralls, acer, llum, figueres de moro i so, a través dels quals es cristal·litza el missatge i la relació entre el temps i l’espai que té l’artista. Les figueres de moro caracteritzen la presència de l’illa balear, i la música de Hayden Chisholm, creada per a la inauguració de l’exposició, reflecteix els moviments de les escultures.

Rebecca Horn també és una gran poeta. El seu poema 'Cor en brases' pren el títol de l’exposició i diu: “En el blau rotatori de l’embut / l’ull espiral obert / carrega la rabosa el seu ardor per dins. / Flames alades s’enduen la negror de la mort”.

 

Casa Llorenç Villalonga. Museu literari / Exposició

Casa Llorenç Villalonga (c/ Bonaire, 25. Binissalem) / Permanent

La Casa Museu Llorenç Villalonga de Binissalem es transforma en la Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari, un centre que us proposa un viatge a través de la vida d’un dels principals novel·listes de la literatura catalana del segle XX i per les seves obres més emblemàtiques, com ara 'Bearn', 'Mort de dama' i 'L’àngel rebel'. El recorregut de l’exposició permanent es realitza amb el complement essencial d’una APP d’autoguiatge que permet al visitant, mitjançant la tecnologia més puntera, endinsar-se en la vida i obra de l’autor, a més de realitzar un viatge a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Horari: de dilluns a divendres, de 10 h a 14 h; dimarts i dissabte, de 16 h a 20 h. Entrada gratuïta.

 

'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo' / Exposició

Es Baluard (plaça de la Porta de Santa Catalina, 10. Palma) / Fins al 20 de setembre

Aquest divendres a les 19.15 h s'inaugura l'exposició 'Implosió (cel·lular). Carte Blanche a Agustín Fernández Mallo'. 'Implosió (cel·lular)' es planteja com a resposta de l’escriptor Agustín Fernández Mallo a una Carte blanche sobre la col·lecció permanent d’Es Baluard: un recorregut a través de l’obra ja existent reordenant-ne certs elements claus en una lectura diacrònica i inoculant-ne d’altres. L’espectador d''Implosió (cel·lular)' entrarà a l’exposició i immediatament veurà que en un fotograma perdut d’una pel·lícula de cinema mut de principis del segle XX, 'El secreto de la Pedriza', apareix, precisament el lloc on ara com a visitant es troba: Es Baluard. Aquella pel·lícula, inesperadament, li servirà de guia i relectura de les obres d’art del segle XX i el que duim del segle XXI que conté aquest centre.

 

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 16/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF