Art
Cultura 25/10/2021

Pablo Picasso serà la superestrella del 2023

Espanya i França organitzaran desenes d'exposicions i rutes per commemorar el 50è aniversari de la mort de l'artista

2 min
Foto de 'família' davant del 'Gernika' després de la primera reunió de la comissió del 50è aniversari de la mort de Picasso

BarcelonaLa commemoració del 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso (1881-1973) el 2023 ha mobilitzat totes les institucions picassianes de l’Estat i també alguns dels grans museus espanyols i francesos. Aquest dilluns s'ha constituït al Museu Reina Sofia de Madrid la comissió que planificarà i organitzarà els esdeveniments, entre els quals hi haurà un seguit d’exposicions en equipaments museístics com el Museu del Prado, del qual Picasso va ser director honorífic durant la Guerra Civil, el Thyssen de Madrid, els museus Picasso de Barcelona i Màlaga, el Guggenheim de Bilbao i el Reina Sofia, que té pendent una gran exposició sobre l’estada que va fer a Gósol el 1906, pocs mesos abans de pintar Les senyoretes d’Avinyó

Tot plegat seran més de 30 exposicions, entre les espanyoles i les franceses. El Museu Picasso de Barcelona organitzarà una mostra sobre l’amistat entre l’artista malagueny i Joan Miró, de qui es complirà el 40è aniversari de la mort el mateix 2023. L'exposició es podrà veure simultàniament al Picasso i a la Fundació Joan Miró, i està prevista també al Picasso de París el 2024. A la capital francesa també es prepara una mostra de volada al Centre Georges Pompidou sobre el Picasso dibuixant, i a finals del 2022 la Fundació Mapfre obrirà a Madrid una mostra en la qual l’art de Picasso dialogarà amb el de Juli González. Malgrat tot, caldrà veure com la pandèmia afecta els trànsits internacionals de les obres d’art, i més en el cas d’un artista tan cobejat com l'autor del Guernica.

L’aniversari picassià serà un imant per a visitants d’arreu del món i ningú vol faltar-hi. Precisament el secretari d’estat de Cooperació Internacional francès i l’espanyol es van reunir al març per parlar de “perspectives de cooperació francoespanyola en el sector turístic”, una prioritat postpandèmica dels dos països, entre les quals hi ha “recorreguts turístics que uneixin els llocs on Picasso va estar a França i Espanya”. A menor escala, la Xunta també ha fet públic que prepara una exposició commemorativa al Museu de Belles Arts de la Corunya. A Barcelona, en paral·lel a les exposicions, s’hauria de materialitzar el projecte d’una ruta picassiana per la ciutat amb senyals als diferents llocs on va viure i on va tenir tallers, i en d'altres com la taverna Els Quatre Gats i el fris de la seu de la demarcació barcelonina del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

La constitució de la comissió per a la commemoració del 50è aniversari de la mort de Picasso va estar presidida pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i va finalitzar amb una foto de família davant l’obra més emblemàtica del malagueny, el Guernica. A l’acte hi van participar el ministres d’Exteriors, José Manuel Albares; el de Cultura, Miquel Iceta, i el de Presidència, Félix Bolaños. El president de la comissió executiva de la commemoració és l’exministre de Cultura José Guirao, i el ple de la comissió inclou el net de l’artista Bernard Ruiz-Picasso. En l'acte també hi han participat el director del Museu del Prado, Miguel Falomir, i el del Museu Reina Sofia, Manuel Borja-Villel, i representants d’institucions privades i organismes autonòmics i locals, com l’Ajuntament Barcelona, que ahir va estar representat per l’alcaldessa Ada Colau. 

stats