Cultura 01/03/2019

“Pensar juntes, llegir juntes”

A Palma funcionen dos clubs de lectura feminista a les llibreries Oficios Terrestres i Drac Màgic

Maria Fuster
3 min
El club de lectura feminista d’Oficios Terrestres.

Palma“Per què és necessari un club de lectura feminista?”, es demana Manuela Acereda, de la llibreria Oficios Terrestes. “Hi ha diferents raons, la primera que em ve al cap és tenir una excusa per trobar-nos i parlar d’un tema. Solen ser grups d’afinitat i en què no hi ha grans discussions, però és fantàstic, sobretot, per la possibilitat de pensar juntes i de llegir juntes”, explica amb un somriure. Posterioment, afegeix que això de compartir lectures es deixa de fer quan abandones l’escola, on sí que comparteixes les mateixes obres.

Oficios Terrestres té des de fa cinc anys un club de lectura de narrativa i des de fa tres anys un altre de narrativa en anglès. Així mateix, durant una època en va tenir un de poesia. “I fa dos anys ens vàrem plantejar que, com que tenim una línia transversal feminista, seria interessant fer un club de lectura feminista. També el vàrem posar en marxa a petició de persones que el volien crear”, recorda.

El més complicat, segons comenta Manuela, va ser trobar el llistat de llibres. “Vàrem pensar en llibres que estaven descatalogats i també ens va costar un poc decidir el criteri. Perquè nosaltres havíem llegit molts llibres del postestructuralisme i pocs llibres fundacionals”, assenyala. I un poc aquesta ha estat la línia que s’ha seguit durant el primer any, com per exemple El vot femen de Clara Campoamor, un dels llibres que Manuela recomana. “Aquest llibre hauria de ser una lectura obligatòria”.

Enguany l’itinerari del club de lectura d’Oficios Terrestres va en funció de les presentacions que tenen de llibres, cosa que genera una gran diversitat, però també l’oportunitat de compartir amb els autors i les autores els plantejaments, dubtes i reflexions que surten del club.

Dinàmica

Tant a Oficios com a Drac Màgic, que pràcticament fa el mateix temps que funcionen, la cita és mensual, i la manera de funcionar és similar. Es van exposant les sensacions, es posen en comú els apunts, es fan lectures en veu alta de paràgrafs i comença un debat que deixa espai per escoltar i per parlar. Sempre hi ha sorpreses, moments d’intimitat i rialles.

L’inici del club de lectura feminista de Drac Màgic és l’escriptora Carmen García de la Cueva, que va crear un blog sobre feminisme que es deia La Tribu de Frida Kahlo, però al cap de poc temps per drets d’autor en va llevar el nom i la imatge de l’artista mexicana.

Fa quatre anys, Anna Lisa Marí vivia a França i coneixia el club de lectura d’aquesta escriptora. “Em moria d’enveja sana.Tenia moltes ganes de participar en un club així”, assegura. Per això, quan va tornar a Mallorca, no va dubtar ni un moment i es va posar en contacte amb Carmen García de la Cueva. Posteriorment va anar a parlar amb diferents llibreries, fins que va entrar a Drac Màgic.

Anna Lisa hi va començar com a dinamitzadora del grup, però ara diu que no fa falta que hi intervingui, que s’autogestiona perfectament. “No som gens acadèmiques, la dinàmica és molt circular, no fa falta que ningú ens coordini”, assenyala Laia Alegret.

“A escala personal és molt reconfortant, m’ha donat la possibitat de poder parlar de temes i d’adonar-me que no estic tota sola. El que m’agrada és convertir un acte solitari en un acte col·lectiu”, explica Anna Lisa.

El grup de Drac Màgic és un dels 20 grups de lectura que estan dins La Tribu en què Carmen García de la Cueva fa una proposta de llistat de lectura. “Enguany cada club podia aportar un títol. I aquest mes passat, com que no ens feia ganes llegir el que hi havia en vàrem proposar un altre”, comenta. Tot i això, diu que no volen crear una escissió, cada vegada tenen més clar el que volen com a grup i accepten el futur que hagi de venir.

Entre les coses que destaca Anna Lisa, hi ha el moment de reunió del club. “Primer, de vegades són llibres que mai no hauria triat. També m’ha passat de llegir llibres que no m’havien agradat i en el club trobar que tenia sentit haver-los llegit.

Escriptores amb cambra pròpia

La Fundació Mallorca Literària, amb el cicle ‘Converses entre llibres’, va fer durant el 2018 una proposta literària a través de la veu d’escriptores que han estat capaces de crear tot i les convencions, els condicionants i les limitacions que els ha suposat la seva condició de dona.

Entre les autores seleccionades hi havia Jane Austen, Mercè Rodoreda, Margaret Atwood i Sylvia Plath. Enguany el tema de les ‘Converses entre llibres’ és un altre, però la fundació prioritza triar autores.

stats