Cultura 06/07/2021

El País Valencià i les Illes Balears, a la recerca d'un espai comunicatiu comú

Ferran Torrent i Sebastià Alzamora reivindiquen vies de comunicació cultural més fluides

2 min
Sebastià Alzamora, Ferran Bono i Ferran Torrent.

PalmaA la primera cimera entre les Illes Balears i el País Valencià, la part cultural ha quedat relegada a la part de baix de la llista de temes importants a tractar. "Han estat les circumstàncies", bromejava el moderador de la conversa entre els escriptors Ferran Torrent i Sebastià Alzamora, Ferran Bono, delegat d'El País al País Valencià. Donades les circumstàncies i el retard, doncs, passades les vuit ha començat la darrera xerrada del dia, que versava sobre com es poden enfortir "encara més" els lligams històrics i culturals en benefici comú dels dos territoris en els àmbits de la llengua i la cultura, i com promocionar la creació literària i la indústria editorial. La resposta ha sortit enmig de cites de Josep Pla i Joan Miró i anècdotes personals: la comunicació ha de deixar de passar pels filtres de Barcelona. Ho ha dit Torrent, però Alzamora, i en part Bono hi han estat d'acord.

Tenint en compte que en l'àmbit de la cultura catalana –audiovisual, literària...– el País Valencià i les Balears són territoris perifèrics, els escriptors han fet palès la necessitat de ponts comunicatius més fluids i directes. Tot i que, per Sebastià Alzamora, "aquest circuit és totalment natural en el país on tots ens responem dient bon dia". La llengua, ha defensat l'escriptor de Llucmajor, és precisament l'element que permet articular aquest circuit, i "ja hi és". Falta, per tant, que el mercat i el negoci cultural "interessi més": "Tenim pendent articular un mercat cultural, no només literari, també audiovisual, teatral, musical, etc., comú de manera natural. Hi ha molt camí per recórrer".

Amb relació a això, Torrent ha mencionat que fa 30 anys que està immers en el món del llibre i que pràcticament està "debutant a les Illes Balears": "Diria que fa tres dècades hi havia més comunicació entre aquestes dues comunitats. El problema, crec, és que ho passem tot pel sedàs de Barcelona, o de Catalunya". Sempre passa que les cultures tinguin epicentres i perifèries, per això ha celebrat aquesta primera cimera. "Hi som a temps", ha recalcat Torrent, que s'ha referit a la creació d'un espai comunicatiu comú entre el País Valencià i les Illes Balears.

stats