ART
Cultura 02/04/2012

Els paisatges viscuts de Josep Serra i Llimona

La Sala Parés celebra el 75è aniversari de Josep Serra i Llimona amb una exposició que recorre la seva trajectòria. La coherència i el lirisme són dues constants en l'obra de l'artista.

Antoni Ribas Tur
3 min
Els paisatges viscuts de Josep Serra i Llimona

BARCELONAEls paisatges de Josep Serra i Llimona (Ametlla de Mar, 1937) tenen un profund caràcter humà, encara que no hi acostumen a aparèixer les persones que els habiten. Els camps conreats parlen de la sembra, de les collites i dels oficis associats a la vida al camp. La quietud dels jardins i dels interiors remeten a la calma necessària per capbussar-se en la lectura d'un llibre, en un dinar amb amics o en una migdiada. Fins i tot els edificis de les escenes urbanes tenen aquest caràcter. Recorden algú que s'atura una estona a prendre el sol un matí assolellat d'hivern.

"La Costa Brava, Menorca i els viatges per la Mediterrània, sempre amb els llapis i els blocs a la mà, m'han permès fruir dels amics i la navegació, m'han donat molt bones estones de pesca, i m'han enamorat amb els seus vaixells, la seva gent i les seves postes de sol. Totes aquestes vivències, i el pòsit que han anat deixant, han marcat la meva manera de ser i de pintar. Temes que sempre m'han captivat han estat els molls, els velers, els remolcadors i tot tipus de barques, però també els paisatges d'ametllers i oliveres de Mallorca o Tarragona, els jardins i les flors, les finestres obertes a la badia de Fornells o els contrallums de les persianes", va escriure fa pocs dies l'artista amb motiu de la inauguració de l'exposició que la Sala Parés li dedica coincidint amb el seu 75è aniversari. La seva delicada salut li va impedir assistir-hi, però va enviar un text, en què es poden llegir aquestes ratlles, per evocar la trajectòria i agrair la tasca dels seus galeristes, la família Maragall, amb qui treballa des del 1968.

"La seva pintura i la seva personalitat estan molt lligades. És una persona reservada i reflexiva com els seus quadres, però sap expressar el que és íntim amb un sentiment de plenitud", afirma Marta Maragall, l'encarregada de seleccionar les gairebé seixanta obres, entre pintures i dibuixos, que integren la mostra. "Les peces seleccionades representen les dues vessants de la seva trajectòria. Els dibuixos reflecteixen la captació immediata de les emocions; i les pintures, aquests mateixos sentiments passats pel sedàs de la reflexió", sosté la comissària.

De l'impressionisme a un mateix

Josep Serra i Llimona prové d'una família d'artistes, però abans de dedicar-se a la pintura va estudiar dret. "Vaig compaginar els estudis amb les meves primeres incursions en la pintura amb els companys de Virtèlia i del taller de Ramon Rogent", recorda l'artista, que va continuar formant-se a l'Académie de la Grande Chaumière de París gràcies a la beca del premi de pintura de l'Institut Francès que va guanyar el 1962. La seva obra inicial va estar marcada per la pintura a l'aire lliure dels pintors impressionistes i pels colors vibrants de la generació que els va succeir, com es pot veure a l'obra Paisatge de Vilassar . Serra i Llimona va trobar ben aviat el seu camí personal i l'ha anat elaborant i depurant al llarg dels anys. I a més d'olis i dibuixos, és autor de gravats i il·lustracions per a revistes com Patufet i Cavall Fort .

"Llimona ha estat un dels pintors catalans de l'últim mig segle que més s'han esforçat per conquerir el dret a la mirada -a una mirada franca i receptiva, neta i senzilla, curiosa, mai presumptuosa i sempre vibrant d'un lirisme contingut", escriu el poeta i amic de l'artista Àlex Susanna, al text de presentació de la mostra.

stats