Cultura 06/10/2021

Un pont amb Madrid i un congrés d'espectadors: els projectes de Focus més enllà dels escenaris

Neix Àfora, una nova iniciativa que vol reflexionar sobre el teatre del present i del futur

N.J.
2 min
El president de Focus amb les autoritats a la presentació d'Àfora

BarcelonaEl Grup Focus, la productora teatral que gestiona el Romea, el Goya, el Condal i La Villarroel, traspassa els escenaris amb un nou projecte anomenat Àfora, que capitaneja el seu president, Daniel Martínez. Aquesta iniciativa englobarà un segell editorial, una productora audiovisual, l'organització de debats i exposicions. Àfora serà "un hub de pensament, un lloc on detectar, mostrar i compartir sense prejudicis la saviesa del científic, l'artista, el polític, l'artesà i el ciutadà".

A efectes pràctics, Àfora inclou la Fundació Romea, que des de fa uns anys fa dialogar l'art contemporani amb les arts escèniques mitjançant trobades entre creadors obertes al públic, ara sota la direcció de Fèlix Riera. També incorporarà un nou segell editorial (Àfora Edicions) sota el qual es publicaran textos teatrals i reflexions al voltant de les arts escèniques. Els primers seran un llibre de Màrius Serra amb argot i aforismes teatrals i un altre l'adaptació d'Helena Tornero d'El paradís perdut de John Milton il·lustrat per Paula Bonet. Amb motiu de l'estrena d'El paraíso perdido d'Andrés Lima, Helena Tornero i Pablo Auladell conversaran al voltant de l'obra el 25 d'octubre al Teatre Romea. Es farà tot un cicle de xerrades al voltant de les obres de teatre exhibides. També es vol fer un programa cultural presentat per Olga Viza.

"Ha arribat el moment de les persones, del pensament, de les idees. Pensar ens situa en un escenari de transformació que necessita un bon i ampli repartiment coral", diu el president del Grup Focus, Daniel Martínez. Àfora vol "incidir en la vida artística, cultural i social" i convertir-se en "una plataforma per amplificar la importància del teatre i de la cultura, per restablir les connexions entre la societat i el pensament".

Àfora també incorporarà una pàgina web professional, anomenada Platea 618, que vol ser un pont entre la cartellera de Barcelona i la de Madrid. Platea 618 s'adreça a institucions, professionals del sector i mitjans de comunicació i vol ser un "canal d'informació permanent" entre les dues ciutats.

El públic teatral tindrà un espai protagonista a Àfora amb el Primer Congrés Internacional d'Espectadors de Teatre, que se celebrarà a Barcelona del 26 al 28 de maig. Comissariada per Pepe Zapata, aquesta iniciativa vol reunir espectadors d'àmbits i interessos molt diversos per reflexionar sobre el seu rol en l'escena actual i plantejar el futur de les arts escèniques. Durant el congrés es debatrà sobre la virtualitat i la presencialitat, la connexió amb els intèrprets a l'escenari i la recepció dels muntatges. Hi participaran una cinquantena d’espectadors procedents de 25 països dels cinc continents.

El projecte neix després d'una pandèmia que ha posat contra les cordes el sector de les arts en viu, justament quan l'empresa celebra els 35 anys d'història. Aquest dimarts han celebrat l'anunci de la iniciativa, al Teatre Romea, personalitats polítiques i socials, des del president Aragonès a l'alcaldessa Ada Colau, passant per consellers, regidors i cares conegudes del sector.

stats