Cultura 01/04/2021

El palau Muñoz Ramonet serà un centre de cultura, art i ciència

L'Ajuntament de Barcelona destina 1,8 milions d'euros a la posada en marxa del pla, aprovat ja pel patronat de la Fundació

3 min
Una de les estances del palau Muñoz Ramonet.

BarcelonaBarcelona convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència. Així ho preveu el pla funcional presentat per l'Ajuntament de Barcelona i que ha aprovat per unanimitat el patronat de la Fundació Julio Muñoz Ramonet, segons informa l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub). El consistori ha habilitat una partida d'1,8 milions d'euros per posar en marxa aquest projecte, amb la perspectiva d'obtenir altres fonts de finançament en els pròxims anys. El projecte preveu transformar el palau (o casa principal), la torre i els jardins situats al carrer Muntaner 280-292 per fer-hi un nou equipament "multidisciplinari" i obert a la ciutadania. Segons l'Ajuntament, el nou equipament neix amb la missió de posar en valor i transmetre el llegat de l'empresari barceloní i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l'art, la cultura i la ciència.

El centre estarà obert a la ciutadania i s'hi preveu un equipament amb escala de barri i amb usos de proximitat. També tindrà "una escala de ciutat" com a equipament singular. I, finalment, se li vol donar "escala internacional", com a "centre de referència que fusioni el valor patrimonial i el col·leccionisme del segle XX amb la creació artística i científica del segle XXI". La idea és que sigui un punt de trobada de totes les iniciatives artístiques i científiques que impulsa la ciutat. A més, una part dels edificis es destinarà a residències temporals d'artistes i científics d'altres països.

Un "node" d'art i ciència

El tinent d'alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, ha explicat que el projecte està inspirat en diverses experiències semblants en altres països europeus per tenir "un node" de tota l'activitat d'art i ciència que es fa a la ciutat i impulsar-ne la relació amb projectes internacionals. Subirats espera que Muñoz Ramonet es converteixi "en un dels referents centrals" del sud d'Europa d'equipament públic.

El llegat de Muñoz Ramonet inclou una àmplia col·lecció d’art formada per nombroses pintures, escultures, tapissos i objectes d’art decoratiu, i el nou equipament neix amb la missió de posar-lo en valor i transmetre'l des de diferents perspectives i alhora generar coneixement i debat crític al voltant de l’art, la cultura i la ciència. El propòsit de l'Ajuntament de Barcelona és conservar i interpretar el significat del llegat patrimonial (arquitectònic i de la col·lecció d’art) de Julio Muñoz Ramonet, organitzar una programació d’activitats culturals dirigides a un públic ampli, oferir un ventall d’activitats de lleure dirigides al barri –associades al jardí–, construir i difondre un relat sobre el col·leccionisme artístic al segle XX, contribuir a l’estudi de les connexions entre la ciutat, la cultura, l’art i la burgesia al segle XX a Catalunya, i facilitar la reflexió sobre l’art i la ciència al segle XXI.

Pel que fa a la proposta dels usos dels diferents espais dels quals consta el conjunt del llegat, la idea és cobrir els àmbits temàtics següents: art, cultura i llegat; les formes de vida burgesa a la Barcelona del segle XX, del marqués d’Alella a Muñoz Ramonet; col·leccionisme, mecenatge, cultura i burgesia (Bosch i Catarineu i Muñoz Ramonet), i art i ciència, els nous paradigmes.

El llegat que l'empresari barceloní Julio Muñoz Ramonet va deixar a la ciutat de Barcelona inclou dos edificis i els jardins de la finca situada als carrers Muntaner 280-292 i Avenir 26-28, a més d'una col·lecció d'art que va aplegar gràcies als diners acumulats en la indústria tèxtil pel tracte de favor rebut per l'administració franquista, que li va donar l’accés i el control de les quotes del cotó. En conjunt, els edificis sumen una superfície de 4.131 metres quadrats i estan catalogats com a bé amb elements d’interès. Tots dos edificis, així com una porteria que també es troba a la finca, són obra de l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 metres quadrats i és obra de l'arquitecte paisatgista Jean Claude Nicolas Forestier.

L'aprovació per part del patronat posa en marxa ara el procés de creació del nou centre, que preveu convertir els edificis en un equipament "multidisciplinari i de nova generació", amb un programa divers. Amb el pla funcional aprovat, es convocarà el concurs d'arquitectura per triar l'equip redactor del projecte, un procediment que s'allargarà un mínim de nou mesos.

stats