Cultura 30/06/2013

De plebeus a nobles, passa a passa

1 min

"Monarquia no, gracias". Una caricatura del rei adornada amb aquest lema presideix l'entrada al camerino de l'actor Toni Albà al teatre Victòria. És un dels presents diversos que els espectadors han anat deixant a la companyia al llarg d'aquests mesos. La immensa majoria, d'agraïment. Però no hi ha faltat tampoc algun comentari crític i fins i tot alguna reacció irada, que la companyia guarda en l'anecdotari de l'espectacle.

Assagut davant del mirall, amb un pinzell i un pot de maquillatge a la mà, Albà passa entre mitja hora i tres quarts cada dia caracteritzant-se per al paper. "Abans trigava el doble, ara ho he simplificat". Tant ell com la resta de companys es maquillen personalment. Enganxada a la paret, tots tenen una pauta esquemàtica del rostre del personatge que interpreten. Són les instruccions preparades per l'equip de maquilladors professionals que els va ensenyar els criteris per donar unitat a les caracteritzacions.

"Ja ni les mirem, ens les sabem de memòria". Ho diu David Serrano, l'Urdangarin de mel i sucre de la representació. És ben entretingut veure com van accentuant una arruga del front per aquí, remarcant les ulleres, destacant els pòmuls. Al darrere, cadascú té el penjador amb la roba que s'anirà posant durant la funció. Els velcros dels vestits agiliten els canvis de vestuari (fins a una desena en el cas del rei). I faciliten la vida a aquest grup d'actors que, amb un bon pols, paciència per pintar-se el rostre i una roba ben dissenyada, són capaços de passar de plebeus a nobles d'una hora per l'altra.

stats