Cultura 12/03/2011

El paper il·lustrat demana espai al Poblenou

Partint del còmic i la iniciativa veïnal, el Quiosc Poblenou es vol establir com a centre documental sobre paper il·lustrat de caràcter popular. Podria instal·lar-se a l'antiga fàbrica de Can Saladrigas.

Maria Ortega
2 min
Joan Navarro, a la imatge amb el primer número del TBO , és un àvid col·leccionista que ha organitzat un arxiu documental amb joies del còmic i la il·lustració, juntament amb Jordi Fossas, president de l'arxiu històric del Poblenou.

Barcelona.El projecte de Quiosc Poblenou, que es preveu instal·lar en una planta de Can Saladrigas, neix amb vocació de combinar la possibilitat de trobar-hi els còmics més remots -també els que poden generar més nostàlgies, com les aventures d' El Capitán Trueno - i les activitats que puguin sorgir al voltant d'aquests documents.

De moment, els seus impulsors ja han mantingut els primers contactes amb el regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez, per a la cessió de l'espai (una planta d'uns 1.800 metres quadrats) i la concreció avança pel bon camí per obrir les portes d'un centre que combinarà el material de col·leccionista amb les últimes novetats en el món del còmic. Del TBO als herois manga.

El còmic més antic del món

Darrere de la idea hi ha el president de l'arxiu històric del Poblenou, Jordi Fossas, i el col·leccionista i director editorial de Glénat, Joan Navarro, cosa que, d'entrada, ja suposa que en aquest espai hi podria haver joies com el primer còmic -tal com l'entenem ara- dibuixat el 1833 pel suís Rodolphe Töpffer o el primer còmic en català, una traducció de l'alemany, de finals del segle XIX, editat, precisament, al districte de Sant Martí. Dues peces històriques que compartirien protagonisme amb col·leccions senceres d' El Capitán Trueno , Apache , Claro de Luna ... No en va, Navarro guarda un exemplar de tots els còmics publicats a Espanya i l'objectiu de la iniciativa és obrir les portes a tots els col·leccionistes i editorials perquè hi aportin material.

Només de la desapareguda Editorial Bruguera, i en el moment previ al llançament del centre, ja hi ha més de 18.000 exemplars esperant per ser exposats. Aquest espai -que no museu, perquè els impulsors insisteixen en el seu caràcter "dinàmic, obert i basat en la participació de la gent"- s'estructuraria en tres nivells. El primer, el més de batalla, recolliria les publicacions més actuals per posar-les a l'abast de tothom. El segon vol ser un espai obert a possibles exposicions temàtiques, i el tercer seria el més especialitzat, el que acolliria el fons de material més gran.

El centre, però, no vol quedar-se limitat només als còmics, sinó recollir "tot aquell material que antigament es podia comprar en un quiosc", com explica Navarro. Des de felicitacions de Nadal a soldadets o banderins: paper il·lustrat en general, però sempre de caràcter popular.

El còmic català, preferent

Tot i així, el còmic hi tindrà un lloc preferent perquè, com apunta Fossas, "tots hem après a llegir amb un còmic a les mans i per tant ens fa il·lusió tornar a veure determinats personatges". Això, explica Navarro, és el punt de partida del projecte, "una mica l'esquelet", i a partir d'aquí la idea és muntar-hi exposicions temàtiques, com ara seguir els Beatles des de diferents representacions en paper.

L'espai que ha deixat lliure a Can Saladrigas el trasllat de la gran maqueta de Barcelona construïda per al Fòrum -actualment s'exposa a la mostra Direccions al 22@- podria servir, doncs, a curt termini per ser la seu del nou Quiosc Poblenou, un centre de caràcter genèric que combinarà el gust pel col·leccionisme amb les novetats que vagin apareixent en el món del còmic.

stats