POLÍTICA CULTURAL
Cultura 20/02/2013

El món de l'art fa pinya per exigir a Rajoy que rectifiqui l'IVA

Un manifest alerta que l'impost cultural pot "aniquilar" la cultura

Sílvia Marimon
2 min
Entitats i associacions van fer públic ahir el manifest des de l'Arts Santa Mònica.

Barcelona.El món de la cultura bull. I els responsables de les institucions culturals no es mosseguen la llengua. A la cerimònia dels Goya ser el president de l'Acadèmia del Cine Espanyol, Enrique González Macho, qui va alertar que no pensaven afluixar en la batalla perquè el govern rectifiqui l'augment de l'IVA. Ahir les principals institucions i entitats catalanes del món de l'art, en total 27 signants, van fer públic un manifest en què exigeixen al govern espanyol que rectifiqui amb urgència l'increment de l'IVA cultural al 21%. "Considerem que la desproporció entre les quantitats que es podran recaptar després d'aquesta pujada i l'enormitat dels danys que haurà causat directament és tal que no té cap sentit, tret que el propòsit sigui aniquilar la cultura", assegura el Manifest en defensa de la cultura i les arts que, entre altres, firmen galeristes, l'Arts Santa Mònica, el Macba, el CCCB, la Fundació Tàpies i els directors del MNAC i de la Fundació Miró.

Els firmants alerten que l'augment de l'IVA està perjudicant enormement el sector cultural: "Corren el perill de tancar o de degradar-se prestigioses galeries, fires, centres i museus d'art, així com també festivals de música i d'arts escèniques que abans de la pujada de l'IVA no només eren viables, sinó fins i tot plenament reeixits". Com a exemple de l'èxode, hi ha el Primaves Sound, que es planteja abandonar Barcelona. El panorama que descriuen les entitats és desolador: "En pocs mesos aquesta pujada de l'IVA ja ha començat a destruir el que milers de persones han aconseguit construir amb esforços al llarg de molts anys".

En desavantatge a Europa

El manifest es farà arribar a entitats de tot l'Estat i al govern de Mariano Rajoy. Si el govern espanyol ignora la petició, els portaveus del manifest anuncien més accions. "El manifest és només un punt de partida", alerta Albert Gran, vicepresident del Gremi de Galeries d'Art de Catalunya. "Espanya té un IVA dels més alts d'Europa, no podem competir amb països com Alemanya, que el té al 7%", assenyala Gran. El vicepresident del Gremi de Galeries d'Art no és gaire optimista pel que fa a la resposta del govern espanyol. Tot i així, el director de l'Arts Santa Mònica, Vicenç Altaió, emfatitza que poques vegades el sector cultural ha estat tan unit com ara: "Hi som tots".

Aquesta iniciativa no és l'única que ha sorgit últimament per plantar cara a les polítiques culturals de Mariano Rajoy. Un dels moviments més aglutinadors és la Marea Roja - Cultura en Lluita, que es reuneix cada dilluns. Treballadors, artistes, entitats i usuaris del sector s'han declarat en guerra amb el lema: "No hi ha cultura sense drets socials, ni drets socials sense cultura".

stats