LITERATURA

El poeta polonès Adam Zagajewski inicia el programa Habitació 2016

L’hotel rural Son Jaumell recupera la tradició de l’escriptor viatger allotjat, en una iniciativa de residència durant un mes i una programació de recitals, taules rodones i trobades amb el convidat

Va arribar a Mallorca tot just fa dos dies, convidat per l’hotel rural Predi Son Jaumell de Capdepera, on estarà allotjat durant un mes. Aquest dimarts, el poeta polonès Adam Zagajewski (Lwów, actualment Ucraïna, 1945) s’asseia davant la premsa per admetre, no sense ironia: “Els poetes no feim feina als millors hotels d’Europa. Ara estic convidat a Son Jaumell, que és un petit hotel amb unes condicions extraordinàries, una illa de felicitat per a la meva dona i per a mi. M’he posat un pla de treball: escriure als matins i fer de turista els horabaixes. Resulta fascinant saber si em funcionarà”.

Assegut entre els coordinadors del programa Habitació 2016, Georgina Sas, Sebastià Perelló i Biel Mesquida, a més de la vicerectora de Projecció Cultural de la UIB, Joana Maria Seguí, Adam Zagajewski escoltava el que els altres participants deien de la iniciativa tot just estrenada. Habitació 2016, segons explicà Georgina Sas, “vol lligar l’hostaleria al concepte tradicional de l’hospitalitat i ho vol fer a través de la cultura, convidant anualment un escriptor o un artista a residir a Son Jaumell. La cultura és essencial per trencar aquesta imatge d’una Mallorca que no volem. En aquest sentit, veim com hi ha hotelers que s’hi impliquen i afavoreixen aquest debat des de la cultura. El que ens agradaria és que el programa Habitació 2016 anàs creixent i aquesta experiència servís de referent per a altres empreses”.

Turisme i cultura

Habitació 2016 no només convida el poeta Adam Zagajewski a residir durant un mes a Son Jaumell, sinó que ha preparat un programa d’activitats al voltant de l’estada del convidat i del tema de les relacions entre el turisme i la cultura, un programa en el qual també s’han implicat la UIB, el PEN català, l’Estudi General Lul·lià i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), on farà un recital dilluns que ve, dia 12 de setembre. A Mallorca, hi haurà encontres, recitals i taules rodones.

“Es tracta de revisar les relacions entre el turisme i la cultura, més enllà de l’estigmatització que s’ha fet del turisme de 50 anys ençà. Volem que Habitació 2016 sigui un espai que promogui la conversa sobre la imatgeria turística. El turisme genera sociabilitat. Cal repensar què és el turisme, com veim els turistes i com ens veuen i rellegir els mites literaris lligats a l’hostaleria. Els lligams entre l’hotel i l’escriptura semblen prou poderosos, fins i tot si només consideram el fet d’allotjar alguns escriptors que han mitificat aquest espai d’acollida”, afirmà Sebastià Perelló, un escriptor que ha treballat el tema i que és un dels impulsors d’aquest projecte.

Un poeta polonès del món sencer

Per la seva banda, Biel Mesquida presentava Adam Zagajewski, “el meu Adam Zagajewski, un poeta que no és d’on va néixer, ni tampoc d’on va viure amb els seus pares. Tampoc no diria que és de Cracòvia, on ara viu. És un poeta polonès del món sencer”, segons afirmava abans de confessar que el va conèixer fa una dècada a la casa que té el pintor Miquel Barceló a Farrutx. De fet, el mateix Zagajewski s’encarregava després de confirmar que “Barceló és el primer artista mallorquí que vaig conèixer. Ell havia conegut la meva obra a través de la traducció al francès. Em va convidar a Mallorca, així que Barceló és a l’inici de la gran simpatia que sent per aquesta illa”.  

De l’estada de Zagajewski a Mallorca i de les activitats que es faran en les properes setmanes, a més dels possibles poemes que escrigui a l’illa, l’any que ve l’hotel Son Jaumell en farà una publicació. Així mateix, Biel Mesquida confirmà que el poeta polonès s’ha compromès a participar en el proper Festival de Poesia de la Mediterrània, el mes de maig de 2017.

L’ ARA Balears publicarà aquest cap de setmana una extensa entrevista amb Adam Zagajewski.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF