Cultura 06/09/2019

El de Manacor, En segona fase de restauració

E. N.
2 min
El de Manacor,  En segona fase de restauració

Palma

De l’orgue de Manacor gairebé no n’existeix cap documentació. Només escriptures amb petites despeses de manteniment del segle XVII o XVIII. Per això va ser una tasca difícil per a l’organer Antoni Mulet desxifrar qui n’era l’autor. “Té la façana plana, i els orgues més antics es feien així. Aquí una pista”, apunta. A més, va trobar un document del 1600 que deia que un organer havia passat per Manacor per reparar l’orgue de la parròquia, i un altre amb una petició del fra de Sant Vicenç de Manacor que demanava ajuda per a l’orgue. Dues pistes més.“Se sap que per aquells temps va venir a Mallorca l’organer català Pau Estrada i durant la primera època en va construir molts, com els de Sineu i Muro, que tenim documentats perquè en conservam el contracte”, relata. I conclou: “Gairebé amb el 100% de possibilitats” que ell va ser també l’autor de l’orgue de Manacor. “El vaig comparar amb els altres: els tubs més antics, el refractari que empraven per soldar-los… I no n’hi havia dubte”, assegura.

Ara, l’instrument es troba en la segona fase de restauració gràcies a la línia de subvenció de Patrimoni. Ho impulsa la Comissió per l’orgue, constituïda el 2015 i formada per la musicòloga i organista Bàrbara Duran; l’arqueòloga Maria Magdalena Riera Frau; el mestre d’orgue del Conservatori de Palma, Bartomeu Mut; el compositor Xavier Gilabert; la directora del cor parroquial, Aina Maria Perelló; el regidor de Cultura de cada legislatura i dos vocals per part de la parròquia.

Actualment, Patrimoni estudia quin orgue s’intervindrà pròximament, i alguns que s’estan considerant són els de Sóller i Petra.

Música contemporània per a orgue

El restaurador actual és Wilfried Praet, de Bèlgica i que també restaurà l’orgue de Santa Creu de Palma. Fins que se’n va començar la restauració, hi va haver un cicle dedicat a l’orgue amb què se’n feren 65 i la idea és continuar-lo quan acabi la restauració. “Hi ha una revalorització de la música antiga”, assegura Duran, que cursa cinquè d’orgue. La comissió manacorina és pionera a propiciar obres contemporànies per a orgue. De fet, fins i tot han estrenat obres per a orgue i electrònica. Una de les seves grans reivindicacions és que “s’hi poden fer moltíssimes creacions de música d’avantguarda”. L’orgue no és mort.

stats