Arqueologia
Cultura 26/03/2014

El patrimoni arqueològic i paleontològic català va rebre 1,5 milions de visites el 2013

La Generalitat està condicionant un magatzem per a materials arqueològics i paleontològics a Cervera

Acn
1 min
El director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, amb el conseller Ferran Mascarell / ACN

BarcelonaL'interès pels jaciments arqueològics i paleontològics de Catalunya va créixer notablement l'any 2013, amb 4,5 milions de visitants registrats, un milió i mig més que l'any anterior, segons dades del departament de Cultura. El Born Centre Cultural, amb 300.000 visites en 4 mesos, és un dels elements que expliquen l'augment de visites.

Els objectius de la Generalitat en aquest àmbit per al 2014 inclouen la protecció legal de nous jaciments, noves actuacions de millora i un gran magatzem de 8.000 metres quadrats a Cervera per donar resposta al gran volum de materials provinents de les moltes intervencions arqueològiques i paleontològiques.

L'augment de visitants als jaciments, segons ha indicat el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, té molt a veure "amb la insistència a donar a conèixer els efectes de l'activitat de recerca". Un exemple és el nou Born Centre Cultural, que en només 4 mesos del 2013 va rebre al voltant de 300.000 visitants.

La ciutat romana de Tàrraco segueix sent el jaciment més visitat, amb més de 645.000 persones, i la ciutat romana de Barcino en suma 543.000. Després del Born CC, se situa la ciutat grega i romana d'Empúries, la ciutat romana de Bètulo, la cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí o la ciutadella de Roses.

Catalunya té 13.226 jaciments arqueològics i paleontològics identificats, un 37% dels quals encara no han estat excavats o estan intactes. Del total, 285 són béns culturals d'interès general. Aquest any es treballarà per la protecció legal de vuit jaciments que la Generalitat vol declarar béns culturals d'interès nacional.

stats