Cultura 25/06/2011

"La poesia és extremadament revolucionària"

Gest Virgilio Sieni (Florència, 1958) és un dels coreògrafs italians de més prestigi. Treballa el cos i l'estructura de la dansa, i té un projecte de recerca de l'art del gest mediterrani

L.s.
2 min
Virgilio Sieni ballarà Solo Goldberg Improvisation i dirigirà una obra itinerant per Barcelona.

Barcelona.El ballarí i coreògraf Virgilio Sieni torna a Barcelona amb una obra personal que fa anys que interpreta i fa mutar, Solo Goldberg Improvisation (al Teatre Lliure de Gràcia, demà), i un nou capítol del projecte de l'art del gest mediterrani que ha titulat Sis descendiments de la creu al voltant de la Rambla , un itinerari per diferents espais on fa ballar col·lectius no professionals (els dies 1, 2 i 3 de juliol).

Com es veu Barcelona amb els ulls d'un estranger?

Té una llum molt especial. La ciutat té recorreguts molt variats, hi ha llocs més oberts i llocs com la Rambla, on el turisme és un ingredient important. Em vull endinsar en l'arquitectura i els gustos d'alguns carrers, però no de la Rambla, que no crec que sigui Barcelona.

En això s'assembla a Florència.

No, a Florència no hi ha mar i el centre és molt petit, és una ciutat romana on el turisme s'ha quedat només al cardo i el decumanus , i la resta és buida. Barcelona és una ciutat on encara hi ha un poble; Florència és Disneyland, i és terrible per a una ciutat perquè perd la seva funció.

A la plaça Catalunya hi ha els indignats . Vostè ha treballat sobre qüestions polítiques?

Treballo exclusivament sobre qüestions poètiques. La poesia és extremadament revolucionària. La dansa i el teatre per a mi són com els misteris eleusinis de la Grècia clàssica, mantenen un secret, i això fa por a l'estat, no ho accepta.

Per on i amb qui farà els Sis descendiments al voltant de la Rambla ?

A La Virreina hi haurà quatre dones que tenen feines fora del que és habitual, al Palau Moja hi haurà tres immigrants africans amb tabús respecte al seu cos; al Museu d'Història hi haurà cinc nenes de 14 anys per veure'n la mal·leabilitat i com els influeixen els mèdia ; al Picasso hi haurà una parella fent una escena molt Romeu i Julieta ; a La Seca treballo amb quatre invidents, dos gossos i un home, i al Convent de Sant Agustí hi haurà dues dones velles.

Amb la recerca de l'art del gest mediterrani, ha trobat què ens uneix?

No, però tothom davant d'un lleó fuig! Ens uneix el desig per descobrir el cos. La dansa es porta dins encara que no hagis ballat mai.

stats